Starševski čvek

Sodba v primeru kredita v CHF odpira nove možnosti

Default avatar
Sodba, ki jo je izreklo sodišče vezano na posojila c CHF je tako postala precedenc, vsi ki so špekulirali so sedaj na boljšem in so dobili kredit praktično brezplačno. Kaj to pomeni za naprej? Glede na sodno prakso se sedaj lahko recimo na BPD (borzno posredniška družba) kupi delnice, potem stranka izgubi vrednost in na koncu toži BDP, ki bo glede na prakso sodišča, kril izgubo.
Naslednja stopnja je ta, banka ti da posojilo za nakup osebnega vozila, ti s tem osebnim vozilom narediš nesrečo..., po novem tolmačenju zakonov, bo banka odgovorna za nesrečo, ker brez posojila, do nesrečen ne bi prišlo..., torej ljudje, izkoristite ta naš "sodni raj", kot vidite ne boste krivi za nič, samo pritožite se in stvar je urejena.
Default avatar
kaj ko bi se za začetek sploh pozanimalo, zakaj so se tako odločili?

mimogrede
v svetu je v zadnjih 20 letih dostikrat prišlo do primerov, ko so banke ponujale ugodne švicarske franke, ki po par letih niti slučajno niso bili več ugodni in sodišča so se večinoma postavila na stran kreditojemalcev.

taka posojila so z razlogom prepovedana v zahodni evropi, banke so na tak način delovale zgolj v vzhodni evropi, kjer regulacije ni bilo. si moreš mislit, kaj?
in so morali prekleto dobro vedet, v kaj se spuščajo. saj so se tudi zagarantirali, da oni niso nosili tečajnih rizikov, medtem, ko se na drugi strani kreditojemalci sploh niso mogli.
Default avatar
Ne moreš kar tako posplošiti!

Krediti v CHF so bili špekulacija, ker so bili tedaj bolj ugodni in nekateri niso dobili toliko kredita v EUR! Dokler so imeli boljše pogoje, so bili tiho, ko se je pa zalomilo, pa v jok! Sedaj so spet boljši pogoji. Kdor je "zdržal" vmesno obdobje, sedaj ne bo menjal kredita, razen če bo v EUR dobil zelo ugodnega.
Če špekuliraš, moraš vedeti, da lahko kaj tudi zgubiš!
Default avatar
Rabila sem dom, na banki so mi ta kredit svetovali kot stabilen. Ostala sem sama z otrokom in bi vzela kredit tudi v forintih, ker sem banki zaupala. In kake spekulacije so bile v tistem obdobju zadnje o cemer sem razmisljala. Tako, da nimas pojma za vecino kreditojemalcev zakaj smo se odlocili za ponujeno. Ker smo banki pac zaupali. Sami namrec ocitno iz tega foha. Zdaj pa smo vsi pametni, a ne.
Default avatar
Vzamem bilo kateri kredit, odplačam samo glavnico, ko pridejo obresti začnem jokat da kaj takega pa še ne in oh in sploh in glede na odločitev sodišča: banka sama krije obresti!

Top!

Dejansko so kreditojemalci v CHF geniji! Vnaprej so predvideli kako jim ne bo treba plačati obresti!
Kapo dol!

Lahko smo jim neskončno hvaležni za tako sodbo, ker zdaj tudi mi ne bomo plačevali obresti.

Ob pozivu banke za doplačilo obresti, se bomo pač sklicevali, da nismo vedeli ne razumeli kaj podpisujemo. Zakon!

Hvala!
Default avatar
In zakaj niste vi, ki ste jemali kredite v švicarjih, vzeli kredit v EUR kot mnogi ostali kreditojemalci?
Zakaj ste se odločili za cenejši kredit v frankih potem pa jokali po TV ko je postal dražji od evrskega?
Seveda ste špekulirali, in očitno uspešno :(
Slovenija - raj tudi za špekulante!
Default avatar
Poglejte. Ja imam kredit v chf. Po 10 letih odplačevanja sem kot na začetku. Ne sodite tisti ki ne veste kako je ko se ti obrok čez noč podvoji. Nisem špekulirala samo drugje ga nisem dobila. Nihče mi ni omenil takega scenarija. Prav imate breme nosim sama. Nihče od vas. Banke pa si lahko dovolijo vse. Malo pomislite. Banka na robu bankrota. Ne po naši krivdi dokapitulirati pa jo moramo vsi državljani. Milim da bi bil že čas da začnejo banke same prevzemati svoje odgovornosti. Svoje finančno breme pa nosim jaz sama. Ne prosim vas za finančno pomoč. Samo ne valuti krivde na nas. Mi plačujemo svoje obveznosti banke pa jih prevaljujejo na vas.
Default avatar
tole je pa zanimivo ... a zna kdo izračunati koliko so v + / - kreditojemalci oz. banke.

kolikor vem je zlo CHF, ki je šel navzgor glede na €
če mora kreditojemalec takoj poplačati preostali dolg, ga bo po trenutnem tečaju CHF - € ... kar pa je težko, ker folk denarja nima
Default avatar
Se pravi je sedaj možno tudi obratno? Da jaz, ki sem ga vzel v EUR za leta nazaj iztožim razliko, ki je bila proti ugodnejšem kreditu v CHF, ki mi ga takrat na banki niso ponudili ? Zakaj to ni možno?
Default avatar
54356 je napisal/a:
Default avatar
kaj ko bi je napisal/a:


Gremo še korak naprej:

- zakaj ne bi tožili zavarovalnice vsi, ki so vlagali v naložbena življenjska zavarovanja pri zavarovalnicah, ker so jih ogoljufali, ko so jim prodajali super zavarovanje s super dobičkom?

