Starševski čvek

Zakaj je v Sloveniji toliko grdih hiš (pa še barvno terorističnih za povrh)? So "krivi" moški ali ženske?

Default avatar

Stepni_Volk

Neverjetna grdota zna sicer izvirati še iz socializma, saj je večji del hiš grajen v tistih valovih 50ih, 60ih, 70ih in 80ih, kjer pa se je na interni ter zunanji izgled, design ter funkcionalnost gledalo podobno kot na WC papir pod Milko Planinc: kot LUKSUZ.

Toda, tudi novejše hiše, ki se postavljajo so povečini dolgočasne, če se pa pogleda interijerje pa je to praktično naravna katastrofa.

Očitna edina želja domorodcev je potem v barvnem terorizmu, ko pobarvajo hišo v popolnoma neprimerne, na pol fluoroscentne barve.
Slika
Slika
Slika

Po eni strani obsedenost z avtomobilskimi znamkami, nobenega za arhitekturo, interijerje?
Tam do 70ih se je še gradilo moško-žensko, kar opisuje najboljše tisti vic:
Kaj je narobe, če je žena v dnevni sobi?
Predloga ketna.

kjer je bilo potrebno kuhinjo spraviti čim dalj od dnevne sobe, kjer je kraljeval moški. Potem so se pojavili hipiji in vic se je spremenil:
Moški, ki ima ženo v kuhinji, več kot očitno ne ve, kaj početi z njo v postelji.

In ker je bila hkrati "postelja" znamenje tradicionalne zatohlosti, so se dnevna soba, jedilnica in kuhinja počasi združile v en življenjski odprt prostor.

Kjer pa spet je "moška" potreba po čim večjem televizorju (Se morda za kaj kompenzira?), zelo redko pa namenja pozornost pohištvu, ubranosti, designu.

En takšen brutalni kič.

Kdo torej botruje (katastrofalnemu) izgledu slovenskih nepremičnin: moški ali ženska?

Ali je pač finančno gledano samo, da je streha nad glavo, potem pa čim več kitajskega poceni sranja nametanega, samo, da "se ima"?
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

P.S. Če se gleda ameriške serije na to temo, to nič ne pomaga, tam je enako ali celo še bolj grdo. Samo to grdoto potem razpotegnejo. Ni dovolj zgolj dnevna soba, ne, morajo imeti še "Family room" (ponavadi v kleti).
Jedilnica seveda posebej, kot v 50ih.. uradna verzija. Tista družinska je itak v kuhinji.
De omnibus disputandum..
Default avatar

feminisTka

Mene barve tudi motijo, še bolj pa neverjetne kvadrature posameznih bajt. Ne vem, če še kje na svetu zidajo take dvorce, kot pri nas?
Po 300 in več kvadratov, kar je po mojem bolj moška finta? Oni so bolj mahnjeni na velikost? :-)
Močne barve pa tudi...mogoče podzavestno hvalisanje "poglejte kaj imam", pa pobarvano fluorescentrno, da ja ne more nihče spregledat :))
Tretja možnost je pa pregovorna sosedska "ljubezen" - tistim, ki so noter, fasade ni treba gledati, sosed je pa primoran v to :))
Default avatar

Stepni_Volk

feminisTka je napisal/a:
Pretirane kvadrature izvirajo tudi še iz socializma, kjer je glavar hiše pač predvideval, da bodo vsi potomci živeli v tej hiši (vsak v svojem štuku). Redkokdaj se to zadovoljivo za vse tudi izide.

Ker pa so stvari povečini ljudje sami "načrtovali", niso imeli občutka, kako velik nek prostor bo. Dedek je tako ustvari 115m2 dnevno sobo. Je bilo fajn za plesat, pozimi zaprta, ker se je ni ogrevalo.
De omnibus disputandum..
Default avatar

danes neprijavljena

Jaz bi na pamet sicer rekla, da so ženske tiste, ki odločajo, kakšne barve bo fasada. Ampak osebno poznam samo ene ponosne lastnike predimenzionirane, hiper-super-preosvetljene in multi-barvne hiše. Tam je bil gospod tisti, ki si je zamislil izgled. Gospa pa ni preveč vesela. Malo vzdihne in pove, da je bila to pač njegova velika želja, pa naj ima veselje.
Default avatar

ni to folk daj si rečt

Država nima primerne urejene urbanistične slike nekega območja. Tudi če jo ima, in so barve recimo da predvidene, nisem slišala, da bi kdo plačeval kakšno kazen, da bi moral kdo vzpostavit stanje primerno zahtevam. Še najboljša mi je bila tista pred leti, da bi morali globoko obdavčit takšen barvi terorizem. Ok, da ne posežem v pravico do izražanja, ki je v naši domovini tako moderna, naj ostane svobodna izbira, ampak naj se teh poberejo visoki občinski davki za ureditev zasaditev, košev, razsvetljave, pločnikov... bi lahko bili donatorji ponosni, da tvorno prispevajo v skupnost.
Sicer me bolj kot barve moti razbarvanost materialov, šekavost, plesnivih madežev po fasadah, še najbolj pa resnično neurejenih vrtov okoli hiše in ograj, ki je vsaka drugačna in večinoma ena bolj nagravžna od druge. Tu bi bilo veliko več za postorit. Ker je neurejenost okolja povezana predvsem z nemarščino, bi pa komot lahko pobirali kazni tudi za to, ker v končni fazi gre za celovito kvarjenje izgleda naše dežele. Poglejt drugič malo okoli, boste videli, da so ograje res ogabne, še veliko bolj kot te hiše na slikah.
Default avatar

