Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

Kje kupujete nepasterizirano maslo?

Default avatar

nepasterizirano

Hvala.
Default avatar

črnačokolada

Hvala,
Default avatar

jaz kar

Pri kmetu na tržnici.
Default avatar

iva verbnik

Nepasterizirano maslo lahko kupite na tržnici, lahko pa tudi v trgovinah kot je Spar, Tuš, Hofer… in sicer eden od ponudnikov je tudi Mlekarna Čuš, sicer pa je na izdelku označeno ali je proizvedeno iz pasteriziranega ali nepasteriziranega mleka.

Ob tem bi vas vseeno rada opozorila, da izdelke kupujete pri zanesljivih proizvajalcih in da so sveži. Rok trajanja takšnih živil (ki niso toploto obdelana) je krajši, zato je pri rokovanju z njimi potrebno upoštevati ustrezne pogoje hranjenja, preprečiti navzkrižno okužbo in jih v krajšem času porabiti. Preden jih zaužijete vedno preverite njihovo ustreznost s senzoričnim pregledom (videz, vonj, okus), če so spremenjeni jih ne zaužijte.

Enako sicer velja tudi za ostala živila, vendar pa so tista, ki niso obdelana (s toploto ali konzervansi ali drugimi postopki konzerviranja) bolj občutljiva in se hitreje pokvarijo.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]
cron