Politični čvek

Sem sicer potomka domobranca, ampak počasi sem jih sita

Default avatar
Dedi, ki naj počiva v miru, je bil domobranec. Saj vem, da so ga zaznamovale hude izkušnje, ampak jaz bi to poglavje zaključila. Drži, da se zgodovine ne da izbrisati, ampak da pa vsak dan poslušam in berem jamrače (beri: še žive domobrance), ki se smilijo sami sebi in nam, mladim vsiljujejo njihove izkušnje, ej sorry, to pa presega že vse meje. Tudi dedi je stalno govoril o tem. Ok, ne rečem, da sem ter tja poveš kakšno izkušnjo, ampak vsak dan??? Da o deljenju naroda zaradi vojne izpred daljnih let prejšnjega stoletja, ki je močno zakoreninjeno še danes, ne govorim. Hkrati pa mladini očitajo, da smo pomehkuženi. Ok, mogoče smo. Ampak ne zlivajte svojega gneva nad nas. Nismo mi krivi, da ste živeli v tistem obdobju.

Dovolj imam tega podoživljanja zgodovine, kot da bi se to dogajalo lansko leto. Dovolj!
Default avatar
Te popolnoma razumem. Kar še ne pomeni, da dedi in ostali nimajo prav. Le da ti ne veš, da se komunistične revolucije nikoli ne končajo, le načini grozodejstev se spreminjajo, zato živiš v takem okolju kot ga.

Seveda ti nihče ni tudi povedal, da so komunistični revolucionarji tudi verski opranoglavci.
Default avatar
...možgani, oprani v rdeči vodici.
Če bi razumela takratne dogodke v širšem smislu, bi ti bilo jasno kaj je prav in kaj ne in zakaj je zmagovalec vedno obvezan po koncu sovražnosti poskrbeti za umiritev sovražnosti in povezovanje naroda v celoto. Po drugi svetovni vojni so novi oblastniki pri tem izpitu pogrnili tako očitno, da so se morali zavarovati celo s tajnim uradnim listom, vzporedno ekonomijo, verbalnim deliktom in zakoni, ki so kaznovali tudi razmišljanje, ki ni bilo v skladu z njihovimi pričakovanji.
Pri vsem skupaj ne gre za partizane in domobrance, gre za svobodo govora, za svobodo odločanja in omogočanja najboljših možnih razmer za razvoj ljudi, česar pa v diktatorskih režimih preprosto ni.
Default avatar
Dovolj je napisal/a:
Povem ti, da vsaka generacija , če je pametna, naj se ukvarja s svojimi problemi in ne s problemi dedov. Tudi dedje se niso ukvarjali s problemi svojih dedov. Problem je v času, na razpolago imamo dovolj svojih problemov za rešit in problemov tistih, ki živijo in jih problematika trenutno zadeva. Zato naj se pusti polpreteklo zgodovino pri miru. Zakaj se ne pusti? Ker je to dragocena snov političnih strank za nabiranje političnih točk tako na levi kot na desni strani. S tem se lahko izognejo aktualni problematiki in vse pometejo pod preprogo.
Default avatar
Jaz sem potomka partizana. Nono počivaj v miru. Samo počasi mi gredo tudi meni na živce. Naj nehajo težit vsi skupaj.
Default avatar
Imaš popolnoma prav je napisal/a:
Zgodovina je pomembna. To, da zgodovine ne poznaš in ne veš kaj in kako je bilo v resnici, ti močno poslabša možnosti za razvoj, ker ostali narodi okoli tebe bodo dogodke iz zgodovine preučili, predvsem zato, da ne bodo ponavljali enih in istih napak.
Default avatar
potomka partizana je napisal/a:
Težili bodo toliko časa, kolikor se zaradi nasilja nad njimi ne bodo počutili kot sprejeti del naroda.
Naloga zmagovalca je, da to uredi in najprej počisti pred svojim pragom. Se pa strinjam, da je problem, ko imaš tako krvave roke in si tako globoko v dreku, da ne gre drugače, kot z lažjo in represijo.
Default avatar
Dovolj je napisal/a:
Se pravi da imaš tudi dovolj borčevskih penzij? Je treba po tvojem tudi borčevske penzije pozabit izplačevat? Se strinjaš?
In če si se naveličala poslušati domobranske plati resnice, ki je prišla v javnost šele zanji čas, A partizansko plat "resnice" pa lahko še kar poslušaš. čeprav jo poslušaš že 75 let?
Default avatar
BTDT je napisal/a:
resno?
imaš ti filing, da se je kdorkoli na tem svetu iz lastne ali tuje zgodovine naučil karkoli?
še najbližje temu so Japonci, ostali pa ni da bi govoril ... in avtorica ima še kako prav ... dovolj je zastrupljanja mladine s preteklostjo, s katero mi vsi skupaj nimamo nič, treba je gledat naprej, za nazaj se ne da popravit čisto nič.
in ... če bi vsi živeli po načelu, da bodi do drugih tak, kot si želiš, da bi bili drugi do tebe ... bi živeli v veliko lepšem svetu
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar
BTDT je napisal/a:
Problem je v tem, da se te zadeve danes uporabljajo IZKLJUČNO za pridobitev političnih točk določenih strank in ne za čiščenje, katarzo, učenje. Pa še to, da se umetno ustvarja potomstvo neke ideologije o kateri v bistvu potencialni nasledniki ne vedo ničesar več....umetna delitev na potomce enih in drugih, ne upoštevaje, da so to danes čisto druge sfere, drugi ljudje, ki ne vedo kakšne čudne vloge se jim dodeljujejo in zakaj...
Nič novega, ampak se zamisliš - v obeh primerih gre za premetavanje trupel....naj jim že dajo mir - ker se vse, čisto vse uporabi za politiko. Bolno, sprevrženo, neproduktivno.
Me pa res zanima - se še kateri drug narod ubada s tem? Vsi zmagovalci so po vojni "počistili" za sabo, ampak ne zasledim nobenih drugih, ki bi brskali po tem? In na vsak način zgodovino vpletali v tekočo politiko?
Default avatar
In jaz naj bi imela krvave roke. Zaradi takih kot si tudi Janševcev ne morem.
Default avatar
Tudi moj ded je bil partizan. Vsi smo se naposlušali njegovih zgodb! Ampak res je že dovolj. Dovolj tega pogrevanja polpretekle zgodovine in dogodkov med 2. svetovno vojno ter po njej. Kaj naj še poreče vsakokratna oblast? Da ji je žal, da je za spravo... Kar vsi naprej ponavljajo eno in isto.

