Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

ekg

Default avatar

pingi

spostovani. imam 33 let... zadnje case me v predelu srca obcasno spika in tisci, opravil sem ekg. pritisk imam v mejah normale, le pulz v mirovanju od 45 do 54, sladkorja nimam. sem rekreativni spirtnik vendar zadnje case veliki manj zaradi poskodbe kolena..

ekg izvid

sin ritem. fr 52/min verikalna os
rtg pljuc in srca bp. spirometrija pljuc bp

cakam se mataholinsko teatiranje in obremenitveni testiranje

kaj pomeni ekg izvid.. z doktorjem ki je opravil omenjene preizkave nisem govoril ker sem samo do il izvid in datume za CEM in met. testiranje
bi bilo dobro opravit se uz srca
Default avatar

ACerar

Pozdravljen,

izvid EKG je normalen, težave, ki jih opisujete, skoraj gotovo niso posledica bolezni srca.

Metaholinski test bo opravljen zaradi očitno suma na astmo, obremenitveni test, da se dokončni izključi ishemična bolezen srca kot vzrok bolečine - čeprav se zdi, da to ni ravno nujno potrebno. Enako velja za ultrazvočno preiskavo srca.

Vsekakor gre za neinvazivne preiskave, če jih opravite, nič ne bo škodilo - sploh, če Vas normalni izvidi pomirjajo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

iskrena hvala.... lahko se nekaj dodam.... en mesec nazaj sem opravil ekg ki je pokazal Sokol 4, 22 kar je znak obremenitev levega prekata.... kontrolni ekg sin ritem 52/min vertikalna os

malo me skrbi da je bil pri prvem ekg visok sokol...... mi lahko razlozite ali je tudi pri drugem ekg stanje isto kot pri prvem.....
Default avatar

ACerar

Verjetno govorite o indeksu Sokolow oz. Sokolow-Lyon, ki je eden (in zagotovo ne edini) kriterij za hipertrofijo miokarda levega prekata (in ne obremenitev, ta je le vzrok hipertrofije). 4,22 mV je res pozitiven kriterij, kar pa postavlja le sum in ne potrjuje diagnoze.
Višji indeksi Sokolow so prisotni pri visokih in suhih moških, kar ne pomeni hipertrofije; pogosto vidimo tudi "lažne" znake hipertrofije miokarda zaradi napačno nastavljenih naprav EKG.

Preiskava izbora je ultrazvočna preiskava srca, ki bo hipertrofijo miokarda potrdila ali (verjetno) ovrgla.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

najlepsa hvala za odgovore

ali je kaka razlika med obema ekg. ki sem jih napisal zgoraj. uz mi doktor ni nic omenil. naj ga opravim samoplacnisko, cakam samo test za asmo in CEm test
Default avatar

pingi

bom vam prepisal najprej prvi ekg

HR 51/min

interval: axis
RP 1148ms P 49
P 108ms QRS 69
PR 138ms T 59 5 79
QRS 96 ms P(ii) 0.09mv
QT 394ms S(V1) - 1,46mv
QTC 368ms R(V5) 2,25mv
sokol 4,22mv


nato sem po kakem mesecu odsel do inernista, rtg pljuc srca bp. spirometeija pljuc bp. cakam se cem testiranje na kolesu in metaholinsko testiranje... pri dr sem naredil se en ekg to je cca mesec po prvem

ekg sin ritem fr 53/min vertikalna os

pri prvem mi je na forumu kardiologija pojasnil dr gre za visok sokolo 4,22. oreobremenjen levi prekat, zanima me ali se tudi pri drugem ekg vidi sokol ali pac ne ker je izvid drugacen... uz mi ni bilo predlaganega... pritisk doma vedno normaln le pulz nizek.. pri zdravniki pa vedno malo povecan.. bi bilo smotrno opravit uz samoplanisko. najprej se opravim cem na napotnico, nekako me skrbi visok sokol na orvem ekg na drugem ga ni napisanega. upam da ni to posledica stiskanje v prsih in obcasnega spikanja v predelu srca zaradi visokega sokola

hvala za pomoc in vas cas
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

glede na zapisano ne vidim razloga za preplah. Močno dvomim, da je posledica navedenega EKG, kljub višjemu indeksu Sokolow (kar sem že zapisal - je lahko vzrok večih stvari), pričakovati posebne nenormalnosti. Tudi zbadanje v prsih zagotovo ni posledica bolezni srca.

