Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Boleče menstruacije-rjavočrn izcedek-zanositev

Default avatar

AgathaChristie

Pozdravljeni!

Stara 31 let, tri nosečnosti - 1. rodila s CR l. 2012, nepravilna lega otroka, 2. izvenmaternična nosečnost l. 2013, odstranjen levi jajcevod, 3. rodila s CR l. 2014, tvegan porod zaradi velikosti otroka. Pregled po zadnjem porodu, po skoraj letu dni ni pokazal posebnosti.
S partnerjem sva se v začetku preteklega leta odločila za ponovno zanositev, vendar do sedaj brez uspeha. Menstruacije so odtlej zelo boleče (bolečine v predelu jajčnikov in nožnice, tudi krči v predelu nožnice), močna krvavitev. Ko se pojavi krvavitev, se najprej izločajo krvavi ''kosmiči'', dan, dva. Po menstruaciji, torej krvavitvi, pa se pojavi rjavočrn izcedek, včasih blag, včasih zelo konkreten, spremljajo ga tudi zbodljaji v predelu maternice.
Na pregled pri ginekologu še čakam, saj so pri nas dolge vrste.

Bi to lahko bila adenomioza?
In kaj to lahko pomeni, kako se postopa v tem primeru?
Ali le vidim najslabše?

Hvala vam za vaš odgovor.

Pa lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
žal niste zapisali, kako dolgo omenjene krvavitve in temni izcedki po krvavitvi trajajo. Seveda je lahko ena od misli tudi adenomioza, saj ste bili že 2x noseči in 2x so vam tudi naredili CR, pri tem pa včasih pride do nepopolnega celjenja rane na maternici v kateri se lahko vraste maternična sluznica in to res lahko povzroča podobne simptome kot adenomioza. Kakorkoli, dokler ne mine vsaj 1 leto prizadevanj po zanositvi ne bi dvigal prahu, ko mine leto in še malo, pa bi mogoče lahko v okviru preverjanj naredili tudi UZ rodil ter po potrebi tudi histeroskopijo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------