Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Pfo

Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

opisani edemi niso povezani s srčnim popuščanjem, temveč z vensko insuficienco ob celodnevnem stanju, sploh ob pretesni obutvi. Najboljši test - ali je srčno popuščanje ali ne, je, da dvignete noge; v primeru srčnega popuščanja otekline ne bi izginile.

Tudi sicer otekanje nog kot edini simptom oz. znak srčnega popuščanja ni verjeten.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Lush

Pozdravljeni.

Se nekaj bi vprasala. Zadnje leto (sem po porodu 2 leti in pol) opazam, da sem pred menstruaciio celo kak teden zelo omotocna, vcasih se zbudim z vrtoglavico. Lahko hodim normalno in ni mi slabo. Je lahko to kaj povezano s srcem?
Default avatar

Lush

Nekateri ljudje pravijo, da pac ne bi smel tezkp dvigovat in tako naprej. Kaj pvzroca pfo kake simptome?
Default avatar

Lush

Je lahko omotica zarad pfo?
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

težave, ki jih navajate, niso specifične ali povsem značilne za težave s srcem, vsekakor pa ne vidim jasne povezave z odprtim ovalnim oknom, ki je v 25 % populacije običajna najdba. Zagotovo srca ne "obremenjuje", saj je ovalno okno večino časa "zaslonjeno". Simptomov s strani srca ne povzroča, možni so le nevrološki simptomi (manjše možganske kapi), ki so indikacija za perkutano zapiranje PFO.

Omejitve življenja s PFO ne obstajajo, nekateri avtorji odsvetujejo le potapljanje z jeklenko zaradi večje nevarnosti dekompresijske bolezni (kar pa ni bilo neizpoditno dokazano). Z vrtoglavico sam PFO nima povezave, kakor tudi slabšim počutjem pred menstruacijo. Ta je lahko močnejša zaradi jemanja aspirina.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Lush

Hvala za odgovor. Ne jemljem aspirina. Nobene terapije nimam. Menite da bi mogla?
Niti kontrolnih pregledov ne rabim, grem sama vsako leto samoplacnisko.
Moj pfo ze ob navadnem dihanju brez valsalve "pusca", to pomeni, da je bilo malo na tcd po valsalvi ob normalnem dihanju malo mrhurckov opaznih. A bi ne to naj skrbelo?
Zadnje case opazam vsake toliko "panicne napade", ne vem pa ali so res ali je bolezensko. Namrec na sredini prsnega kosa zacutim kot bi ne nejaj stiskalo oz kot bi mogla zakasljati, nato pa na vsem lepem res razbijanje srca. Traja obicajno par minut do pol ure. Seveda zacutim strah ob tem. Kaj menite?
Zelo me skrbi, da me zadane mozganska kap zarad pfo. Da bom invalid ali da umrem. Imam otroka.bi imela se enega pa me skrbi. Pri nosečnosti ni nic odsvetovani?
Default avatar

Lush

Se to ... Bi jaz morala opraviti tee?
Default avatar

Lush

Oprostite, se to ... Na navadnem uz, dekala sem jih6,je en dr po doolgem opazovanju videl, da pa obstaja sansa, da gre za minimalni sant ampak vzgornji tretjini.kolikor vem gre lahko tam za asd sinus venosus. In to me tudi zelo skrbi. Da gre mogoče za to in da melahko na lepem kap. Da ti "panicni napadi" to sploh niso.
Default avatar

ACerar

Joj, koliko vprašanj...

Glede ASD sem vam vse podrobno pojasnil, veliko je tudi laičnega zapisano na spletu, vkolikor rabite ponovno potrditev zapisanega.
Panični napadi niso povezani s PFO in niso odraz možganske kapi. Panični napadi nikoli niso posledica kardiološkega obolenja. Ne vem, kdo vas je tako prestrašil s temi kapmi, PFO ima četrtina populacije. Se pravi bi moralo 500.000 Slovencev ta hip biti panično strah kapi?

Aspirina s kardiološkega stališča ne potrebujete, če ga bo kdo indiciral, bi to lahko bil le nevrolog.
Imate pač PFO, brez nevroloških težav. Mirno živite dalje, ob najdbi PFO zadržkov za ponovno nosečnost ni.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Lush

Ja, vem res je veliko vprasanj. Grozna sem ... V eni skupini sem na facebooku, kjer so ljudje s pfo. In ravjo vecino je kap prvič,ko so bili stari okrog 35 let. Kaj je mozno ziveti s pfo do pozne starosti? Je to mozno?
Jemljempa omega3 ... 2 ali 3kapsule na dan. A to res pomaga pri bolj viskozni krvi?
Pri teh panicnih napadih jaz ne vem ce so to napadi panike ali ne. Kaj bi vi po opisu rekli?
Default avatar

