Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Posteljica

Default avatar

barkol

Pozdravljeni!

Na nuhalni (12.teden) mi je ginekologinja rekla da je posteljica zadaj, na pregledu v 14.tednu pa je ginekologinja zapisala da je posteljica spredaj. Je možno, da se posteljica premakne? Hvala za odgovor!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
posteljica ostane na istem mestu vso nosečnost, obstajajo pa razlogi, ki vodijo k napačni oceni položaja posteljice glede na telo nosečnice. Eden od razlogov je ta, da se maternica pri prehodu iz prvega v drugo trimesečje zravna. Če je do nekje 12. tedna še močno nagnjena naprej ali nazaj, se po 14. do 15. tednu zravna. Pri tem stran, ki je prej dajala vtis, da je zadaj pride na sprednjo, stran ki je prej dajala vtis, da je spredaj pa preide nazaj. Če tega pojava ne predvidimo, se lahko zgodi, da pri 12 tednih ocenimo, da je posteljica spredaj, po zravnanju maternice pa ugotovimo, da je posteljica pravzaprav zadaj ali obratno. Kje je posteljica pa pravzaprav niti ni pomembno, temveč šteje le podatek, da ni preko notranjega materničnega ustja, sicer pa je vseeno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
cron