Vsekakor se ne mudi, da bi opravili samoplačniški UZ srca, je pa zagotovo dostopen prej, kakor na zeleno napotnico. In - če bi Vas to pomirilo - ga le opravite. Vsak teden opravim v svoji samoplačniški ambulanti tudi kar nekaj takšnih UZ preiskav - ni ga čez miren spanec, kajne?
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

morda kak kontakt kje to opravljate in ko se odlocim pridrm na uz samoplacnisko sicer pa iskrena hvala
Default avatar

ACerar

Zdravo,

delam sicer pri Doktor24 - kjer ste seveda dobrodošli. Tudi če boste opravili UZ srca drugod, ne pozabite s seboj prinesti vse posnetke EKG, da bo pogovor lažji!
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

Spostovani

Opravil sem se CEM testiranje

Ekg sin ritem fr 66 /min normotip

Dosegel obremenitevdo 180w(9.1met,85%predvidene obremenitve), sr fr do 188/min (101%predvidene maks fr), brez motenj sr ritma, primeren padec sr fr v 1min pocitka, KT do 206/108mmhg,, DP 37,691,poraba kisika 31, 9ml/kg/min. (75,9predvidene porabe kisika), brez izhemicnih sprememb, brez prsne bolecine test prekinjen zaradi doseganja predvidene mak sr fr, brez terapije

Zanima me kaksen je to izvid. Naj se omenim da je bil zest opravljen v casu prehlada in kaslanja brez vrocine
Default avatar

ACerar

Zdravo,

opravili ste obremenitveno testiranje, katerega izvid je povsem normalen. Glede na hiter porast srčne frekvence ob relativno zmerni obremenitvi se iz preiskave sklepa, da Vaša kondicija ni ravno na najvišjem možnem nivoju ;-) Seveda delno za porast frekvence lahko okrivimo prehlad, ki pa je mogel biti zelo blag; ob kakršnikoli jasni okužbi je obremenitveno testiranje kontraindicirano (oz. po domače - strokovno prepovedano) in bi vas v tem primeru moral kardiolog prenaročiti.

Vsekakor so s preiskavo z veliko verjetnostjo izključili morebitno ishemijo srčne mišice kot vzrok Vaših bolečin v prsih.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

Napisali ste da je testiranje kontraidicirano ob hujsem prehladu.. Ali to pomeni lahko zavajajoc test koronarne bolezni v kolikor si na testu prehlajen, bolan

Hvala
Default avatar

ACerar

Zdravo,

ne, test ni lažno negativen v primeru bolezni (nisem pisal le o prehladu). Le med boleznijo so večji telesni napori (kar želimo z obremenitvenim testom izzvati) nezaželeni. Nikoli obremenitveni test ni tako nujen, da ne bi mogli počakati ozdravitve.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

Spostovani

Iskrena hvala za pomoc. Pisal sem vam ze zgoraj glede na en izvid ekg kjer je bil sokol 4,22....nato sem opravil se 2ekgdodatna ekg(,izvidi zgoraj..... Bili so bp.. Opravil se CEM ki je bil bp)

Danes pa sem imel pregled na medicini dela in so mi naredili se en ekg izvid kjer je prav tako viden sokol oa me zanima ali je spet kaj povecan


RP 997
P 110
PR 132
QRS 96
QT 372
QTC 380


P 49
QRS 63
T 36
P 0,09
S 1,39
R 1,69
Sokol 3,17
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

vidim, da vas različni posnetki EKG že kar malo preveč obremenjujejo. Še enkrat si preberite, kaj sem napisal o indexu Sokolow nekaj objav višje. EKG nikakor ni edina preiskava metoda v kardiologiji in nekoliko spremenjen EKG ne pomeni srčne bolezni.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

pingi

Vem da kompliciram pa vendar zdravnik mi rece da je vse ok ko pa dam na forum dobim druge informacije

Na forumu kardiologija sem tudi zasledil ce je na ekg izvidu oznaka P povecana na vec kot 100,da kaze na preobremenjen levi prekat.. Prav tako za sokol

Sam pa sem imel nazadnje P 110in sokol 3,17
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

upam, da ne boste želeli menjati osebnega kontakta z zdravnikom, ki Vas pregleda, s pisarijo na spletu, ki je neosebna; do branja podatkov na spletu je potrebna izjemna kritičnost. Če vas je zdravnik pomiril, da je vse OK, so normalne vse preiskave (en EKG, ki kaže mejne nepravilnosti, še ni patološki), potem ne vidim razloga, da vas je strah.

Priporočam, da se ne "obešate" na nekaj številk, ki jih generira avtomatizirana EKG naprava. Pa tudi če bi bile ponovljivo patološke, bi pomenile le temelj nadaljnje diagnostike in ne bolezni ;-)
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Samuelll

Pozdravljeni !

Včeraj sem opravil ekg in je zdravnik ugotovil fiziološko levo srčno os, saj v lead II je bila krivulja v qrs kompleksu gor in dol. Omenil je tudi da ne more trditi da gre za levi hemiblok saj ni bilo izrazitega negativnetga vala v lead II, pa bi vas prosil če bi mi razložili kaj to pomeni oz. če je zaskrbljujoče ?

lp
Default avatar

ACerar

Zdravo.

Praktično v vseh odvodih mora biti krivulja "gor dol", to je osnova zapisa EKG ;-)

Glede levega hemibloka - gre za večinoma naključne najdbe v EKG, kjer je električna os srca premaknjena v levo, brez da bi za to imeli dodatne EKG vzroke. Zgolj najdba levega hemibloka ni povezana s tveganjem ali napovedovala srčno-žilne dogodke.

Za dodatno razlago pa bom potreboval zapis EKG in ne le vaš opis...
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Samuelll

Pozdtavljeni!

V cem pa je potem razlika med “levo osjo” in “levin prednjim hemiblokom” kako se to vidi na EKG zapisu ?

Lp