tudi v Italiji

Tudi v Italiji sem opazil veliko večnadstopnih hiš s kar veliko kvadraturo. To je značilno za mediteranske katoliške narode, kjer je navada, da pod eno streho živi več generacij.
Default avatar

moderna arhitektura

Bolj kot te obarvane cirkusantske hiše, mene moti ta novodobna arhitektura ala ekološka, pasivna in nevem kakšna še...hiša. Ker to pa je skregano z vso krajinsko tradicionalno slovensko arhitekturo.
Te novodobne arhitekte bi jaz vse v arest poslal, ker so nam z neko kvazi stroko uničili krajinsko podobo.
Potem pa v neko kmečko vasico naserjejo takšno sranje od bajte kot je tole spodaj na sliki. Pa kdo tem novodobnim urbanistom in arhitektom požegna diplome?
Slika
Default avatar

malo kdo

Res malo kater narod ima okus za hiše, ne samo bivša Juga da je bla porazna, enako je če gledaš po Nizozemski, Švedski, UK, že same ulice in hiše so kot eno taborišče. Nemci so nekaj vmes, Američani itak podn s tistimi papirnatimi bajtami, čeprav niso grde (skopiran italijanski stil) tistih premožnih Američanov.

Rad bi poudaril edino italijanski stil (ki se je potem razširil čez cel mediteran in potem še cel svet).
Zame edini narod, ki so imeli kdaj okus za bajte:
Slika
Slika

No te so že kar ogromne, Italijani običajno imajo majhne hiše po kvadraturi, so zelo funkcionalne (eno nadstropje). So preživele že več stoletij in še vedno zgledajo moderne.

Všeč so mi še moderne nemške bajte
Slika
Slika

Pač te so se itak tudi razširile čez cel svet (prve pasivne bajte), zelo funkcionalne, po izgledu nič posebnega, verjetno bodo čez nekaj desetletij izgledale zastarelo...
Default avatar

res je grdo

Jaz bi takim nabila visok davek!
Default avatar

al pa tole sranje

Al pa tole sranje, ki ti ga postavijo v vasico.
Prekleta moda in taki arhitekti, ki to niso.
A tole paše v kmečko vas? Pa magari je še tako varčna taka bajta. A mora varčna bajta res izgledat tako nagravžno?
Slika
Default avatar

Stepni_Volk

moderna arhitektura je napisal/a:
Moderna arhitektura je že po "defaultu" drugačna, saj uporablja drugačne materiale in načrtovanje za doseganje čisto novih ciljev: kot je recimo pasivna, nično energijska hiša.
Takšna hiša ne more "izgledati" kot klasična, ker se zelo razlikujeta po namenu, predvsem pa mora biti toplotni ovoj celovit, idealno gledano krogla (največji volumen na zunanjo površino).
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

ni to folk daj si rečt je napisal/a:
Pisanost je lahko tudi "zmerna", kot pri HundertWasser:
Slika

in to navkljub različnosti materialov, skoraj absolutni nesimetričnosti..
De omnibus disputandum..
Default avatar

Superhisa

Uau, meni je pa ta moderna hisa na sliki bomba. Mogoce me malo motijo le "polkna", ki v spodnji etazi delujejo kot zidovi. Sicer pa super.
Default avatar

Stepni_Volk

al pa tole sranje je napisal/a:
To je v bistvu star design, le izpeljanka Farnsworth house:
Slika
De omnibus disputandum..
Default avatar

poIarni sij nepr

Stepni_Volk je napisal/a:
Jp, ampak ko ne bi imel oči nekje, bi vedel, da so se bajturine z ogromno kvadraturo začele gradit kar precej let po osamosvojitvi in tu bo prej imela Amerika zasluge in ameriški filmi kot socializem, ne? Sicer se te kvadarture zadnja leta opuščajo , razen pri tistih , ki so na hitro s "poštenjem" obogateli, ti pa še vedno zidajo cele dvorce.

Da je pa Slovenija kot sračje gnezdo, se pa lahko zahvalimo tudi tem slednjim in presrancem, ker oni morajo imet "lepše in boljše" in kar sami sprejemajo zakonodajo glede tega.
Default avatar

makaroni

Čez italijanske kuče je ni, ta moderni shit ne bo preživel 20 let. Že sedaj zgledajo tiste moderne bajte 15 let stare obupno. Pač Italijani so prvaki v dizajnu, tko za avte, obleke, hiše,.. Nemci nimajo za burek, njihove jodlarske bajte so prav grde.
Default avatar

Črni petek

Stepni_Volk je napisal/a:
kje je to?
Default avatar

Stepni_Volk

poIarni sij nepr je napisal/a:
Ameriška kultura ni botrovala slovenskim "graščinam", kar nakazuje tako namembnost prostorov (vsak štuk eno stanovanje), kot odsotnost za Ameriko značilnih prostorov ter seveda barc, interijerjev, ki so pri nas čisto nezastopani.
De omnibus disputandum..