Starševski čvek

Gimnazija - katero izbrati v Ljubljani

Default avatar
Zdravo,

Starše in bivše dijake bi lepo prosila za nasvete glede izbire gimnazij in za izkušnje s posameznimi gimnazijami (tu me predvsem zanimajo medosebni odnosi med dijaki kot tudi med dijaki in učitelji, prednosti in pomanjkljivosti šole, zakaj bi šolo še enkrat izbrali oziroma zakaj je ne bi). Hčerka je sicer super učenka z zlatimi priznanji iz fizike, matematike, logike, a je hkrati tudi zelo umetniško nadarjena predvsem na likovnem področju in ima obenem zelo rada živali. Kaj bi želela študirati, se še ni odločila.

V igri so naslednje gimnazije:
gimnazija Bežigrad, gimnazija Ledina, tehniška gimnazija BIC, splošna gimnazija na Srednji vzgojiteljski šoli in Waldorfska gimnazija.

Vsem vnaprej hvala za odgovore in lepo sončno popoldne želim :)

M
Default avatar
To so pa tako različne gimnazije med sabo, da je joj. Kako pa ste prišli do ravno takega izbora?

Drugače bi pa jaz svetovala tisto, ki ji je najbližje. Pa stran od Waldorfske (tu potrebuješ še dodatno leto, da se pripraviš na maturo), tudi od BICa in vzgojiteljske,, bi se jaz stran držala.

Naj izbere eno splošno gimnazijo (sploh pri njenih uspehih), ne pa kr neki.

Naša je na Poljanah, samo pri nas nič drugega kot Poljane, sploh ni prišlo v poštev.
Default avatar
MoonlightAngel je napisal/a:
Če je super učenka, bo prišla na katerokoli gimnazijo, zato naj gleda, čeprav ji v tem trenutku še ni pomembno, katera od njih ima najboljše rezultate na maturi. To namreč pomeni, da imajo dobre priprave. Od naštetih bi bila po teh kriterijih najboljša Bežigrajska. Solidni rezultati so tudi na viški gimnaziji in na Poljanah, ki te ne zanimata. Bic, Srednja vzgojiteljska in Waldorfska imajo bolj slabe rezultate, na Waldorfski pa gredo večinoma celo v 5. letnik, ker je v 4. zelo natrpan program in je premalo časa za priprave na maturo. Odnosi med dijaki in dijaki - učitelji so zagotovo najboljši na Waldorfski gimnaziji. Na Bežigrajski imajo dijaki veliko možnosti izboljševati ocene, na maturo se pripravljajo že od 2. letnika dalje. BIC je manjša gimnazija in morda za nekatere zato prijaznejša in tam imajo živali, za katere dijaki skrbijo. Gimnazija Ljubljana ima tudi en dramski in en plesni oddelek, kar je za koga zanimivo.
Default avatar
Hči je super sposobna in inteligentna, s številnimi priznanji in kljub vsej genialnosti ... mora mama spraševati o izbiri gimnazije v Ljubljani.
Ja, to so pridne mamine punčke, ki se pridno učijo in blestijo vsak dan, a v realnem življenju niso sposobne same (brez pomoči) funkcionirati.

Mama, kaj pa ti misliš kam bi morala iti tvoja bodoča dijakinja?
Default avatar
realno gledano je napisal/a:
Ne flancaj neumnosti! Nam so v šoli v 9. razredu rekli, naj gremo tudi starši na informativne v srednje šole. Ni nujno, da ob isti uri, kot bodoči dijak, a da gremo in si potem doma izmenjamo mnenja. In zakaj ne bi tudi mama te dijakinje iskala informacij? Končna odločitev bo domnevam, da bo hčerkina, prej je pa dobro pridobiti več mnenj.

Če odrasle mone tule sprašujete, kakšno ime naj date svojemu otroku, koliko brisač dnevno naj operete in podobne neumnosti (te odrasle mone res ne znajo funkcionirati, pa so odrasle) , ne vidim razloga, da se starši pozanimajo o srednjih šolah, saj več glav več ve, vsega se pa na internetu ne dobi.
Default avatar
realno gledano je napisal/a:
Zakaj tezis? Daj raje poglej svojega mulca!

Aja, tvoj si je ze osnovno solo sam izbral, tako je samostojen! ...
Default avatar
Naj gre v najbližjo od boljših, da bo dlje lahko spala, pa je.
Default avatar
Kriterij pri izbiri naj bo najbližja, ki ima dobre rezultate na maturi. To je to.

