Starševski čvek

Miomi v maternici - nasprotne trditve

Default avatar
Torej, imam maternico polno miomov. Zelo sem zaskrbljena zatadi tega. Nekateri so kar veliki.
Določeni viri in strokovnjaki trdijo, da so miomi benigni tumorji, ki lahko rastejo, a ne morejo zasevati, zato so nenavarni.
Drugi pa navajajo, da lahko miomi postanejo maligni (sploh tisti, ki hitro rastejo ali do veliki).
Na leto naredijo 500 - 600 operacij miomov.
Kako ginekolog lahko vidi, ali je miom maligen?
Zakaj je potrebno pri nekaterih ženskah odstraniti maternico in miome, če le ti niso nevarni?
Koliko % žensk umre zaradi malignih miomov?

Lp.
Default avatar
Miomi so znak pomanjkanja joda v telesu, zato se radi ponovijo ali pa ti pri kar vse odstranijo, pač glede na leta.
Default avatar
Zaradi miomov se NE odstranjuje maternice !!! Miome se lahko laparoskopsko odstrani, skozi nožnico.
Default avatar
samo miome ne maternico je napisal/a:
Moji kolegici so kar lepo odstranili maternico, ker je bilo preveč miomov. Jaz sem začela piti jod in po 6 mesecih se stanje izboljšuje, operacija je odložena.
Default avatar
Včasih odstranijo je napisal/a:
Imam štiri kar velike, predlagana op odstranitev maternice. Malo sem prebrskala po spletu in novejši trendi gredo v smer, da se maternica reže samo če je resnična nuja. Meni miomi ne delajo težav, sploh nisem vedela, da jih imam, edino, kar je večja sprememba od prej, je malo bolj pogosta zaprtost in močna krvavitev drugi dan ciklusa. Nisem se odločila, verjetno se tudi ne bom, ker sem nekako v zadnjih letih pred meno, ko bi zaradi upada hormonov naj sami od sebe miomi izginili ali se zmanjšali.
Default avatar
Benigni tumor lahko postane maligni(ni pa nujno), zato ga vedno odstranijo.
Default avatar
novejša dognanja je napisal/a:
Meni ginekolog ni dal možnosti izbire. Maternico bo potrebno odstraniti.
Kako ginekologi vedo, kdaj je nuja?
Kako velike miome pa imaš?
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
To sem posebej preverila pri ginekologu, pravi, da se nimam kaj za bat, ker je takšna ravno takšna verjetnost kot razvoj novotvorbe kje drugje, ne pa podlaga za nastanek iz mioma. Seveda nek riziko obstaja, tudi za dojke obstaja, pa vendarle ne bom razmišljala o preventivni odstranitvi.

http://www.abczdravja.si/index.php/8-no ... o-tudi-vas

Večina miomov je benignih in ne predstavlja nevarnosti za žensko. Ali obstaja možnost, da se tvorbe razvijejo v maligne?

Miomi se izredno redko ali skoraj nikoli ne spremenijo v rakotvorne. Medtem ko ciste v redkih primerih lahko postanejo maligne, miomi ne povečujejo verjetnosti za nastanek rakastega obolenja maternice.
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
Evo, točno zato sem vedno bolj zmedena in prestrašena.
Nekateri trdijo, da lahko miomi postanejo rakasti, drugi pa da nikoli ne zasevajo ... potem pa bodi pameten?🧐
Verjetno bi se na vaginalnem in navadnem UZ videle metastaze, če bi bil miom rakast?
Default avatar
ni mi jasno je napisal/a:
Tudi meni je rekel, da bi bilo treba, pa sem odložila, ker mi ne povzročajo težav in nikakor ne želim nobenega operativnega posega več, če ne bo resnično nujno. Zaenkrat hodim na kontrolo na pol leta. Dva sta bila nazadnje premera 5 cm, dva pa malenkost manjša
Default avatar
ni mi jasno je napisal/a:
Ne se obremenjevat zdaj s tem. Itak benigne tumore izrežejo ven. Ne morejo tega pustit notri. Tudi če se ne razvije v zločest tumor, pa raste in to povzroča bolečino.
Sicer pa bodo vzeli vzorce in naredili histološko preiskavo, to pa itak vedno naredijo.
Hm, glede UZ pa ne vem ali se vidijo zasevki ali ne.
Default avatar
novejša dognanja je napisal/a:
Hm. Upam da res, čeprav možnost obstaja. Zato jih pa odstranjujejo.
Default avatar
Pomanjkanje joda je napisal/a:
Starost nima ravno veze. Zdaj dosti žensk poznam od 22-30 let pa imajo miome. Hitro je to danes žal vse.
Default avatar
Zartrose je napisal/a:
No ja, tudi jaz upam. Pod nož ne bi rada šla, predvsem, ker v mojih letih ne odstranjujejo posamičnega mioma, temveč celotno maternico, če so tako veliki. Raje bi seveda, da jih ne bi bilo, motijo me pa ne, kot sem napisala.
Morda slišimo še kakšen komentar več. Morda kdo ve za konkreten primer, da je prešlo v maligno stanje?
Default avatar
Pred 40. leti npr. so bile zelo pogoste ginekološke operacije, ko so ženskam kar odstranili maternico. Danes so s tem bolj previdni, vse skupaj odstranijo, če so miomi preveliki in če te že ovirajo v vsakdanjem življenju.
Mislim, da ti bo najbolj razložil tvoj ginekolog kaj in kako glede operacije, seveda po predhodnih preiskavah (ultrazvok). Če ni nujno, maternice ne odstranijo.
Default avatar
novejša dognanja je napisal/a:
Na hrvaškem forumu sem prebrala, da 1 na 1000 miomov postane maligen. Nikoli pa iz benignega ne postane maligen????
Nekje pa navajajo, da 0,1% postane malignih.
Bolj preučujem miome, manj mi je vse skupaj jasno!
Nekatere imajo 15 cm velike miome. Huh.
Default avatar
ni mi jasno je napisal/a:
nehaj poslušat in verjet vsaki bedariji. Če bi zdravniki vse vedeli, ne bi sami nikoli zboleli. Govorijo to, kar MORAJO ponavljati. Operacije so tudi biznis. Vsaka operacija je menda 19.000 eur. In biti kirurg je "cenjeno" med zdravniki, na najnižje mesto med sabo dajejo družinske zdravnike. Sama operacija maternice traja cca 3 ure, je najobsežnejši poseg po operaciji srca, potem imaš vrečko za urin, cevko za izcedek iz operacijske rane in 1 mesec dobivaš injekcije proti strditvi krvi ! V trebušni votlini se vse premakne, povesi, nastanejo notranje zarasline in marsikdaj se debelo črevo zaraste s temi zaraslinami in pritrdi kam drugam ali pa samo vase. Vse te posledice ti ne povedò, ampak samo: odstranili bomo maternico...posledice pa imaš vse življenje in marsikdaj uničeno življenje. Ampak "stroka" to predpisuje.

Ne nasedaj, z miomi se da živeti, niso nevarni, če te ne motijo jih niti odstraniti ni potrebno, če pa že, samo laparoskopsko, kot sem že prej napisala, da ti ostaneta in nožnica in maternica in vsi trebušni organi na mestu, kamor spadajo !!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar
Mi je pa v Leonišču rekla sestra, da ne operirajo kar takoj, ampak z tabletami (Esmya?) najprej zmanjšajo miome in šele nato operirajo...
Default avatar
ginekolog naj ne odloča namesto tebe je napisal/a:
😧😮🤭😢
Hvala ti za nazoren opis.
Saj ne bi šla na operacijo, ampak kaj pa, če je maligen?
En je velik 9 cm.
Problemov nimam. Menstruacije so ok, niso močne. Miome imam že 10 let.
Default avatar
Miom tako redko postane maligen, da to temo kar pozabi, ker imaš čisto enako možnosti za rakasto tvorbo iz nule. Torej basta. Ženske včasih sploh ne vedo, o čem pišejo, ena forumašica tu gor je pisala, da je imela miom na jajčniku.
V starejših letih se žal ne trudijo več z operacijo, sploh če je miomov več, ampak izrežejo komplet maternico. Pri ženskah, ki bi še rodile in pri mlajših se potrudijo. Mogoče, če bi poznala kirurga/kirurginjo in dobila napotnico, bi šlo skozi ... ne bom ugibala o tem.

Če bi bila maternica v starejših letih tako odveč in ne bi imela več nobene vloge, bi verjetno sama odmrla in se izločila, torej eno funkcijo še vedno ima. Če nič drugega, zapolnjuje prostor, da drugi organi ne begajo naokrog. Predvsem je brez maternice več možnosti za inkontinenco. Maternico odstranijo v primerih, ko so hude krvavitve, krči in podobno, poleg tega pred nekaj leti esmya še ni bila odobrena kot zdravilo za zmanjševanje miomov brez operacije, temveč izključno kot terapija pred pripravo na odstranitev miomov. Se pravi, nekatere ženske še nekaj let nazaj sploh niso imele možnosti izbire in je bila zanje edina rešitev odstranitev maternice.

Jaz sem jemala esmyo, zelo uspešno, sem jih postrupila vse, razen največjih, ti so se pa skrčili na minimalce. Pa mi prav tako niso delali nobenih problemov, samo bili so in rasli, poleg tega kljub letom še ne pričakujem tako kmalu menopavze.

Ginekologi itak ne vedo vsega. Meni je dr. Pušenjak zabrusil, da kaj kompliciram, saj maternice ne rabim več ... moja ginekologinja bi pa naredila vse, da mi jo ohrani in mi odstranitve niti omenila ni kot opcije.

Malo poguglaj esmyo, jaz sem bila zelo zadovoljna, tudi kakih posebnih stranskih učinkov nisem imela. Mislim, da lahko narediš največ 5 krogov zdravljenja (po tri mesece, vmes je pavza, da dobiš menstruacijo, UZ pregled in potem po potrebi nov krog terapije).