Starševski čvek

Stroški bivanja v Nemčiji, Avstriji

Default avatar
Je kdo bival oz. biva v Avstriji, Nemčiji?
Kakšni so stroški bivanja v primerjavi s Slovenijo?
Zanimajo me cene elektrike, kanalizacije, interneta ... v primerjavi s Slovenijo.
Kaj pa cene najemnine? Verjetno so v večjih mestih bistveno višje kot pri nas. Kaj pa v manjših mestih?
Default avatar
Fajn stran, hvala. Sicer so eni stroški za Slovenijo malce čudni, ampak verjetno za Avstrijo velja podobno.
Me je pa kar malo šokiralo, da so stroški v Avstriji toliko višji. Saj mi je logično, da so višji, ampak nisem pričakovala takih razlik.
Default avatar
Resnica o razliki v zivljenskih stroskih:
Clovek, kateremu je bilo v Sloveniji normalno, da zivi v garsinieri, vozi golfa, itd si ob preselitvi najame 50m2 stanovanje, kupi passata, ... in ze zacne razglasati, da ima sicer res 2x visjo placo, zato pa so tudi stroski precej visji. Seveda bo zivljenje v vecjem stanovanju drazje. Tudi v Sloveniji. In seveda bo boljsi avto drazji. Tako kot v Sloveniji.
Razlike so predvsem v ceni storitev. Ce se izognete koriscenju storitev, prehranjevanju po restavracijah, pitje v barih, itd vas ne rabi zivljenje bistveno vec stati, ce govorimo o kolikor toliko primerljivih mestih. Seveda pa je nesmiselno primerjati najemnino v Brezicah z najemnino v Minhnu. Primerjajte z Ljubljano.
Default avatar
Tko izi ni, osnovni stroski zivljenja so sigurno visji v Nemciji kot v Sloveniji. Elektrika, voda, Internet, Mobiltelefon... to je vse drazje. Busi, vlaki, bencin tudi. Lokali, restavracije, frizer, Kozmeticarka prav Tako. Storitve recimo beljenje stanovanja, manjso popravila od 50 euro na uro dalje. Ne da se samo varcevat, vcasih Morast tudi placat serviserja, zdravnika... Recimo kontracepcija ni zastonj, splav je samoplacniski, doplacila za zobne posege so nekaj normalna... Tablete kopujes skoraj VSE ze Sam.
Default avatar
Bejba iz tujine je napisal/a:
Kombinacija tega, da se ljudje ne najbolj uspesno izogibajo storitvam, in zelja in moznosti ziveti v vecjem lepsem stanovanju s seveda toliko visjimi stroski, boljsim telefonom + narocniskim paketom, itd pa na koncu pomeni, da vecina spet zivi iz meseca v mesec.
S tem se ne zelim reci, da so lahko zivljenski stroski vsepovsod enaki. Le to, da so razlike pogosto napihnjene zaradi neprilagodljivosti in vecjih apetitov ljudi, kot posledica visjih dohodkov in na splosno morebiti visjega zivljenskega standarda, ki ga v novem okolju vecina fura,
Default avatar
Bejba iz tujine je napisal/a:
Lahko okvirno oceniš koliko procentov so višji stroški?
Zanima me pa predvsem za stanovanje, elektriko, internet, tv, telefonijo, vodo... Za tretjino, za pol višje?
Cene hrane, oblačil v trgovinah okvirno poznam.

Če mogoče kdo ve kako je z zdravili. Recimo, da imam zdarvnika v Sloveniji. Imam pa zdravila, ki jih moram vedno jemati - za ščitnico. Tu dobim recept, ki velja eno leto, ampak tablete dobim za 3 mesece, potem druge dvigniti.
A z našimi recepti lahko v tujini dvigneš zdravila?Ali moraš gor imeti zdravnika, da ti predpiše in ali moraš potem ta zdravila plačati?
Default avatar
Torej stroski vode, elektrike Kar 50 procentov vec. Sigurno.

Z naso kartico gres lahko k zdravniku, pa ti Bo najbrz Dal recept za scitnico. Ampak eni hocjo, da jim tudi pregled placas. V slo pol lahko uveljavljas stroske. Ponavadi ne dobis vsega nazaj. Ne vem pa CE Bo ti izdal Kot za samoplacnike Ali ne. Eni doktorji zlo komplicirajo, ampak gres pac drugam. Nisi vezan na doktorje. Z slovenskim receptom ne gre. Pol je bolj da recept pustis v slo. Pa ti sorodniki preposiljajo.

Busi, vlaki tudi ful drazji. Ena voznja v povprecju takoj DVA Eur. Primer, do Centra mesta Imam 13 km, karta stane 6 Eur. Mesecno je cenej, Sam 130. 😁 Vozovnica za dijaka je bla za isto razdaljo 90.

Poceni so pa karte za bazene, ne Terme, navadni bazeni. Kino drazji, gledalisce... drazje
Default avatar
ve kdo je napisal/a:
Ura dela je hitro tam okoli 50 evrov in vec, kot je zapisala predhodnica. Stanovanja so po ceni kvadratnega metra v grobem primerljiva s Slovenijo. V Hamburgu bo tako najemnina okoli 10 evrov v normalnih cetrtih v conah A in B, v Münchnu verjetno okoli 12. Ostala mesta so praviloma cenejsa. Na periferiji se cene vrtijo od 5,50 evra za m2 navzgor.

Elektrika je priblizno za 100% drazja, kakor v Sloveniji (tako po obcutku). Petclanska druzina v hisi (120 m2) placamo okoli 120 evrov na mesec za elektriko. Internet je praviloma tam okoli 20 evrov za nek povprecen prikljucek. Mobilna telefonija ravno tako. Za "komunalo" placujemo okoli 120 evrov, za vodo okoli 85.

Glede zdravil imam sam nekaj izkusenj... Na podlagi "porocila" bivse zdravnice, sem dobil pri novi vsa zdravila (oz. ustrezna nadomestna) predpisana od nje. Participacija je v mojem primeru 5 evrov na posamicni recept (nima veze s ceno zdravil).
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Bejba iz tujine je napisal/a:
Hvala.
Zaenkrat iščem službo. Je pa fajn vedet kolko višja mora biti plača, da imaš podoben standard bivanja kot tu.
Zdaj sem na dobrega jurja plače in razmišljam o tem kaka plača v tujini je sprejemljiva, da mi ne bo standard padel.
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Hvala za konkretne odgovore.
Default avatar
ve kdo je napisal/a:
Dobrega jurja v Sloveniji z lasno nepremicnino ali brez (v najemu)? To je bistven podatek...

Za hiso na obrobju Hamburga placujem 850 evrov (+ stroski) najemnine. K temu je treba pristeti se nekaj cez sto evrov mesecno za vlak (ker pac vecinoma se dela v vecjem mestu). Suma sumarum okoli 1.500 evrov vse skupaj. :-)
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Na frišno kupljeno stanovanje, ki bi ga potem dajala v najem. V Avstriji oz. Nemčiji bi bila v najemu.
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Aja pa stanovanje bi imela tam gor tudi nekaj takega kot tu. Recimo kakih 40 kvadratov.
Default avatar
Ne-ne. Nisem spraseval v tem smislu. Zgolj z vidika "dobrega jurja + resen stanovanjski problem" ali "dobrega jurja - najemnina oz. kredit". Hotel sem reci, da ljudje pogosto pozabljajo, da je nepremicnina pri nas prakticno zastonj (vsaj za vecino), medtem ko je zunaj "domace hise" ta strosek kar precejsen.

Povprecna placa v Nemciji je okoli 32 tisoc bruto, v Sloveniji okoli 18 tisoc bruto. Okoli tisocaka je povprecna slovenska netto placa. Okoli 1.700 do 1.800 nemska. To je nekako realna primerjava. Ce je k temu treba pristeti se stroske nepremicnine (40 m2), smo kmalu na 2.200 za primerljiv standard. Razmerje netto/bruto (cez palec) je nekako okoli 0.7 do povprecne place in tja proti 0.6 pri 8 tisocakih bruto. Dlje pa ne poznam. ;-)
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Desi, a to je stara hiša ali nova? Ugotavljam, da so najemnine v Ch ubijalske! In je tvoja hiška prav poceni!