Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Naj povem njegovemu psihiatru?

Default avatar

prijateljica od njega

Dober prijatelj se zdravi pri psihiatru zaradi depresivnosti in napadov tesnobe. Že nekaj let opažam, da zelo verjetno trpi tudi zaradi preganjavice, pripoveduje pa te stvari tako prepričljivo, da sem mu sprva tudi sama verjela, da je vse skupaj res.
Zdaj sem 99-odstotno prepričana, da ni. Glede na to, kaj mi pove, da se pogovarjata s psihiatrom, in na potek terapije, bi rekla, da psihiater teh preganjavic ne prepoznava oziroma mu moj prijatelj ne pripoveduje o tem. Ko mu rečem, da mu mora povedati, se običajno zelo razjezi name in reče, da nimam pojma.
Zdaj postaja tudi hipohonder in je prepričan, da mu bo počila žila v glavi in podobno. Hoče, da pokličem nekam, da ga pregledajo (seveda, povsod komaj čakajo take in na CT ni čakalnih vrst).
Ali bi bilo sporno, če bi kontaktirala njegovega psihiatra in mu povedala za preganjavice? Skrbi me predvsem to, ker so povezane z njegovo službo, da ne bi storil kaj drastičnega in bi službo izgubil (delo mu veliko pomeni). Sem laik in seveda ne morem postavljati diagnoze, se pa bojim, da bi lahko imel shizofrenijo (star je 35 let).
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Seveda lahko, lahko ga spremljate na pregled in poveste kaj vi opažate, lahko pa tudi psihiatru napišete mail. Vsekakor je v njegovo korist, da psihiater ima informacije ki jih sicer ne bi dobil. To lahko vpliva na odločitve in izboljša uspeh zdravljenja. Tem podatkom rečemo heteroanamneza in če želite, lahko ostanejo zaupne narave. Psihiater odloča, koliko bodo te informacije uporabil pri odločitvah o zdravljenju.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si