Med.Over.Net

Djeca s posebnim potrebama

Odgovarjajo: Kristina Novaković, prof. logoped

Potražite odgovor, objašnjenje ili savjet o problemima u odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama. Porazgovarajte o temama invalidnosti, autizma, poremećaja u razvoju, jezičnim i komunikacijskim teškoćama i ostalim problemima.

Kristina Novaković , prof. logoped

Kristina Novaković

pubertet kod djece s posebnim potrebama

Default avatar

sasa vz

Pitam se kaj napraviti. Moja kćerka ima 16 godina i dijagnozu cerebralne paralize. Ništa ne priča ali je svjesna svega i jako dobro socijalizirana. U zadnje vrijeme se dosta promijenila i postala je nemoguća... malo sam popričala i savjetovala sam se sa mamama koje također imaju sličnu situaciju pa su mi rekle da je možda zbog ulaska u pubertet.. Molim vas vaše mišljenje oko puberteta kod djevojčica s cerebralnom paralizom.. Lp Saša
Default avatar

Kristina Novaković

Poštovana, za ovu temu najbolje da se savjetujte s psihologom (imaju ih različite udruge, škole..). Nadam se da imate razvijen nadomjesni oblik komunikacije (bilo samo za DA/NE komunikaciju) ili sustav komunikacije pogledom (pogledom na određenu sliku/simbol odabire se pojam, poruka koju želi "reći"). Na taj način dijete Vam može poručiti u čemu je problem i olakšati Vam svakodnevni život.
Default avatar

sasa vz

koje udruge mi preporucujete na podrucju varazdina, zagreba? imamo ravijenu komunikaciju al svejdno nekad je teško
Default avatar

Kristina Novaković

Poštovani,zaista ne znam koje udruge postoje na tom području, no možete provjeriti u registru udruga RH ili u Hrvatskom savezu udruga cerebralne i dječje paralize koja udruga Vam je najbliža.