Lush

Pozdravljeni.
Jaz bi vas se nekaj zelo rada vprasala ... Vem, da ste se res potrudili in mi zelo lepo pojasnili vse.
Ne gre pa mi nekaj v glavo. Na petih uz preiskavah ni bilo opaziti nobenega santa, tudi na ct angiografiji pljuc ne. Le en doktor, ki se jezelo trudil in dolgo gledal,je napisal, da obstaja moznost minimalnega levo desnega santa v zgornji tretjini, iz vasih odgovorov sem razbrala, da lahko v temprimeru gre za neznaten asd secundum in me asd sinus venosus. Skrbi me namrec, ker bi v primeru pfo, naj bila ta membrana zaslonjena med normalnim dihanjem. Pri meni je na tcd po valsalvi pisalo na izvidu, da so med normalnim dihanjem zaznami posamezni mikroembolizmi, po valsalvi pa dez mikroembolizmov. To pomeni, da lahko imam asd in pfo. Zanima me ali se pfo in asd s staranjem vecata? To pomeni, da lahko asd cez npr. 10 let zacne obremenjevati srce? Kaksen je sploh ukrep potem? LEPO PROSIM za te odgovore.
Se nekaj, odkar jemljem omega3, opazam, da imam zelo manj napadov migrenske avre, ki je tudi povezana s pfo. Sem pa slisala in preucila kako vpliva omega3 ugodno na zmanjsano strjevanje krvi. Torej lahko sklepam, da v malo visjem odmerku, recimo 600dha in 400epa, podobno vpliva kot aspirin?
Najlepse se vam zahvaljujem za odgovore!
Default avatar

Listt

Brala.sem tudi o pulmonalni arterovenski malformaciji.kaj pa ce gre pri meni za to? Ctt o izkljuci?
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

ker UZ srca nisem delal sam, ga ne morem komentirati. Vseeno je, ali je majhen, hemodinamično nepomemben ASD ali PFO. Z leti se defekt ne veča. Brez možganske kapi po smernicah pač zapiranje v nobenem primeru ni indicirano. Vkolikor želite to slišati še od koga drugega, se na Kliničnem oddelku za kardiologijo UKC Ljubljana s tem poglobljeno ukvarjata dr. Dolenc in doc. Prokšelj.

Glede AV malformacij na pljučih - teh se z UZ srca ne vidi, se pa vidi na CTA pljuč. Zdravljenje ni možno (oz. smiselno).

Glede omega3 - nobena raziskava ni pokazala jasnega ugodnega učinka na telo, škodljivih zagotovo ni. Ali ga boste jemali je povsem odvisno od tega, ali boste prehranski dodatek plačevali. Omega3 ni zdravilo, vsekakor ni menjava za aspirin. Če ugodno vpliva na Vaše migrene, je to enkratno.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Lush

Hvalaza odgovor in se se enlrat opravicujem za toliksno pisanje. V glavnem zakaj ni smiselno zdravljenje pljučnih malformacij? Ali je zarad tega kaj manjsa zivkjenjska doba?
Ik glavno da omega3 ne skodi.
Default avatar

ACerar

Zdravo,

zdravljenje A-V malformacij na pljučih v bistvu ni potrebno, ne poznam primera, ko bi se to zdravilo. Zapiranje je možno kirurško (odprt prsni koš), v redkih primerih z vstavitvijo posebnih žičk (t.i. "coil"-ov), vendar, ponovno, za to početje na pljučih v Sloveniji še nisem slišal.

A-V malformacije na pljučih so lahko tudi sicer čisto nekaj normalnega ;)
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Se to ...ce je hemodinamsko pomemben asd ali pfo se to ze na navadnem uz vidi?
To pomeni da dejansko ne obstaja niti v starejsih letih problem okol tega ce je hemodinamsko nepomemben?
Default avatar

ACerar

Živjo,

hemodinamsko pomemben ASD se kaže v številnih znakih, ki jih na UZ srca ne moremo zgrešiti, tudi če sam defekt ni viden. Hemodinamsko pomemben PFO ne obstaja, saj PFO (kot sem že nekajkrat zapisal) ne obremenjuje srca.
Z leti se ASD ne veča in ne postane pomemben z leti, temveč je tak že od rojstva. Kdaj zaradi tega nastopijo težave in koliko bolnika te težave sploh motijo, da bi obiskal zdravnika, to je pa druga zgodba.
Vam so UZ srca naredili in nimate znakov, ki bi govorile za kakršnokoli obliko hemodinamično pomembnega ASD.

Mislim, da je bolje, da to debato zaključiva, saj se ves čas vrtiva okrog ene in iste teme. Odobril bom le še vprašanja, ki so smiselna in bi pripomogla k branosti in razumljivosti.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Laurita

Se nekaj vam moram napisati... Veckrat sem kje zasledila, da asd zacne "delati probleme" v 4. Oz 5. Dekadi življenja .. To mi ni povsem jasno, ker te bi bi ze mogla prej biti jaka tezava ... Ne pa komaj tako pozno. Hemodinamsko pomemben pa ne postane pravite ne.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

drži, hemodinamsko pomemben ASD lahko prične jasne težave delati šele pozneje v življenju. Vsekakor daje znake že prej, vendar bolnik svoj življenjski slog (nevede) prilagodi zmogljivostim in se ne čuti bolnega, vsekakor pa ni enako zmogljiv kot sovrstniki.
Kakorkoli, tudi če pomemben ASD ni simptomatičen, kaže znake na UZ srca in se ga ne da spregledati.
Če ASD ni hemodinamsko pomemben v otroštvu, ne bo tudi v starosti.

Vsekakor vi ASD nimate, dokazan imate sum na PFO, kar niti približno ni enako.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine