Starševski čvek

Kako se še starši spravijo nad učiteljico in mulca ščitijo, namesto da bi ga vzgajali

Default avatar
Mulca sta konkretno nagajala in jih dobila, zdaj pa ju mame ščitijo, namesto da bi jima povedale svoje. Ščitijo seveda na tak način, da močno močno pretiravajo v svojih zgodbicah. Vrnilo se jima bo kmalu, saj ta uboga otročička postajata (sta) najstnika in naj si ne mislita, da se to ne bo obrnilo proti njima.
V prihodnosti bodo težko našli ljudi, ki bi sploh hoteli opravljati ta poklic, glede na to, kaj vse se dogaja po šolah in kako se na njih spravljajo starši.

https://www.vecer.com/uciteljica-osnovn ... ev-6411276

Učiteljica gospodinjstva je dva učenca šestega razreda grobo zlasala in oba z glavama večkrat udarila enega ob drugega, pripovedujejo starši, ki so prepričani, da je ravnatelj želel incident pomesti pod preprogo. Na tožilstvu že prejeli ovadbi zoper dve osebi

Učiteljica se je med uro gospodinjstva razjezila in dva učenca šestega razreda "pograbila za lase in ju začela grobo vleči, ju pri tem potisnila na kolena, nato spet dvignila kvišku in oba z glavama večkrat udarila enega ob drugega. Grobo ju je lasala in jima populila številne lase." Tako o incidentu, ki se je zgodil novembra lani, pripovedujejo starši učencev Osnovne šole Kamnica, ki ocenjujejo, da jima je učiteljica prizadejala "hude telesne bolečine, ju ponižala in grozovito prestrašila".

Povod za to naj bi bil nemir v razredu, ki je nastal, ko sta starejša učenca med pomivanjem posode od prejšnje ure komentirala, da je v umivalniku "nekaj ogabnega". To je hitro pritegnilo pozornost šestošolcev, pričeli so vstajati s svojih mest in se gnesti okoli umivalnika. Šolarja, ki ju je učiteljica zgrabila, sta ji bila "najbližje oziroma sta bila najbolj radovedna in vztrajna".

Dogodek preiskujejo kriminalisti, na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pa so nam povedali, da so "prejeli ovadbo zoper dve osebi, zadeva pa se trenutno nahaja v fazi zbiranja obvestil".

Staršem nista povedala takoj
Enajstletnika, ki ju je učiteljica grobo zlasala, staršem o tem nista povedala takoj. Mama prvega je za dogodek izvedela od drugih otrok na govorilnih urah in to povedala razredničarki. Ta o incidentu naj ne bi bila vedela ničesar. Zato je šla mama še do učiteljice gospodinjstva in ta naj bi ji bila dejanje priznala. Rekla naj bi bila, da je bilo to v petek peto ali šesto uro, ko so vsi že malo utrujeni in lahko vsakemu malo poči. Ker šola ni ukrepala, je mama poklicala še mamo drugega otroka, ki prav tako ni vedela ničesar. Tudi šolska svetovalna delavka, na katero se je obrnila, ne, četudi je od dogodka minil že cel teden.

Starši so se tako obrnili še na ravnatelja Tomaža Čeplaka. To je bilo dva tedna po incidentu. Naslednji dan so imeli z materami sestanek, na katerem naj bi jima bil dejal, da sta otroka naredila napako, ker nista takoj povedala, kaj se je zgodilo, in da bo zato postopek drugačen, kot bi bil sicer, ker je zadeva že zastarala. Nam ravnatelj Čeplak tega ni želel komentirati, zapisnika pa da niso pisali. "To je zame velika šola, da bom v prihodnje beležil vsako vrsto pogovora," je pripomnil.

To se ne bi smelo zgoditi
Kako je torej ukrepal ravnatelj, ko je izvedel, da se je učiteljica nasilno znesla nad šolarjema? "Dogodka ne skrivamo. Prišlo je do fizičnega nasilja učiteljice nad dvema učencema. To se ne bi smelo zgoditi. Izpeljan je bil izredni inšpekcijski nadzor, imeli smo obisk policije, ki je govorila z delavko. Na ministrstvo smo poslali poročila," pojasnjuje Čeplak. Ne ve, kdo je zadevo prijavil policiji. Da bi nasilje moral prijaviti sam, se zdaj zaveda, a trdi, da tedaj ni bil prepričan, da to mora narediti.

Ravnatelj ocenjuje, da so ukrepali tako, kot so mislili, da je najbolj prav. "Izkazalo se je, na podlagi inšpekcijskega nadzora, da je bila napaka z naše strani predvsem v komunikaciji. Da sem jaz za to izvedel prepozno," pravi. In kaj je sploh storil? "Kot delodajalec sem ravnal v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Učiteljica je prejela ustrezen ukrep. Dejanje je obžalovala." Inšpektorat jim je izrekel opomin, po katerem so morali sprejeti protokol dejanj, ki se v šoli izvedejo v primeru nasilja. Ta protokol določa, da mora v 24 urah informacija o nasilju priti do ravnatelja, ta pa mora, če zazna nasilje, o tem obvestiti policijo. Inšpektor je bil z njihovim ukrepom zadovoljen, postopek so že ustavili, so nam potrdili na ministrstvu za šolstvo.

Ravnatelj se ne spomni, da je govoril z učencema
In učiteljica? Pet dni po incidentu naj bi bila govorila z otrokoma. Ta sta staršem kasneje povedala, da naj bi bila učiteljica dejala, da sta "njuni mami razočarani nad njima, ker morata hoditi zaradi njiju na govorilne ure". Po razgovoru z materama naj bi bil z učencema govoril tudi ravnatelj. Starši so ogorčeni, sploh ker so vsi ti pogovori potekali brez njihove prisotnosti in ker je učiteljica po njihovem neupravičeno pritiskala na otroka. Dobili so tudi občutek, da želi šola zadevo pomesti pod preprogo.

Ravnatelj se danes teh pogovorov z učencema ne spomni. "Otrok zaradi takih stvari ne kličem k sebi. Res je, da sta bila pri svetovalni delavki, z njima je govorila razredničarka, učiteljica se jima je opravičila. Ne bom rekel, da nisem z njima govoril, a se tega ne spomnim. Veliko pogovorov imam vsak dan, tudi z učenci. Sprejemam jih in se z njimi pogovarjam predvsem zaradi dobrih stvari," nam je dejal Čeplak.

Učiteljica dobila pisni opomin pred odpovedjo
Decembra se je ravnatelj z materama znova sestal. Povedal jima je, da je učiteljica prejela pisni opomin pred odpovedjo. Trdil naj bi bil, da ostrejše ukrepanje nima smisla, ker da sodni mlini tako počasi meljejo, učiteljica pa naj bi se kmalu upokojila. Dotlej še naprej uživa ravnateljevo zaupanje.

"To je v dvanajstih letih, odkar sem tukaj, prvi takšen dogodek na šoli," pove ravnatelj. In še, da bi to učiteljico težko nadomestil. Prizadetima šolarjema se je sicer opravičila pred celotnim razredom in vpričo svetovalne delavke. To je bila zahteva staršev. Lasanja ne zanika, pravi ravnatelj. Tega, da naj bi bila učenca treskala z glavama, pa naj se ne bi spomnila. Ravnatelja smo prosili, da bi govorili tudi z učiteljico in ji ponudili, da prikaže svojo plat zgodbe, a odziva ni bilo.

Policija znova v šoli
Starši šolarjev iz razreda, ki je bil priča dogodku, so ogorčeni. Občutek imajo, da ravnatelj učiteljico ščiti, dejanje pa s tem želi razvrednotiti. V ravnanju vodstva šole vidijo "tiho privolitev glede ravnanja učiteljice, ki bi jo morali obravnavati enako kot nasilje samo. Živimo namreč v demokratični državi, v kateri velja ničelna stopnja tolerance do nasilja."

​Ravnatelj pa: "Ščititi v takem primeru ne smeš nikogar. Gre za postopke, ki so zapisani v zakonu o delovnih razmerjih, in jih je treba upoštevati. Pogledal sem sodno prakso in šel na izobraževanje prava za ravnatelje." Nikdar prej ni prejel informacij o tem, da bi učenci s to učiteljico imeli težave, zatrjuje. A med starši krožijo govorice, da naj bi bila učiteljica že večkrat lasala učence. Začasna rešitev za starše bi bila zato prisotnost mediatorja pri njenih urah, da ji ne bi še kdaj "počil film", saj se bojijo ponovitve njenega dejanja. "To je učiteljica gospodinjstva. V kuhinji so tudi nevarni predmeti," zdaj premlevajo starši.

In še to: policija je Osnovno šolo Kamnica obiskala tudi ta teden, a ravnatelj pravi, da zaradi drugega dogodka, o katerem ne želi govoriti.

Starši ocenjujejo, da je učiteljica šolarjema prizadejala hude telesne bolečine, ju ponižala in grozovito prestrašila
Default avatar
Sem kar nezahtevna do učiteljic, če nad otrokom kdaj povzdigne glas ni nič takega, razumem, da jih je 20 v razredu in je včasih naporno. Čisto drugo pa je, če se bi mojega otroka fizično lotila. Se jaz kot mati, ne dvignem roke nad njim ne, da bi tujka. Ti dve mami bi mogle učiteljico zlasat, ne da je še naprej v službi z samo opominom.
Default avatar
Sama sem bila v šoli, ko so učitelji še jemali disciplino v svoje roke tudi fizično - od ključev, kred, sošolca je povlekla za ušesa (ne brez razloga)... imela pa je red v razredu. Na sošolce, ki so jih dobili, smo vsi vedeli zakaj in nismo nanje nič drugače gledali (jih zasmehovali ali doživljali, da bi bili ponižani pred nami) in smo točno vedeli, kaj lahko počnemo in česa ne.
Ne zagovarjam fizičnega kaznovanja, spomnim pa se, da se takrat starši še niso vmešavali v taki meri, najprej so vprašali otroka zakaj jih je dobil in če se je kaj naučil.
Default avatar
To se čisto strinjam, da lasanje ne spada v šolo, ampak kaj sta se pa mulca iz tega naučila, da sta kot krivca prvotnega dejanja naenkrat postala žrtvi?
Mene to spominja na to, če roparju nekaj narediš, te lahko ta toži. Mar ni to tudi absurd?

Če je učiteljica to res naredila, se mora te stvari urediti, ampak prav tako pa tudi obnašanje otrok, ki je do tega pripeljalo, ne pa da imata zdaj ubožčka duševne bolečine itd.

Itak pa predlagam, da so po razredih kamere, da bi se dejansko vedelo, kaj se je zgodilo in cela slika, ne samo tisto, kar nekdo želi slišati ali videti. In tudi, da bi starši teh sončkov videli, kako se obnašajo v šoli. Večina otrok je čisto ali zelo v redu, take perle so pa takšne točno zato, ker jih podpirajo starši.
Default avatar
Tole opisano je za tožbo in doživljenjsko prepoved poučevanja. Imata mami kar prav.

Sem proti nasilju, pa naj bo fizično ali psihično, jaz tega sploh ne ločujem in smatram, da je tudi psihično nasilje nedopustno.
Ampak!
Če bi prišlo do nevarne situacije, ki ogroža življenje mojega ali tujega otroka in bi učiteljica mojega ali katerega koli drugega otroka fizično napadla, bi jo podprla.
V tem primeru pa ni bilo ogrožanja varnosti.
Default avatar
Tole dam pa staršem kar prav.

Kakor spoštujem nekatere učitelje in to pričakujem tudi od otrok, pa tu dam prav staršem. Zavedam se, da je kar precej učiteljic nevrotičark, ki nimajo kaj iskati v šoli, pa to še naprej delajo, ker nič ne znajo, tam imajo pa službo za ndč in kolektiv, ki jim zaradi skrbi zase stoji ob strani in dopušča neprofesionalno delo.
Default avatar
Jessica 2 je napisal/a:
Daj, ne zagovarjaj svojih sončkov, debil babji.
Default avatar
Jessica 2 je napisal/a:
nas so pa kar redno lasali..celo metali ključe itd v nas pa smo prišli iz šole utrjeni :). Uglavnem, starši so zapeli za neumnost ker očitno dogodek za OBA otroka ni bil omembe vreden..onidve sta pa padli not namesto, da naučita otroka kako naj se spoštljivo vede, je med poukom tiho in sodeluje. Kaj bo med sestankom v službi tud sranje delal? Otroka je treba vzgojiti, da spoštuje red in pravila. Če ne je pač kazen. Kaj pa ti dve kozi učita svoja otroka? Kako zakon zlorabit in hvatat krivine? Za bruhat.
Default avatar
moja izkušnja je napisal/a:
Ja, tudi jaz. Sicer se je to redko dogajalo, se je pa. Imeli smo celo učiteljico, ki je namerno maltretirala učenko (več njih-telovadba), pa se ji ni nič zgodilo oz. šele čez nekaj časa, ko je bilo končno dovolj in je morala iti.
Default avatar
COMMON je napisal/a:
če vas v službi kolerični šef prebuta, ni omembe vredno, pač spoštovati ga morate še naprej, sicer vaši starši niso opravili vzgoje kot je treba, hodi se v službo, se dela in ste tiho, če plača je super, če ni, nimate da javkate. In ne zlorabljajte zakonov in ne hvatajte krivin, če ste razjezili šefa, ste si zaslužili kar ste dobili!
Ja res za bruhati, ko ta sestavek še 1x preberem z drugimi akterji, dočim otroci itak še niso ljudje, njih se lahko mlati a ne?
Default avatar
Niti slučajno ne zagovarjam kakršnega koli nasilja ali fizičnega kaznovanja učiteljice, ampak očitno sta ta dva otroka točno vedela, da nista bila ravno nedolžna, zato tega doma tudi nista povedala.
Default avatar
Otroka 14 dni nista doma povedala, zdaj pa trpita ponižanje in strah ju je. Ja pa kaj še? Prepričana sem, da ju je učiteljica morda malo zlasala vse ostalo so napihnili.
Prav nobeden pa se ne vpraša ali bosta sončka imela tudi kako kazen.
Zblojeni starši, še bolj podli otroci naduvani do amena.
Default avatar
Saj Trump ima kar prav-oborožit učitelje!!!
Default avatar
Učitelj otrok ne sme fizično kaznovati. Vse ostalo okrog tega, pa je s strani šole zelo, zelo neprofesionalno, da ne rečem, da so jih sami izgovori.
Zakaj otroka nista povedala, ker očitno nista dejanja razumela kot nedopustnega s strani učitelja, torej je sklepati, da so taka dejanja na tej šoli pogost pojav.
Ne vem, ali sem samo jaz opazila, da je policija kar pogosto na tej šoli, na naši je ni bilo že par let, no ja lažem, bila je, ko so preiskovali anonimno prijavo kraje hrane naših kuharic.
Default avatar
Mislim da članek je tako naj bi in naj bi,... Polno nekih ugibanj in nič konkretnega. Mama sigurno od drugih učencev to ni izvedela na govorilnih, Pa ok pustimo to.

Učitelj je tisti ki mora v razredu narediti red. In to je odvisno od njegove avtoritete. Jaz si ne predstavljam da ga jaz delam v njenem razredu. In koliko ima nekdo avtoritete se vidi tudi po tem da pri enem učitelju so učenci tiho cello uro in se da delati ampak te isti učenci so pri drugem učitelju nemogoči. Kaj se reinkarnirajo v tistih 5 minutah ali kaj? Mislim učenci so isti kaj se spremeni potem?

V konkretnem primeru pa bi morala učitelica pač vedeti da so učenci radovedni in da bodo šli pogledat, če je bila dana opomba. Bistveno bolj pametno bi bilo da bi rekla ja poglejte kaj nastane če se prej zmeša ta in ta snov. In jim razložila ali pa vprašala učenca ki sta čistila no in kako bosta sedaj to očistila.
Tako bi se vsi nekaj pametnega naučili v razdredu pa bi bilo čez 5 ali 10 min mir. Tak opa ni bilo miru, žrtve sta bila dva naključna niti ne tista dva ki sta začela niti ne edinedva ki bi gledala in ne poslušala učitelice.
Utrujenost gor ali dol reakcija je bila zelo nespametna in neprimerna.
Default avatar
Berem komentarje na 24 ur. Ljudje razlagajo kaj vse so počeli učitelji in župnik njim, pa so super zrasli. V kretene.

Otrok se ne sme fizično in psihično maltretirati in učitelji so izobraženi. Vsako leto tisoč in en seminar, kako ravnati v tem in onem primeru, pa izobraževanja kako se soočati s takimi in drugačnimi otroki. Ta izobraževanja VI PLAČATE. Potem se vam zdi pa prav, da učitelji nimajo pojma in gredo fizično nad otroka. Svojat nemarna, tak moten in neizobražen, nekulturen in neprofesionalen človek nima v šoli kaj delat.
Default avatar
Brita k je napisal/a:
Pa ne vem, če sta tu otroka res podla, no.

Naredila sta traparijo, jih fasala, in ker sta očitno vedela, da je bilo lasanje zasluženo, sta bila modro tiho. Starši so vseeno izvedeli in naredili uzbuno, zdaj pa fanta seveda ne vesta, kaj bi, ko zadevo obravnava policija, inšpektorat in še kdo.
Default avatar
Sem generacija, ki so jo v šoli tepli.
Lasanje, klofutanje, dviganje za ušesa in kitke. In to v prvem razredu, ko bi nam moralo biti najlepše. Sošolka se je od strahu vsakič celo podelala. Pa nismo bili ragrajaci, le nevedne, včasih od km dolge poti s težkimi torbami utrujene glavice.
Sem absolutno proti učiteljem, ki fizično ali psihično maltretirajo učence.
Default avatar
Mamam nikoli ne dela bolj domišljija kot v takih primerih.

Videno prevečkrat. Otrok sam nekaj zakuha, zdaj pa če je mama normalna, pogleda na stvari vsaj približno objektivno, reče otroku tudi kaj takega, kar mu ni všeč, se pogovori o situaciji, otroka poduči, pa gremo naprej.

Če pa mama meni, da mora verjeti vsem zgodbicam in potem v njeni domišljiji vse naraste še petkratno, je pa problem. Problem za tega otroka, ker se ne bo znal obnašati družbi, ker se mu ni povedalo, kaj je prav in kaj narobe, učili so ga, da je vse, kar on naredi, prav.

Imate na tej isti spletni strani še članek o tem, da so na Ravnah 17-letnika zabodli. Najbrž kdo od takih, ki mu je bilo vse dovoljeno in nič prepovedano, zdaj pa se bodo starši čudili, pa kako, saj smo mu vse dali.

V tem konkretnem primeru z začetka pa je očitno, da imata mulca več zdrave kmečke pameti kot njuni mami, zato sta tudi bila tiho.
Default avatar
leeleenepr je napisal/a:
kolikor berem sta naključno naebala. Otroci prevzamejo krivdo nase nevede in tej učiteljici se je to že večkrat izšlo, no sedaj se ji pa ni več.
Res je podlo, da se krivdo prelaga na otroka. Nas so včasih učili, da nikoli ne smeš izkoristiti moči, v primeru močnejši-šibkejši, no za vas ene je to Ok.
Naš učitelj je metal ključe, za to so vedeli vsi, nihče ukrepal, dokler en ni ostal brez oke.....pol pa... z učitlom na "vislice" ravnatelj pa v strahu za stoljček, staršem in poškodovancu lizal rit.....