Kdaj bo že enkrat konec tega pogrevanja? Tega govorjenja o tistem obdobju? Kaj lahko naredimo zdaj? Kako lahko pomagamo zdaj? Ker popraviti za nazaj se ne da več.
Default avatar
žilvern je napisal/a:
Odgovor je preprost. Taksnega 'ciscenja', ki presega vse meje zdravega razuma in se ne ozira na nikakrsne eticne standarde, se ocitno ne da kar tako potisniti v kot. Od tu izvira razlika, o kateri se sprasujes.

Da ne govorimo o tem, da se recimo pomembnemu clenu rezima, (so)odgovornega za to tragedijo, se zmeraj pri njegovih 90 letih omogoca vpletanje v odlocanje o slovenskem javnem zdravstvu. To je tako, kot da bi kak ozji Honeckerjev sodelavec po 30 letih se zmeraj prerazdeljeval javni denar. Pa tega ni nikjer na svetu. Vidis, tudi tu tici del odgovora na tvoje vprasanje.
Default avatar
eti par je napisal/a:
Odgovor na kaj?
Na moje vprašanje gotovo ne.
Default avatar
BTDT je napisal/a:
Jaz ti bom pa tako povedala: resnic je toliko, kolikor je ljudi. To, kar en pederčina govori ali pa ti, je tvoja resnica, moja resnica je spet tista, ki so mi jo prenesli moji predniki in taprava resnica je, da nam te zgodbe in zgodbice onemogočajo, da ne moremo naprej in se namesto s pravimi problemi ukvarjamo, kdo je bolj kriv, kdo je bil bolj krvav in tako dalje, ki pa za zdajšnje generacije nima nobene veze.

Boljše, da ne govorim, kaj sem jaz vse slišala, kaj so delali domobranci in verjetno imaš ti iste izkušnje, zato res nehajte že enkrat s temami, ki nazadujejo.
Default avatar
žilvern je napisal/a:
Ja no, ce ga noces videti, potem pa nic. Potem se pa sprasuj se naprej.
Default avatar
eti par je napisal/a:
Ma dej.
Kok ste mi všeč tapametni, ki vse veste in to 100%...
Blagor vam.
Default avatar
žilvern je napisal/a:
Kul.
Default avatar
Dovolj je napisal/a:
Veš, kako ti povem. Moji predniki so želeli to zadevo zaključiti in nam zapustiti lepši svet, tudi na domobrance niso zlivali gneva, so bili dovolj modri, da so razumeli, da ni vse črno belo. Nikoli, resnično nikoli se iz otroštva ne spomnim, da bi kdo pogreval vojno obdobje. Sploh ni pomembno potomec koga si.

V večji meri gre zgolj za to, da stranke, ki nimajo nobenega pametnega programa, pogrevajo zgodovino iz sle po oblasti in denarju. Nič novega.
Default avatar
Nič novega je napisal/a:
A bejži no? A da tvoji predniki komunisti na domobrance niso izlivali gneva? A bejži no? A zločinec ki je ubijal, potem ni gojil gneva na ubito žrtev? Je hotel zaključiti in utišati zadevo?
A bejži no, kakšna dobrota. Zločinec ni bil jezen na žrtev. Modrost enega levaka.