Forum.Over.Net

Starševski čvek

nepoznan vremenski pojav

Default avatar

sneg cez cesto

Sneg veter nosi cez cesto, predvidevam da je sneg tako suh, in cez cestisce dela tanek sloj, ki je izredno spolzek, kvalitetne zimske gume ne pomagajo. Kaj je to in zakaj?
Default avatar

To se zgodi

Ko piha močan veter, sneg pa je suh in lahek, da se dviguje. Kako se temu metorološko reče ne vem, je pa zadeva popolnoma logična. Je pa res, da pri nas tega ni veliko, tako, da nismo navajeni.
Default avatar

ext

Snežni zameti:-)))
Default avatar

Profesor

sneg cez cesto je napisal/a:
Temu se strokovno reče zamèt.
Default avatar

janepoznan

Tudi Američani so v filmu Umor na Orient expresu pretvorili snežne zamete iz knjige V. Holt, v snežne plazove v goratem svetu (in to na delu proge Vinkovci - Šamac).
Očitno je pojav res nepoznan.
Default avatar

Ne no

janepoznan je napisal/a:
Prosim??
Knjigo je napisala Agatha Christie!!!
Default avatar

ext

janepoznan je napisal/a:
Sploh ker je danes obtičal vlak na Mengeškem polju zaradi plazu.:-))
Default avatar

užitki v pršiču

janepoznan je napisal/a:
Pojav je kar dobro poznan povsod tam, kjer je sneg in veter, posebno tam, kjer je teren odprt. Problem je v tem, ker so ljudje do narave nepozorni ali se premalo gibljejo v naravi. Danes sem med vožnjo naletel na na nizki brežini nad cesto na prave opasti, kjer se sneg zaradi vetra nabere na vrhu brega in tvori opast, to je, snežno streho , ki visi čez strmino in se z močnim vetrom daljša. Vsem, ki hodimo pozimi v gore je to dobro znan pojav, posebno na vrhu gore, ko veter naredi opast, ki je zelo nevarna, če nanjo stopimo. Takrat se odlomi in človek lahko zgrmi v prepad.
Ne vem pa, odkod "izredna spolzkost" na cestišču. Najbrž samo v domišljiji, ker mislite, da bo avto zdrsnil. Pa zlepa ne zdrsne, razen, če je snega četrt metra ali več. V takem pršiču je vožnja pravi užitek. Tako, kakor smučanje v pršiču. Bolj nevaren je južni, moker sneg. Tako za vožnjo, kakor za smučanje.
Default avatar

To niso snežni zameti

ext je napisal/a:
Ker snežni zameti se gradijo na obrobju ceste proti notranjosti in naprej. Če pa malo sneg piha na cesto, to še niso snežni zameti.
Default avatar

s severa

sneg cez cesto je napisal/a:
Black ice. Crni led. Ki v resnici ni crn, ampak prozoren in tako tanek, da se skozenj vidi crn asfalt. Ko so temperature zelo nizke, je zadosti nekaj snezink in voda iz auspuha, da se oblikuje kot film tanka plast ledu.
Nastane lahko tudi pri temperaturah okoli 0 po rahlem prsenju ali megli, ce se temperatura zniza.
Na zivem ledu ne primejo nobene gume. Drzi vecjo varnostno razdaljo, ne bremzaj na hitro, ne sukaj volana. Vozi zmerno, brez hitrih sprememb in ne bo problemov.
Default avatar

janepoznan

Ne no je napisal/a:
:( seveda imaš prav, ju mešam, tako kot de Nira in Al Pacina, vem, čisto različni, različna, a ... Verjetno neka dis....