Veganska hrana 2 x dražja
Jem pretežno zelje, krompir, fižol, repo, lečo, korenje, polento, riž, testenine, ješprenj –> ni ga čez to! In ta hrana je tudi poceni. Iz vsega tega delam tisoč in eno jed (lazanje, palačinke, omake, polivke, enolončnice, pasulj, ričet, prebranac, polpete … ni da ni). Čez poletje naredim nekaj kg džuveča in par. omake za ozimnico. Sproti kupim kakšne sojine kocke za golaž ali segedin in tofu (je še vedno cenejši kot meso). Jabolka in pomaranče kupim v akciji.
Namaze delam sama (iz leče, čičerike – humus, raznih semen in pečene zelenjave). Občasno kupim kakšnega bio veganskega (DM, Spar) ali vegansko Ramo. Marmelade delamo sami.
Čokolade kupujem BIO in FAIRTRADE (da so ljudje pošteno plačani in ni izkoriščena delovna sila). V specializiranih trgovinah so od 1 do 2 eur. Od napolitank Manner (polnozrnate), kakšen čips, kavo (Hofer ali Spar).
Od luksuza občasno kakšen junk food.
Ne bi rekla, da je veganska hrana draga. Če se hočeš preseravat z raznimi procesiranimi stvarmi, potem že. Običajna hrana (krompir, zelenjava, sadje) pa ne.
Mleko delam doma iz mandljev (pulpo porabim za peciva ali smutije).
Seveda so veganske, saj so samo iz pšenične durum moke in vode. Pa kje ti živiš?
http://www.zlatopolje.si/tag/durum/
http://www.mlinotest.si/okusi/mlinotest/testenine/durum-testenine
Plus Barilla, Lah, polnozrnate, pirine ipd.
Veš, vsaj 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} testenin na trgu je brez jajc. Lolek.
Testenine so lahko veganske, ja. Saj niso vse testenine jajčne (sestavine, za tiste, ki bi jih delali sami, pa so: 300g moke, 4 žlice olivnega olja, pol deci vode, ščepec soli, šcepec kurkume za barvo).
[/quote]
poskusite testenine iz stročnic. Linija z okusi fižola mungo, čičerike, leče pa še kakšen okus se najde. Povsem brez moke. Odlične so, mene so navdušile.
GSO soja je po normativih dovoljena le za prehrano rejnih živali, ki jih vi pojeste. Za hrano ljudi pa je prepovedana. Če se že delaš pametnega, si vsaj preberi par stvari, preden blekneš neumnost.
Sama sem pa sicer pristaš beljakovin v obliki fižola in drugih stročnic.
[/quote]
98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} soje je GSO, zdaj pa premisli, če jo je preostanek dovolj za prodajo ljudem.
98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} soje je GSO, zdaj pa premisli, če jo je preostanek dovolj za prodajo ljudem.
[/quote]
Kakšen link za tole trditev bi bil dobrodošel. In večina soje gre za krmo živali.
Ima vegica kar prav, po trenutni EU zakonodaji je uporaba GSO soje za prehrano ljudi prepovedana, oz. dovoljena samo, če je označeno. Razen, če je te GSO soje manj kot 0,1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v živilu, npr. sojin lecitin.
Res pa je, da kadarkoli gredo testirat sojine izdelke, nikoli niso brez sledi GSO soje, tudi če gre za bio oz. eko izdelke. Ampak še vedno gre za sledove, ne pa da je vsa soja GSO.
Pa nisem zagovornica soje in sojinih izdelkov, jih ne jem.
A mlekca in čokoladic tudi ne?
Glej punca, nimam nič priti veganom, ampak opažam pa, da je marsikatera od vas prepričana, kako zdravo je, pa v resnici ne – poje še več GSO, pesticitov in ostalih piz*. Mislim, da je najbolj zdravo jesti sadje in zelenjavo lokalnega izvora – ne pa jagode, borovnice, paradižnik idr. vse leto., pa še po možnosti pošpricano, da diši in ostane lepo. Ni vse v nalepkah.