Starševski čvek

Nakup kmetije kot investicija za hude čase?

Default avatar
Recimo, da bi kupili kmetijo za primer, da oba partnerja ostaneta brez zaposlitve ali za kakšne druge krizne razmere. Tako imata zagotovljeno ogrevanje iz gozda, sadje in zelenjavo, opcijsko tudi jajca, meso.

Ste kdaj razmišljali v tej smeri?
Default avatar
manjšo kmetijo, z možem hodiva v službo, ko se nama recimo ne bo več dalo bova lepo ostala doma, malo delala zase bova že imela, no tak je plan ;)
Veliko ljudi v kmetiji vidi same slabe stvari, midva pa ravno obratno. Malo več dela je sedaj, ampak se izplača.
Default avatar
Nisem in ne bom. Nisem tip človeka za kmetijo, čeprav sem odraščala na vasi. Ne želim, bi preveč trpela, živeti samo za preživeti ne želim.
Kar pa še ne pomeni, da vajino odločitev ne podiram. Jo.
Default avatar
Jaz sem pred 10 leti tako kupil staro majhno kmetijo za res majhen denar v Prekmurju s cca. 6 ali 7000 m2 zemlje. Nekaj je gor še vinske trte pa starih sadnih dreves. Načrt je bil sicer tak da se hišo in hlev obnovi v nek počitniški apartma za oddajanje turistom, ali pa naredi nadomestno gradnjo, da bi hodil v službo v bližnjo Avstrijo.

Kakorkoli, začeli smo precej optimistično, podrli razpadajoči del, s pomočjo občine naredili novo dostopno cesto in povlekli novo elektriko in vodovod. Nato pa so prišli slabi časi za nepremičnine (recesija) in del nismo nadaljevali... Vmes sem našel donosnejši posel, kot biti sobarica, ali kelnar, ali iskati delo v Avstriji.

Na začetku smo hodili na to kmetijco vsakih par mesecev za več dni. Sedaj grem enkrat letno za par dni pogledat. So pa to delovni dnevi. Treba je počene cegle na strehi zamenjat, pokosit vsaj enkrat letno (6-7000 m2 je kar veliko). Če pridem jeseni gor še orehe, pa jabolke in hruške pobiram, spomladi češnje.

Skratka taka zadeva je eno samo delo. Koristi nimam nobene. Veliko gre tudi za gorivo ko se peljem tja in nazaj. Podobno velja za kakšne vikende ali prikole na morju. Če bi me zdaj vprašal, če bi še enkrat kupil, bi ti kljub majhnemu denarju rekel NE. Enako velja za prikole in vikende za dopust. NE.

Upam da se bo sedaj tudi v Prekmurju Nepremičninski trg kaj popravil in bo cena nepremičnine zrasla, da jo prodam. Sem pa imel takrat izjemno ugodne ponudbe tudi za kmetije z več hektari zemlje. Hvala bogu da nisem vzel kaj takega.

Skratka pojdi v štacuno in si kupi krompir za 1 € ali 2 € na kg. Da bi ga za tak denar gojil sam... Ni šans! za ogrevanje si vgradi toplotno črpalko, na streho pa sončne celice. Boš tudi tako samooskrben, pa še delat nebo treba, samo na knof jeseni pritisneš in čarovnija s toploto se začne.
Default avatar
kmet56 je napisal/a:
Saj se šališ. To ni kmetija. 0,7 hektara pod nobenim pogojem ni kmetija. Lepa parcela in čisto nič drugega.
______________________
Default avatar
QBR je napisal/a:
Za lastne potrebe po sadju in zelenjavi ima verjetno zadosti? Ne vem pa, s kakšnim namenom je kupil...
Default avatar
Nakup male kmetije definitivno ni investicija v prihodnost. Rabiš tudi stroje ter na stara leta te načenja tudi zdravje. Morda si hrano res pridelaš kljub temu pa te ubijajo davki oz katastrski dohodek oz nadomestilo za stavbno zemljišče. Kupiti moraš tudi nafto za stroje skratka nek prohodek mora biti drugače ne preživiš.
Kmetija ni pravljica temveč težko delo. Če si od malega v tem to ni problem. Če si mestni otrok pa bo realnost kruta.
Tudi drva niso zastonj kljub temu, da imaš svoj gozd. Imeti moraš traktor, vitelj, žago, cepilca ter vsaj 4 zdrave in pridne roke.
Default avatar
Teta fani je napisal/a:
Poznam nekoga, ki ima veliko kmetijo, ki obsega: gozdne površine, sadovnjake, stavbna zemlišča... in kmetuje že 30 let. Nima niti enega stroja. Ko katerega potrebuje, plača tistemu, ki ga ima naj opravi delo. Simpl, ko pasulj :).

