Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

kaj za pomiritev živčevja povezanega s hrbtenico

Default avatar

aurora11

Spoštovani!
Prosila bi vas, če bi mi lahko svetovali katero od zdravil za pomiritev, ki ga lahko predpiše osebni zdravnik, bi bilo najustreznejše v mojem primeru.
Že več kot pol leta imam številne težave, povezane s hrbtenico, ki se kažejo kot mravljinci v vratu in navzdol do sredine prsnega koša, v rokah, nogah. Občasno opažam tudi krče in rahlo trzanje v mišicah. Nevroške bolezni so izključili. V tem času se mi tudi dogaja (vsakih nekaj dni, največkrat zvečer pred spanjem), da v predelu srca začutim nenadno trzanje, ki sicer traja le nekaj sekund, je pa izredno neprijetno. Ko spremenim položaj telesa, običajno mine, zato predvidevam, da je povezano s hrbtenico. To nenadno trzanje in posledično hlastanje za zrakom me običajno tako prestraši, da potem več ur ne upam zatisniti očesa. Vendar vzrok za trzanje ni psihični, le posledica. Obiskovala sem manualnega terapevta in fizioterapijo za vrat in stanje glede mravljincev se je občutno izboljšalo, medtem ko se trzanje v predelu srca še kar pojavlja. Svetovali smo mi, da bi bilo smiselno jemati kakšna blaga pomirjevala, ki delujejo tudi na sprostitev mišic in težav, ki so povezane s hrbtenico. Poskušala sem že z rastlinskimi pripravki iz lekarne (persen, baldrijan), vendar je to preblago, po enem mesecu jemanja ni nobenega učinka.
Potrebovala bi nekaj, kar bi lahko vzela le občasno, po potrebi in bi delovalo razmeroma hitro, na fizični in psihični ravni. Tudi sicer imam v zadnjem času precej konkretnih zdravstvenih težav, zaradi katerih sem včasih pretirano zaskrbljena in bi mi tudi v takšnih primerih prišla zelo prav kakšna " dodatna pomoč". Bi bil morda v obeh primerih primeren Lexaurin? Tega sem 1x pred leti vzela ob tragičnem dogodku in se spomnim, da me je lepo umirilo.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za kakršen koli nasvet.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Lexaurin in podobna pomirjevala in skupine benzodiazepinov so vsi po vrsti učinkoviti vendar jih lahko uporabljamo samo občasno in zelo prevdarno, saj imajo visok zasvojitveni potencial. Izboro prepustite osebnemu zdravniku. Osebno sem mnenja, da so to kar opisujete tipični telesni simptomi anksioznosti, in če so te težave pogosto prisotne je smislen drugačen pristop in ne samo "utišanje" težav s pomirjevali.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si