Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Dedovanje

Default avatar

mervic

Pozdravljeni,
Zanima me kako rešiti nastalo situacijo..po smrti dedka je polovica hiše ostala babici, polovica pa se je zdelila na 3 dele..(1/3 mojemu očetu, 1/3 stricu in 1/3 babici), torej je sedaj njena polovica plus 1/3 hiše..Jaz z očetom in sestro zivim na vrhu, stric se je odselil prbl.30 let nazaj..Za babico skrbimo mi (zdravnik, trgovina itd..), stric jo obišče le ob večjih praznikih (rojstni dan, novo leto itd..)..Sedaj pa me zanima kaj narediti, da stric nebi prišel do ostalega deleža hiše? Ni jo obnavljal, niti skrbel za svojo mater vsa ta leta...
Default avatar

da razčistimo

Stric torej do dedkove smrti ni bil lastnik, ko je postal lastnik 1/6, bi ga morali pozvati k plačilu ustreznega dela stroškov za nujna vlaganja. Ne morete pa mu ostali lastniki ukazovati, da naj vlaga v tisto, kar se vam zdi potrebno ali dobro. Če torej niste zahtevali, naj prispeva 1/6 za nujno zamenjavo strehe, ste si torej sami krivi.
Največja lastnica je torej babica. Hiša je torej njena. Kaj bo ona storila z njo, je njen problem. Če želi, da tudi njen drugi sin deduje, bo dedoval. To nima zveze s tem, kdo skrbi zanjo. Skratka, to je popolnoma njena stvar, kdo bo dedoval njen delež hiše.
Čisto iskreno, glede na to, da imate streho nad glavo brez nakupa lastne nepremičnine vi in da z babico pod isto streho živite vi, je verjetno edino logično, da ji vi pomagate ...

Drugače pa, če ona želi, da večji del hiše ostane vam, lahko napiše oporoko in bo stric upravičen do nujnega deleža, ki pomeni polovico rednega. Druga pot je pogodba o preužitku - da dobite hišo v zamenjavo za skrb zanjo. Tretji način je izročilna pogodba, s katero pa se mora stric strinjati.