Ima 300 ovac, 40 svinj in precej kokoši. Dejansko se z prodajo živali tudi preživlja in in mu gre dobro. Ob tem, pa obdeluje še vrt, pridela še pčenico, koruzo in ječem.ps: ne živi v Sloveniji...
posest ima ograjeno v celoti
Default avatar
Verjetno za kmetijo s 3 ha površine ne potrebuješ ne vem koliko strojev... Pa v kakšnih manj razvitih krajih sta tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in katastrski dohodek verjetno precej nižja...

Si pa bolj predstavljam kmetijo z velikim sadovnjakom, ker sadje v trgovini je res drago in večinoma slabe kakovosti in se splača imeti svoje. Dela pa recimo s starimi sortami po mojem ni veliko, saj veliko dreves raste in rodi brez veliko nege že kar nekaj desetletij...

Vrt pa po načelu permakulture. Na začetku veliko dela, potem pa vedno manj...
Default avatar
kmetovalec2 je napisal/a:
Za kmetijo s 3 ha rabiš en manjši traktor in nekaj osnovnih priključkov. Kosilnico, in morda še kakšen motokultivator, da nisi odvisen od sosedov.
S sadjem, tudi stare sorte, pa je tako. Če ga ne boš negoval in škropil, za ozimnico ne boš pridelal veliko. Črvivo bo pa še hitro bo segnilo. Poleg tega pa, staro sadje ne rodi vsako leto. Eno leto bo vsega preveč, nato pa eno ali dve leti suše v kleti.
Poleg tega si odvisen od narave, ki daje, oz. jemlje. Vsekakor, dela in stroškov bo ogromno. Ko vse skupaj vzameš v obračun, se vprašaš, če je vredno truda.

Pa še nekaj je. Vsak dan si starejši. In garanje na stara leta je precej mazohistično početje.
______________________
Default avatar
1255 je napisal/a:
Tule se pogovarjamo o kmetijah v Sloveniji...
Default avatar
Meni se zdi to, super ideja. Sem drugace iz mesta, ampak ze nekaj casa zivim na podezelju pri partnerju. Trenutno brezposelna, prihranim veliko denarja, kot pa da placujem stroske in najemnine v mestu. Da ne omenim tudi kako brez stresa je vse tukaj, narava, sprehodi, zivali... nisi ujet med stirimi stenami. Kuhamo vecinoma kar smo cez leto pridelali, zelenjave in sadja veliko, tudi meso je tisto tapravo domace, ves kaj ješ, kruh iz krusne peci itd. Denar pridobimo tudi z lesom, ker je okoli veliko gozdov. V glavnem, samozadostni smo dovolj, da ne rabimo veliko kupovat.
Je pa res da kmetije niso vec profitabilne, tako da od tega ne mores zivet v smislu da bi mel kaj viska, je pa zagotovo dovolj da nahranis druzino. Najbolj se v teh casih splaca imeti sluzbo, zraven pa se zmerno kmetovati, koliko pac imas se casa. Torej skrbis za manj zivali... kokosi za jajca, kaksna krava ali dve za mleko, pa svinja za meso. Vec pa raje ne, ker ze tako je veliko drugih stvari za delat, kosnja, gozd, vrt... Ce nimas sluzbe pa imas seveda vec casa met kmetijo v vecjem obsegu, ceprav v starosti ko zdravje malo nacenja ljudi, je spet problem. Marsikdo pri 60ih ni vec sposoben fizicarit, da bi drzal kmetijo gor, tudi ce je cisto majhna. Zato v takih primerih potem kmetijo prevzamejo sinovi, hcere...
V vsakem primeru pa je dobra investicija, ce si priden in zdrav.
Default avatar
kupi in loti se delat ter ne poslušaj 90 procentov slovencev, ki pravijo, da je neko samo garanje. živimo v ćasu, ko se da tudi z nekimi enostavnimi stroji dovolj obdelat in ti ni treba trpet kot včasih ko so delali doma ( beri vse ročno in ob 12 v najhujši vročini na njivi). Imaš tudi youtube, kjer lahko dobiš precej idej kaj in koga. Zavedat se samo moraš, da ni zaslužka, če ni količine, zase da pridelaš pa je ok, ker veš kaj ješ. če boš visel/a na forumu med over ali na fbju, lahko kvečjemu sanjaš. jaz sem se lotil z podobno dejavnostjo in mi danes ni žal.
Default avatar
Drvar86 je napisal/a:
Hvala za mnenje in podporo. Meni se gre predvsem za občutek svobode in več možnosti v življenju - da veš, da boš nekako preživel, tudi če te delodajalec postavi na cesto.
Default avatar
kmetovalec2 je napisal/a:

Brez nekih stalnih prohodkov se na mali kmetiji ne da prežive. Res je, da si hrano lahko predelamo res je pa da hrana ni edini strošek. Odpovedati se moraš avtomobilu, zdravstvenemu zavarovanju, elektriki, vodi, televiziji, mobitelu dobrinam kot so sol, sladkor, kava.......
Sej nekaj hrane lahko prodaš ali mesnih izdelkov pa spet rabiš biti registriran pa kaka dopolnilna dejavnost pa dajatve itd. Da o strojih, popravilu, živinozdravnik niti ne omenjam.
Mala kmetija je čist ok in ti pomaga, da lažje preživiš ob eni plači ali dvema nizkima. Samo od kmetije pa nov gov. Občutek svobode ti daje denar oz finančna neodvisnost. Kmetija ter obveznosti na njej pa te lahko porinejo șe globje v propad. Pa še zdravstveno moraš biti ok.

Imamo malo kmetijo in lepo živimo. Vendar sta pri hiši dve plači in dve penziji ter 12 pridnih rok. Ker veliko sami predelamo tekočih stroškov ni tako veliko. Je pa velik stroșek nakup stroja ki ga žal pod 10000 eur ni. Brez njega pa skoraj ne gre. Ne predstavljam si, da bi za 4 kg nje ter 3 govedi na roke kosili in domov zvozili seno. Ne vem kako bi zaorali njive. Ne vem s čim bi mleli sadje, v čim bi kuhali žganje. Letošnja naša pridobitev je zorilnica mesa vložek dobroh 5000 eur ki se nam bo povrnil v 5 oz bolj v 10 letih. Pa brez nje ne gre. Zime so mile in se salam skoraj ne da več sușiti na zraku. Previsoka ali prenizka vlaga itd itd.
Default avatar
Ne znam ti odgovoriti. Če si priden in zdrav, potem mogoče ja.

Če si komot in misliš, da je dovolj 10 ur dela na dan, potem pozabi.

Celo Meta Vrhunc prodaja kmetijo.
Default avatar
v Sloveniji ni isto je napisal/a:
Kaj če je kmetija izven Slovenije? A je mogoče v Sloveniji trava manj zelena in podobno?

Če je kdo priden, deloven, prizadeven, lahko kjerkoli kmetuje in mu uspe.


Za primer ti, dam bivša soseda, ki sta bila navadna delavca. Po propadu podjetij sta se lotila kmetijstva in jim zelo dobro gre. Sta prenovila hišo, zgradila pomožne objekte. Sta Slovenca, živeča v Sloveniji.
Default avatar
Brita k je napisal/a:
Kaj pa najem potrebnih strojev? Plačate po potrebi.
Default avatar
najem je napisal/a:
Redko kdo ti bo posodil stroj, saj se v primeru okvare s prstom kaže en na drugega. En pravi, da si pokvaril, ti pa nazaj, da je že itak bilo precej zj***. Druga težava je v tem, da ti ga nihče ne bo posodil ko ga sam rabi. Tako lažje najameš storitev v kompletu (strojnik + traktor + priključek) kot pa da bi si le sposodil priključek.

Poznam 2 majši kmetiji, kjer so pred cca 15 mogoče 20 leti, kupili stroje za baliranje (pri eni balirko, pri drugi povijalko). Ker je bila investicija ogromna sta gospodarja balirala v radiju nekaj 10km. Na ta način sta si povrnila investicijo in še precej zaslužila.
Od staršev sosed si je tudi pred 20 leti kupil bagerja. Še danes je v okolici dežuren, za izkope.
En znanec si je nadgradil traktor za spravilo lesa. Najprej ga je uporabljal doma, pol pri sosedu no v 15 letih pa ima kar luštno ekipo 10 sekačev.
Eni so šli bolj v turizem. Nekaj apartmajev in domača hrana ... seveda vsak gost ko pride, na koncu kupi še domačo salamo pa sir.

Tako da tudi iz kmetije lahko narediš svoj naftni vrelec, je pa res da rabiš pri tem vizijo, voljo predvsem pa delavnost.
Default avatar
glej, kmetija je podjetje. tako jo moraš vzet. če delaš po službi, je kot popoldanski s.p. Bistveno je, da se nekako specializiraš, da potem v primeru, če prodajaš izdelke, tudi delaš samo točno določeno stvar. Včasih so imeli 5 govedi, 2 prašiča, 10 kokoši, 2000 trt, 50 dreves sadja, na primorskem še oljke, pa še krompirja so sadili za prodajo... celo leto si garal, konec leta, ko si potegnil črto, ti ni ostalo nič! specializiraj se. V mojem primeru, jaz sem pred leti delal manjšo kmetijo, opustil, ker sem se speciliziral za cepanje in prodajo drv, dodal sem samo sečnjo za lastne potrebe.... pač ostalega ne delam več... nek zaslužek se da potegniti ven, ampak potrebna je specializacija.. saj tudi firme, ki recimo, delajo inox posode, ne izdelujejo gozdarske opreme, ker je že sam proces idzelave drugačen...