Starševski čvek

4 urna bolniška in delno invalidsko nadomestilo

Default avatar
Delam polovični delovnik, polovično prejemam nadomestilo iz ZPIZa. Kako je če imam bolniško? Na bolniški sem samo za 4 ure, ali kontrolirajo, če bi v tem času šla na morje. Se to sme, ali moraš biti v kraju bivanja?
Default avatar
polovični delavnik je napisal/a:
V karton zapise,da je dovoljeno/priporoceno gibanje zunaj in izven kraja bivalisca (v primeru,da to ne bi neg.vplivalo na potek bolezni/poskodbe zaradi katere je bila odprta bolniska). Pravi naslov za vprasanje in vpis v zd karton bo torej osebni zdravnik.
Default avatar
V bistvu bi šla rada med bolniško na dopust. Delam pa štiri ure. Bi bil to proBlem.
Default avatar
jaz nisem imela kontrole, moja prijateljica pa jo je dobila, je bila kar v šoku, ko so pozvonili na vrata. Verjetno je tu tudi kontrola, glede na bolezen, ki jo imaš (jaz sem bila več kot leto na bolniški po infarktu, pa jih ni bilo)
Default avatar
Je problem, seveda.
Enkrat sem sama to naredila, pa sem bila ves teden kot na trnjih. Recimo, da se na dopustu zgodi prometna nesreča. Adijo služba! Neutemeljene bolniške ti ne bo nihče priznal.
Drugo rundo sem dobila kontrolo. In si rekla, hvala bogu, da sembila doma.
Default avatar
Pri dolgotrajni bolniški se mi zdi kar nekako logično, da ne pošiljajo kontrole, ker gre čez komisijo. Če ti pa osebni zdravnik napiše dva tedna malo na lepe oči (ali ravno v času žetve in podobno), pa lahko pričakuješ kontrolo, lahko od zavoda, lahko pa celo od delodajalca.
Pa seveda je odvisno, zakaj si na bolniški. Če imaš recimo pljučnico in potem okrevaš po njej, je verjetno celo koristno, če greš na morje ali v hribe.
Default avatar
Ker sem za štiri ure na ZPIZu zaradi prebolele težke bolezni, delam samo 4 ure, se pravi polovično. Posledično bi imela tudi bolnoško 4 ure. Je pa tako, da je priporočljivo gibanJe. Včasih je tudi 4 ure težko oddelat. Če bi mi zdravnik dal bolniško, ker ne bi zmogla, a bi bil problem, da grem nekam. Kako je sploh to pri 4 urnem delavniku. Malo zmedeno sem napisala, upam, da razumete kaj mislim. No saj ne vem, če ti zdravnik sploh da bolniško, če mu poveš, da pač ne zmoreš dela, čeprav je samo 4 ure. Se lahko zakomplicira,da greš nekam in ti rečejo saj lahko delaš, ti pa kljub prizadevanju ne zmoreš.
Default avatar
Tudi na štiriurni bolniški moraš biti pač doma, če tako predpiše zdravnik. Glede na to, kar si napisala, se mi zdi precej verjetno, da bi imela nadzor.
Pravila so enaka ne glede na dolžino delovnega časa.
Default avatar
tanek led je napisal/a:
Če ti zdravnik napiše, da se lahko giblješ tudi izven kraja bivanja, ker je priporočljivo zaradi zdravja je pa možno. Nimam izkušenj s tem. Moji doma pa tudi ne. Ma ljudje ne razumejo,če ne gre ne gre. Saj dokler nisi sam v taki situaciji je težko razumet. Lep dan vsem.
Default avatar
Ima kdo izkušnje iz prve roke.
Default avatar
kdo točno je napisal/a:
Moja izkušnja zgoraj je iz prve roke.
Formalno ne smeš med bolniško na dopust. Ali eno ali drugo. Ti pravim, da sem v drugi rundi dobila kontrolo, v prvi pa na srečo ne.
Default avatar
polovični delovnik je napisal/a:
Če ti tako napiše, potem lahko greš.
Ampak dopust ni dolgoročna rešitev.
Tukaj ne gre za to, kaj mi štekamo in kaj ne, ampak kako imaš uradno urejene zadeve in glede na odločbo moraš delati 4 ure na dan. Če mi razumemo ali ne, da ti tega ne zmoreš, ne igra nobene vloge.
Default avatar
tanek led je napisal/a:
Default avatar
Si na bolniški in se držiš navodil zdravnika. Ne vem pa kako je če blefiraš.
Default avatar
za 4 ure, ko delaš vzameš letni dopust , bolniško pustiš pa še naprej in dogovor z zdravnikom , ter vpisom v tvoj zdravstveni karton (tako sem jaz imela)
Default avatar
A potem, če imaš da delaš samo štiri ure za delat, ostalo pa invalidsko, sploh ne smeš več nikamor od doma na dopust? Ali samo, med bolniško za štiri ure in invalidsko?
Default avatar
Me zanima kako je če imaš s.p. in imaš 4 urno bolniško s strani ZSSS. Bojda moraš firmo zapreti, da ne gre tako. Drugo je, dokler imaš bolniško odobreno s strani specialista oz osebnega zdravnika, ki ti jo podaljšuje komisija. Ve kdo?
Default avatar
zamotano je napisal/a:
nič zapirat s.p. sem bil skoraj 2 leti na bolniški po 4 ure.
Default avatar
zelo odvisno je napisal/a:
kontrolo pošilja plačnik osebnega dohodka
torej, pri dolgotrajnih bolniškah pošilja kontrolo zavod, pri bolniškah do 30 delovnih dni pa delodajalec. če ti bo osebni zdravnik napisal 14 dni bolniške, zavoda to ne zanima.
Default avatar
AAAbbbb je napisal/a:
dopust ti ravno tako pripada, kot če delaš 8 ur. al kak si to ti mislilo?
preverja se koriščenje bolniške, ne pa tisto, kar imaš status.
in če delaš 4 ure, 4 ure pa imaš bolniško/invalidsko upokojitev, si upravičen do dopusta pri delodajalcu in v tistem času lahko greš na dopust.
ne moreš pa it na dopust, če delaš 4 ure in ti za tiste 4 ure zdravnik napiše bolniški stalež