Glede vzdušja in ostalega mimo pouka, poznam Bežigrad in Poljane in obe sta dobri tudi v izvenšolskih zadevah, je pa spet odvisno, v kakšen razred paeš in kako se ti počutiš v tem razredu.
Default avatar
Bežigrajska gimnazija je znana po tem, da je elitna. Ker je povpraševanja bistveno več kot lahko ponudijo mest, imajo tudi temu primeren odnos. Klima v razredih nikakva. Otroci več ali manj gledajo samo na svojo rit. Če otrok manjka v šoli je misija nemogoče, da ti kdo da za prepisat. Če dobivaš 4 veljaș že za slabega učenca. Zahtevajo ogromno to pomeni veliko dela tudi med vikendom.
Sem pa ugotovila, da se osnovne šole res razlikujejo med sabo in da je ogromna razlika v predznanju. Tudi če ma otrok odlično oceno na oš ima lahko kar velik manjko v predznanju. Nas Bežigrajska gimnazija ni prepričala. Znanja nudi res ogromno odnosi pa nikakvi.
Default avatar
Naš je na Škofijski. Vem, da je nisi navedla kot opcijo, zgolj povem, da so odnosi v razredu in do profesorjev res dobri, sošolci in učitelji so vedno pripravljeni pomagati, prepoznajo in razvijejo potenciale otrokom. Naval je vsako leto velik in imajo navadno omejitev. Nivo znanja je visok, dela kar precej, a smo zelo zadovoljni. Tudi imajo živali in krožek v zvezi s tem, igro in še mnogo drugega.
Default avatar
glede napisanega tudi jaz mislim, da naj izbira med najbolje rangiranimi (po maturitetnih rezultatih) gimnazijami. izgleda, da jo zanima predvsem naravoslovje, torej naj izbira med tistimi, ki veljajo za bolj naravoslovno usmerjenimi. Pa bližina doma je tudi plus.
Default avatar
Brita k je napisal/a:

Imela enega na Poljanah in enega na Bežigrajski, pa ne vem, če te Bežigrajska res toliko več nauči in če so res tako slabi razredi. Zakaj pa naj bi bili slabi razredi?
Moja sta bila oba v zelo dobrih razredih, še zdaj se redno videvajo in družijo. Mogoče je res na Poljanah manj slabih razredov kot na Bežigrajski, ampak recimo mame Viških dijkov, ki so imele otroka tudi na Bežigrajski ali Poljanski, pa Viško gimnazijo zelo popljuvajo glede odnosov, tako da ...

V kakšen razred boš padel in kakšne profesorje boš imel, je pa loterija.
Default avatar
Sem bivša Poljanka. Super gimnazija. Predvsem jezikovna in splošna smer. Klasična morda ne toliko. Na gimnaziji je ogromno umetniških "duš", veliko jih je doštudiralo ALUO, AGRFT, arhitekturo ...
Polno je subkultur, medosebnega spoštovanja, odličnih profesorjev.
Veliko profesorjev je prav bivših Poljancev.
Razmislite tudi o izbiri te gimnazije.
Srednjo šolo za takšno dekle odsvetujem, ker ne da neke širine. Uspešnim dijakom nine v izziv. Jaz sem ob študiju naredila prekvalifikacijo na programu predšolska vzgoja. Enoletni program, enostavno.
Na gimnaziji ponujajo predmete, ki se jih na srednji šoli komaj dotaknejo.
Po jezikovni ali splošni gimnaziji bo tekoče govorila en jezik več.
Default avatar
Naravoslovni razred na Šubi naj gre še pogledat.
Priporočamo, super odnosi. Res, da je bolj fantovski razred. Letos 24 fantov in 6 punc.
Fizika, matematika, kemija na nivoju. Res pohvale.
Default avatar
Anabaia je napisal/a:
Kakšni so pa maturitetni rezultati?
Default avatar
še ta podatek povej je napisal/a:
Matura je na koncu srednje. Punca se pa komaj vpisuje ne sredno. Tako da teh rezultatov še nekaj let ne bo imela. In sklepam, da osnovnošolskega nacionalnega (eksternega, karkoli se letos že reče ...) preverjanja tudi še ni imela.
Default avatar
hjajaj je napisal/a:
Mišljenje bil verjetno povprečni rezultat mature za to gimnazijo, ne za bodočo dijakinjo.
Default avatar
Jaz sem hodila na Bežigrad in jo priporočam. Za umetnostno smer se lahko odloči tudi po Bezigrajski. Enako za veterino. Obratno je težje, ker je na umetnostnih šolah program matematike, fizike, jezikov precej skrčen v primerjavi z Bežigradom in če gredo najprej študirat, morajo na hitro veliko nadoknaditi, kar jim pogosto ne uspe. Mama, tebi pa priporočam, da začneš hči postopno navajati na samostojnost.
Default avatar
hjajaj je napisal/a:
Jao no, kakšno čudno razmišljanje!
Kakšne rezultate mature ima neka gimnazija, je pa ja zelo pomemben podatek, ker imajo tiste z boljšimi ponavadi boljše priprave. In čeprav bo punca zdaj v 1. letniku, b kmalu v četrtem. A misliš, da se bo po dveh letih prepisala na boljšo gimnazijo, če se naj po tvoje zdaj še ne bi ukvarjala z razmišljanjem o maturi?
Default avatar
...kako se lahko odločate za vpis na gimnazijo na podlagi preteklih rezultatov na maturi! Meni se zdi, da hodiš v šolo , da se nekaj naučiš za življenje, ne za maturo. In potem se ne čudim, da dobivam na vaje študente , s fakultete, ki je po točkah za vpis med najzahtevnejšemi,študentje pa pol pismeni. Gimnazija naj bi dala širok spekter znanja in splošno razgledanost in to piflanje, ki meji že na dresuro pač ni. Če pa dijak res potrebuje dril za maturo tri leta, da je potem sposoben spraviti skupaj soliden rezultat na maturi, potem pač nekaj ni v redu ali z dijakom, ali pa s podajanjem snovi.