Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kako naredit nekaj kot je ričet samo brez glutena?

Default avatar

Brezglutenska

Zdravo

S cim bi v ricetu nadomestila jesprenj, ker vsebuje gluten in da pride vsaj malo podobno ricetu? S cim ve kuhate kaksne take corbice? Zal se ne spoznam prevec na npr leco, kvinojo, viceriko ipd tako da bi prosila se izkusnje/nasvete glede tega. Hvala
Default avatar

WildWind

ajdova kaša ali proso
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar

zamenjaj recepte

Brezglutenska je napisal/a:
Zdravo

S cim bi v ricetu nadomestila jesprenj, ker vsebuje gluten in da pride vsaj malo podobno ricetu? S cim ve kuhate kaksne take corbice? Zal se ne spoznam prevec na npr leco, kvinojo, viceriko ipd tako da bi prosila se izkusnje/nasvete glede tega. Hvala
Nikoli ne more biti neka jed podobna prejšnji, če so sestavine drugačne. Samo pogrešaš tisto hrano iz preteklosti na tak način. Zamenjaj recepte, pobrskaj malo, toliko jedi je, kjer ni glutena, le poznaš jih ne in začni ustvarjati nove jedi. Če bi že kuhala močnato jed, čeprav tekstura jedi brez lepka ne more biti niti približno podobna originalu, bi uporabila ajdo. NI pa to niti približek tega, kar da ričetu ješprenj.
Default avatar

Brezglutenska

Samo ajda zna kar pogrenit vcasih a ne?0
Default avatar

En dva tri pet

Polnozrnat parboiled riž. Podobna barva in tekstura. Pa ne razkuha se, pa to ...
Default avatar

PismoRosno

Proso bo čisto v redu. Pač ne bo ričet, ampak enolončnica s fižolom in prosom, okusna pa bo ravno tako. Pazi samo na zaporedje dodajanja sestavin v lonec, ker je proso zelo hitro kuhano.

Ajda ima bolj izrazit okus in nisem prepričana, če bi šla skupaj z ostalimi sestavinami za ričet. Če boš delala poskus, naredi iz malih količin.

V poštev bi prišla še kvinoja in amarant, ampak to dvoje je kar drago in je že zaradi tega bolj za posebne priložnosti.

Čičerika pa je stročnica, tako da bi v primeru ričeta z njo lahko nadomestila fižol, ne ješprenja.
Default avatar

zamenjaj recepte

Brezglutenska je napisal/a:
Samo ajda zna kar pogrenit vcasih a ne?0
Meni sicer ajda ne greni, ampak jem tudi vitlof, ki je vsem grenak, samo meni ni. Ne vem, v vsakem primeru ričet ni ričet brez ješprenja. Bo neka druga čorba. Sem se spomnila sedaj še ene druge zadeve. Moja tašča je včasih kupovala neke sojine kosmiče in jih dajala v zelenjavne juhe. Tisto se je tako fino mehko napihnilo in ni imelo izrazitega okusa. Sicer, soja, glej, jaz je ne jem ravno. Pravijo, da je 90% gensko pridelane, če te to dejstvo ne ovira, ker glutena pa nima. Vsega res ne moreš imeti:-)
Default avatar

tudi pira

Pira ima sicer tudi gluten, ampak tega menda večina celiakašov dobro prenaša. Torej zakuhaš piro v zrnju.
Po teksturi bi jaz sicer izbrala ajdo, se mi zdi še najbližje.
Default avatar

kr neki pisete

Kater beden stavk ...pira ima gluten vendar jo vecina celiakasev dobro prenasa. Wtf res?
Celiakija no go gluten kapis?!!!!
Default avatar

tudi pira

kr neki pisete je napisal/a:
Kater beden stavk ...pira ima gluten vendar jo vecina celiakasev dobro prenasa. Wtf res?
Celiakija no go gluten kapis?!!!!
Ko se boš navadilo civilizirano odgovarjat, se slišimo naprej.
Default avatar

kr neki pisete

Ja lahko tako pametno komentiras in se delas lepa res.
Bistvo je pa bilo nekaj drugega sam ga ne razumes.
Default avatar

ne uči krive vere

tudi pira je napisal/a:
Pira ima sicer tudi gluten, ampak tega menda večina celiakašov dobro prenaša. Torej zakuhaš piro v zrnju.
Po teksturi bi jaz sicer izbrala ajdo, se mi zdi še najbližje.
Če je celiakaš absolutno ne sme pire. Jo lahko "prenaša" , mu pa škodi enako kot pšenica!!!
cron