- če se zgodi scenarij, da euribor skoči v luft, bomo vsi tožili banke, ker nam tega niso prodajali?Moje mnenje je, da kdor je vzel kredit v švicarjih, bi se moral zavedati valutnega tveganja, mislim, saj je logično menda.
Če gre pa za zavajanje bančnikov, potem so pa odprte možnosti tudi za vse tožbe zavarovalnicam, pa še kaj...
Default avatar
dom in samo dom je napisal/a:

Daj, ne jamraj. Kredit si leta in leta plačevala bolj ugodno, potem si ga pač kaki dve leti manj ugodno in zdaj je spet ugoden. Kaj te je kdo nategnil? Kaj so se ti n banki zlagali?
Default avatar
daj ne jamraj je napisal/a:
leta in leta?????
če ga ima 10 let, je bilo ugodnih par mesecev odplačevanja, potem pa je leta 2008 tečaj drastično padel prvič, 2014 pa še drugič
Default avatar
Slovenija je ponosna socijalna dezela. Najprej socijala za nesposobne bankirje. Sedaj socijala za glupe kreditojemalce. Potem za glupo... bomo se vidli.

Pa se vprasajmo kdo vse to placa. Ves produktiven narod. S tem, da tisti pametni, racionalni, ki se niso zaj..., seveda potem nic ne dobijo. In na koncu zaro izpadejo neumni, lol. Tako to gre v socijalizmu. Nagrajeje se neumne. Kaznuje pametne. Zato pametni pocasi spizdijo stran, ven. Ali pa se sami zacno molzti “drzavo”. Jasno pa je, da taksna druzba ne more dolgorocno prosperirati. Obratno, tone.
Default avatar
Ali to pomeni, da je nekdo ki je pred 15 leti vzel cca. 100.000 CHF kredita še zmeraj vrniti 100.000 CHF. Ali so tudi kredit preračunali na začetno vrednost v EUR in mora vrniti samo tisti znesek v EUR'
Default avatar
Ne seri je napisal/a:
Takile močno argumentirani odgovori, kot je od "Ne seri" so mi bili vedno všeč. Pokaže širino komentatorjevega uma.
Default avatar
Chf kredit jama brez dna je napisal/a:
Veliko sem špekuliral na borzi in tudi na kriptovalutah, a mi na kraj pameti ne pade, da bi jemal kredit v drugi valuti kot služim denar oz. v kateri imam osnovni dohodek.
Nepojmljivo mi je, da visoko izobraženi ljudje najamejo kredit v drugi valuti oz. vezan na drugo valuto.
Default avatar
precedenc ? :D

Sicer pa, ta sodba je le del širše slike. Tudi drugod po Evropi so banke potegnile krajšo. Da ne boste mislili, kako inovativno je slovensko sodstvo. Komanda je padla od zgoraj.

kdor zna italijansko:
https://www.altroconsumo.it/soldi/mutui ... i-barclays
Default avatar
dom in samo dom je napisal/a:
Nama so na NLB povedali, da je kredit trenutno bolj ugoden, trenutno že kar nekaj časa precej stabilen, majna nihanja, lahko da bo tako ostalo, a da je riziko precej večji, kot če vzameva kredit v evrih.

Odločitev je bila pa na na naju. Ker si nisva upala, že tako sva cincala ali sploh vzeti kredit s spremenljivo obrestno mero, sva izgubila, država pa je pomagala pogumnim, ki so se podali v rizik.

Kolegica mi je razlagala, da ima pa raje kredit v švicarskih frankih, ker je bolj ugoden, da je napovedan riziko bolj "fiktiven", saj sta Evropa in Švica stabilni in skratka, da sta s partnerjem vse razmislila in je to najbolje za njiju, saj tudi če bo kaj narobe, bo to kar bo profitirala do takrat, potem pač vseeno odplačala.
Vmes je bila seveda zelo jezna in obupana, zdaj je pa spet zadovoljna.

Upam, da bo država v kratkem pomagala tudi meni.
Default avatar
tudi drugod je napisal/a:
Drži, v takem primeru pač država poskrbi za varnost nepremišljenih kreditojemalcev. Koga pa bo zaščitila država, če ne svojih ljudi. Podobni vzgibi so tudi Sloveniji nakopali sodbo, da mora poplačati varčevalne vloge varčevalcev v BIH in HR, čeprav so bile garancije za te vloge po jugoslovanskih, torej takrat veljavnih zakonih, vezane na republiko, kjer se je enota banke nahajala.
Po tekih merilih, socialističnih, na koncu vedno plača tisti ki ima, ne tisti, ki je storil neumno napako.