Med.Over.Net

Alergija

Odgovarjajo: Prof. dr. Mitja Košnik, dr. med. • Mojca Bizjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije • Anja Koren Jeverica, dr. med., pediatrinja in alergologinja

Na forumu se lahko posvetujete o temah: alergeni, testi alergije, urtikarija ali koprivnica, angioedem, otekanje, srbeča koža, atopijski dermatitis (''ekcem'') in druge vnetne bolezni kože, anafilaksija, piki žuželk, seneni nahod, alergija za zdravila, histamin, antihistaminik,... in o tem, kako živeti z različnimi oblikami alergije.

Prof. dr. Mitja Košnik , dr. med.

Mitja_Kosnik

Mojca Bizjak , dr. med., specialistka dermatovenerologije

Mojca Bizjak

Je specialistka dermatovenerologije. Zaposlena je na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer sodeluje v timski obravnavi alergoloških bolnikov. Izobraževanje/strokovne aktivnosti: - Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2008. - Specialistični izpit iz dermatovenerologije je opravila leta 2014. - Je članica Evropske akademije za alergijo in klinično imunologijo (EAACI). - S sodelavci na Kliniki Golnik so pridobili naziv mednarodni center odličnosti za urtikarijo (GA2LEN UCARE, http://www.ga2len-ucare.com/centers.html). Na Med.Over.Net odgovarja na vprašanja s področja dermatološke alergologije.

Anja Koren Jeverica , dr. med., pediatrinja in alergologinja

Anja Koren

Je specialistka pediatrije (specialistični izpit 2010), dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani v Službi za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo od leta 2010 in je usmerjena v področje alergije pri otrocih Ima evropski izpit iz alergologije in klinične imunologije (Evropska akademija za alergologijo in klinično imunologijo) opravila leta 2011. Izobraževala se je v Hans Christian Andersen Children’s hospital, Odense na Danskem (2013) in je predsednica Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Pršilo Mommox

Default avatar

KrEna1

Pozdravljeni,
letos mi je zdravnik predpisal poleg letizena še pršilo Mommox, imam pa alergijo na cvetni prah. Ali je to močnejše od letizena? Kako točno deluje to zdravilo in ali še mi lahko priporočate kako drugo zdravilo proti alergiji?
Hvala
Default avatar

Mitja_Kosnik

Spoštovani,
vaš zdravnik je naredil optimalno. Mommox deluje učinkovitejše of Letizena, ampak deluje samo na nos. Kar so pri senenem nahodu ponavadi tudi težave s srbežem oči, se zdravili velikokrat kombinira.
Zdravili delujeta povsem različno. Letizen zmanjšuje samo učinek že sproščenega histamina. Mommox pa je protivnetno zdravilo in umiri vnetne celice, ki so v nosu pri senenem nahodu brez koristi pretirano aktivne in sproščajo snovi, ki povzročajo simptome senenega nahoda.
Pomemben je način jemanja zdravila. Mommox je treba jemati redno (vsak dan) preko cele sezone cvetenja, tudi če imate občutek, da nimate nič težav. letizen pa je bolj fleksibilen, prime (kolikor prime) v eni uri in drži en dan.
Glede drugih zdravil: če se ob tem moteže težave z očmi, se lahko "po potrebi" doda antihistaminske kapljice.
LP
MK
Default avatar

en123človk

Hčerki pa je alergologinja rekla, da uporablja po potrebi. Sicer pa sploh nima potrjene alergije na nič, čeprav ima vse od marca pa do oktobra težave s kihanje in predvsem očmi (sploh ne more gledati), testi pa ne pokažejo nič. :-(
Default avatar

Mitja_Kosnik

Spoštovani,
verjetno se nista dobro razumeli. Lokalni nosni glukokortikoidi imajo tak način delovanja, da se ugoden učinek pokaže po več dneh (tednih) rednega prejemanja. Verjetno je naročena na kontrolni pregled, predlagam, da se takrat še enkrat pogovorita glede pristopa k zdravljenju.
LP
MK