Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

vnetje okrog korenine ki je bila zdravljena z apikotomijo

Default avatar

Mojzobek

Pozdravljeni,
Pred 6 leti sem imela zaradi ciste na korenini zoba apikotomijo na spodnjem kočniku. Sedaj se mi je točno okrog te zobne korenine/všička pojavilo hudo vnetje (še jemljem antibiotike, imam otekle bezgavke, mravljinčast jezik, bele obloge po ustih). Korenina je bila takrat zaprta z amalgamom, kljub temu da smo pred operacijo prosili za nekovinski material zaradi hude alergije na nikelj oz kovine.

Zanima me kako se da to sedaj zdraviti naprej.
Ali po vašem mnenju/izkušnjah še obstaja možnost da se reši zob in menja amalgam s kakšnim drugim tesnilom vršička korenine? Kakšna je procedura in strošek zdravljenja?

Baje obstaja tudi rešitev pol zoba. Zanima me kako poteka resekcija (je možno to narediti brez operacije?, kdaj se lahko začne zdravljenje? Strošek posega?) Je za tako zdravljenje najboljši kirurg, endodont ali naredi ta poseg zobozdravnik? Koliko so dolgoročno uspešni taki posegi?

Zanima me kaj vi mislite bi bila najboljša rešitev v zgoraj opisanem primeru?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za informacije.
Lep pozdrav,
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovani,
postavili ste veliko vprašanj, natančen odgovor na vse presega namen tega foruma, potrebna bi bila RTG ali celo 3D RTG slika, zato bom odgovoril na splošno.
Najprej je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok, da je bila prva operacija neuspešna. Najbrž ne gre le za amalgam kot material, ampak za neuspešno tesnenje celotnega kanalskega sistema. (več o tem si lahko preberete na spletni strani www.endo.si v rubriki Potek zdravljenja - kirurgija). Zato je v sodobni apikalni kirurgiji potrebna uporaba povečave (operativni mikroskop, lupe), saj so strukture, ki jih je potrebno obravnavati med operacijo (npr. istmus korenine) tako majhne, da tega ni mogoče natančno narediti s prostim očesom. Ni pomembno ali to dela endodont ali oralni kirurg, pomembno je, kako je operacija izvedena. Sodobne tehnike, t.i. mikrokirurški pristop (operativni mikroskop, ultrazvočna retrogradna preparacija, sodobni materiali za retrogradno polnitev , npr. MTA - amalgam smo opustili že cca 10-15 let nazaj) se precej razlikujejo od t.i. tradicionalnih tehnik - rezultat je višja uspešnost na eni strani in višja cena operacije na drugi.
Ali je ponovna operacija mogoča oz. še smiselna, je odvisno predvsem od tega, koliko je že prizadeta kost okrog zoba. To je potrebno ugotoviti s 3D RTG sliko (amalgamsko polnitev je mogoče odstraniti in zamenjati, to je sestavni del ponovne operacije). Če je poškodba zoba in/ali kosti prevelika, je ena od možnosti tudi resekcija korenine, ki je ni več smiselno zdraviti.
Toliko na kratko, za bolj podroben odgovor pa bi potreboval 3D rtg sliko.

Igor Potočnik