Forum: Knjižni molji

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Januarja beremo

Odgovori Nova tema
Default avatar Knjiga 15 Jan 2018 21:21

T. C. Boyle: Ženske

Delno biografski roman o ameriškem arhitektu Franku Lloydu Wrightu iz začetka 20. st., vendar se posveča predvsem njegovim ženskam - 4 ženam in ljubici in njihovim medsebojnim odnosom. Največja vrednost romana je pravzaprav to, da resničnim dogodkom tistega časa in življenja arhitekta pisatelj doda svoje videnje oz. predvidevanje čustvovanja glavnih likov in to pravzaprav določa potek zgodbe. Torej del romana sledi resničnim biografskim podatkom, del pa je čista fikcija. Prav tako zgodbo pripoveduje fiktiven lik (japonski pripravnik pri Wrightu), ki si ga je pisatelj izmislil na podlagi resničnih dejstev.
Roman je obsežen, izredno gostobesedno napisan in zelo počasi sem ga brala. Pa vendar je bilo branje užitek. Tako zaradi same vsebine, zelo bogatega jezika in izrazoslovja kot zaradi kompleksne predstavitve vseh oseb, njihovih odnosov in čustvovan. Kot da bi jih gledal v živo. Res izredno.
Pri vsakem delu s tako bogatim jezikom se vedno vprašam, koliko je tu doprinos prevajalca. Mislim, da zelo velik. Vsaka čast. Mojstrski prevod. Čeprav bi bilo dobro seveda brati tudi original, da bi lahko ocenila. :)
Priporočam kljub obsežnemu in "počasnemu" branju.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MAGNETIC REVERIE 17 Jan 2018 19:43

The Camera Guy - Richard Godship

Kriminalka, paranormalni triler. Zgodba o preiskovanju nekaj primerov umorov, napetost raste ko se izkaže, da gre za veliko več kot preiskovanje umorov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bršljanka 17 Jan 2018 19:54

Pravkar prebrala:
Karolina Kolmanič: NI SONCA BREZ SENC
- Avtobiografija.

Sedaj v branju:
Mukhtar Mai: UKRADENA ČAST
- Pretresljiva izpoved posiljene pakistanske ženske in njen boj za pravico.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Knjiga 21 Jan 2018 22:33

Dorota Terakowska: Hči čarovnic

Pravljično-fantazijska pripoved o propadlem in zasužnjenem kraljestvu ter trudu čarovnic, da spet zavlada zakonita potomka prvotnih kraljev in osvobodi ljudstvo.
Luštno, berljivo, predvsem pa skrajno poučno. Čarovnice vzgajajo deklico po korakih, tako da se v posameznih obdobjih uči določenih življenjskih in siceršnjih resnic in skrivnosti. In šele, ko se bo naučila vseh, bo pripravljena. Seveda ne gre brez zapletov, a to poživi zgodbo.
Avtorica je priznana poljska pisateljica z veliko nagradami, njena dela pa veljajo za klasiko poljske mladinske literature.
Knjiga je priporočljivo branje za vse - tako mladino kot odrasle, je pa bolj pisana na kožo dekletom kot fantom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar stalnastranka 29 Jan 2018 08:16

Eleanor Oliphant je povsem v redu - Gail Honeyman
Čeprav je v ozadju strašen zločin je knjiga res topla, prijetna. Kako res dobro je imeti pravega prijatelja! Ko se prebudi košček zabrazgotinjenega srca je svet lepši. Zame super knjiga.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh