Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Visok TSH in zgodnja nosečnost

Default avatar

Urca

Pozdravljeni.

Sem v 6 tednu nosečnosti. Včeraj sem bila na kontroli ščitničnih hormonov, za hashimotov tiroiditis se namreč zdravim že 9 let. Izvidi krvi so bili:
TSH: 5,7 (meja do 3,7)
T3: 3,25 (meja od 3,4)
T4: 15 (v mejah normale do 18)

Trenutna doza euthyroxa je 100mg. Prosim za nasvet kaj storiti in kako je lahko taka vrednost že škodovala plodu? Ali svetujete splav?

Hvala za vaš odgovor, zelo sem namreč zaskrbljena.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

gre za zelo blago povišano vrednost TSH in povsem normalno vrednost pT4, ki prehaja skozi placento in je ključen za razvoj ploda. Na plodu ni bilo zaradi ščitnice nikakršne škode. Splav zaradi tega nikakor ni potreben. Priporočam po zvišati odmerek Euthyroxa na 125 ug dnevno in kontrolirati TSH in hormona čez 6 tednov.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Urca

Pozdravljeni.

Sem v 15, tednu nosečnosti in sem bila včeraj na kontroli ščitničnih hormonov TSH.
Vrednost je 0,66 (meja je od 0,36 do 3,74). Torej je vse bp. Trenutni odmerek je 125 mg Euthyrox. Kdaj svetujete naslednjo kontrolo hormonov glede na trenutno vrednost?

Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Edi P

Spotovani,

navedene vrednosti so ustrezne. Priproočam kontrolo TSH čez 6 tednov, nato enkrat v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti in 6 tednov po porodu.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Urca

Pozdravljeni.

Prosim za vaše mnenje. In sicer sem v 21. tednu imela spontani splav. Kontrolne vrednosti TSH so bile v 6. tednu TSH 5,7, t4 15, t3 3,25 in povišanje doze Euthhyrox iz 100 mg na 125 mg, v 15. tednu nosečnosti je bil TSH 0,66, tudi vrednost TSH 2 meseca po splavu je 0,99. Doza je ostala nespremenjena.
1. Ali menite, da so bile vzrok spontanega splava lahko vrednosti ščitničnih hormonov? 2. Glede na to, da si želim še enega otroka me zanima ali lahko kontrolo v nosečnosti vodite tudi na oddelku za nuklearno medicino, da je kontrola boljša? In kaj je v takem primeru potrebno storiti? Dobiti napotnico in se naročiti ali še kaj drugega?
3.Ali so rezultati lahko enako dobri tudi v drugih laboratorijih?
4.Kaj mi svetujete v primeru ponovne nosečnosti?

Hvala že vnaprej.
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

menim, da mejno zvišana vrednost TSH v 6.tednu nosečnosti ni bila vzrok za spontani splav v 21. Tednu nosečnosti. Glede na brednosti TSH je odmerek Euthyroxa ustrezen. V primeru ponovne nosečnosti je potrebno določiti TSH in glede na izvid prilagoditi odmerek. Vsi labortoriji so v kvaliteto kakovosti, tako, da je vseeno kje vam določijo TSH. Če želite lahko prvi pregled v nosečnosti opravite na KNM. Potrebujete ustrezno napotnico ginekologa ali izbranega specislista družinske medicine.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog