Starševski čvek

kakšna so tveganja za najemodajalca, če najemnik prijavi stalno prebivališče?

Default avatar
Z najemnikom imam sklenjeno pogodbo za določen čas,..možnost je, da jo naslednje leto podaljšamo. Najemnik želi prijaviti stalno prebivališče. Ali to predstavlja visoko tveganje zame? Kakšne so vaše izkušnje? Naj omenim še to, da notarskega zapisa (še) nimam...
Default avatar
Prijava stalnega prebivališča sama po sebi ne predstavlja nobenega tveganja.

Slovenci smo se sicer navadili mutit s tem, kje imamo naslov prijavljen, ampak v osnovi je pač tako, da bi vsak moral imet v Centralnem registru zabeležen naslov, kjer prebiva, kjer ga je možno najt in kjer sprejema pošto. Najemnik torej seveda v najemniškem stanovanju, v katerem živi.

V odnosu do tebe kot najemodajalca je to irelevantno. Ko bo pogodba potekla ali če bo obstajala kakšna druga podlaga, da boš zahteval/a najemnikovo izselitev, ne bo argument, da ima tu prijavljeno stalno bivališče, imel nobene teže.
Default avatar
Ta najemnik bi se na podlagi najemne pogodbe že sedaj lahko prijavil za stalno, glede na to, da na tem naslovu očitno dejansko prebiva.

Zakon o prijavi prebivališča, ki se uporablja od avgusta 2017, izrecno določa:

(4) Ob prijavi stalnega prebivališča je treba predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki se prijavlja. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca. Upravna enota v uradnih evidencah preveri podatek o lastništvu oziroma solastništvu, če je to potrebno.

Tudi če je pogodba za določen čas, to velja. Res pa je, da moraš v primeru, da ti ne podaljša, potem naslov spet spremeniti in če se veliko seliš iz najema v najem, je to kar draga zadeva, ker moraš vedno menjati osebne dokumente.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6046

Tveganja za najemodajalca so pa lahko kakšne rubež zadeve, drugih pa mislim, da ni. No, pa mogoče potem, ko se tak najemnik preseli in sam ne uredi spremembe naslova, postopek ugotavljanja na UE.
Default avatar
Pri nas se najmnik ni odjavil, ko se je preselil. sem šla lepo na UE in povedala, da ne živi več na tem naslovu.
Sami sprožijo zadevo - stalo ni nič.
Default avatar
no-ja je napisal/a:
Zdej pa poglej iz praktičnih razlogov.
Le kdo si bo delal velike stroške z menjavo vseh dokumentov , če bo vsako leto menjal in prijavljal stalno prebivališče?
Morda bi bilo smiselno prijaviti začasno prebivališče in verjetno tako ni potrebno menjati doos. dokumentov.

Po mojem tukaj nekaj smrdi, če res želi prijaviti stalno prebivališče, glede, da ima pogodbo sam eno leto za določen čas.
Default avatar
kaj pa začasno je napisal/a:
Nekje mora imeti stalno. In kje bo to po tvojem?
Default avatar
glede na to, da oddajaš na črno, te seveda lahko lovi furs.
Default avatar
kaj pa začasno je napisal/a:
In kaj bi naj smrdelo???
Lahko da potrebuje stalni naslov zaradi službe, vrtca, prijave za neprofitna stanovanja...itd.
Prijava naslova - bodisi stalnega ali zacasnega je najemnikova dolžnost in ne samo pravica.
Default avatar
kaj pa začasno je napisal/a:
problem je, če človek nima kje prijavit stalnega naslova. kje pa bi ga po tvojem naj prijavil, če stanuje v najemniškem stanovanju, staršev pa recimo nima več?????

začasni naslov se uporablja za študentske domove in take zadeve, ne za naslove, kjer dejansko živiš, pa čeprav le eno leto.
Default avatar
riziko je napisal/a:
Ti pri tem nimaš nič, če želi lahko prijavi.
Default avatar
riziko je napisal/a:
To je neka slovenska moderna legenda; V resnici ni nobenega tveganja in ni povezano s pravico do bivanja na nekem naslovu.

Edino nekako povezano kar vem - je problem v primeru izterjave oz. najemnikovih dolgov. Vendar je problem samo, če je oprema v stanovanju, ki je kaj vredna in se jo da odnesti, tvoja - npr. TV, hladilnik, itd - in zanje nimaš računov na svoje ime.
Default avatar
Mene moti ostalo sr..anje, ki ni rešeno na način, da bi zaščitil najemodajalca. Tisti ki stanovanje oddaja v Sloveniji, ni ravno v zavidljivem položaju. Smo bili kar nekaj po tujini, stvari so dorečene, jasne, kot najemnik imaš pravice in dolžnosti, od katerih ni odstopanja, medtem ko je lastnik vedno zaščiten. V končni fazi je lastnik tisti, ki daje svojo lastnino nekomu v uporabo!
Zmotil me je zadnjič primer, ko je prišel v najemniško stanovanje rubežnik in spraznil vse premično premoženje lastnika stanovanja!! Halo, kako sploh lahko do tega pride, kdo je tisti, ki napoti rubežnika po nekaj, kar ne pripada najemniku?! Samo naslov bivanja potrebuje in je to to?? Saj se je nekako razrešilo, ampak vem, da so bile nekatere stvari poškodovane, potem pa se je začela kalvarija, ker so prenašali krivdo drug na drugega najemnik, da ni on, rubežnik, da je že bilo. Da se ne pogovarjamo o višini davka! V zahodnoevropski državi, kjer smo več let živeli, davka na oddajo nepremičnine sploh nimajo in tako so vsi prijavljeni uradno na pogodbo, vse je na evidentno v občinskih evidencah. Pri nas te ucurijo za tri najemnine od dvanajstih, pol se pa čudijo, da cveti oddaja na črno?! Da bi vsaj vrnili sistem nazaj na leto pred 2013, ko si uveljavljal stroške! Če hočeš imet red na nepremičninskem trgu, tega sigurno ne dosežeš samo z represijo, davki, in dokazovanjem vsake malenkosti! Imam stalno vse prijavljeno, vedno plačujem davke, ampak da se mi zgodi, da za to ceno ne dobim niti toliko pravnega varstva, da se mi lahko nek klinčev rubežnik sprehaja po fletu z neko kvazi odredbo, no tisti trenutek pa neham plačevat vsak evro davka!
Default avatar
Rubežnik lahko pride in izprazni stanovanje.
Potem pa lastnika čaka dolga pot dokazovanja in sodnih bitk, da z računi dokazuje, da so stvari njegove.
Če oddajaš popolnoma neopremljeno stanovanje, se ne sekiraš dosti. Tako kot stanovanjski sklad, občina in podobno.
Opremljenega stanovanja se v tem primeru ne odda.
Ker rubežnik nikoli ne vpraša, čigavo je, ampak samo odnese.
Default avatar
rubežniiki je napisal/a:
zakaj računi?
v najemni pogodbi je seznam opreme, ki je v stanovanju, točno je tudi razvidno, da gre za opremljeno stanovanje
Default avatar
No, da ne bo kakšnih problemov:

Izvršitelj pri rubežu rubi na naslovu, kjer dolžnik prebiva. Ni nujno, da je stanovanje njegovo ali da je on najemnik, ni potrebno, da ima tam prijavljen naslov stalnega ali začasnega bivanja. Če dejansko živi v tem stanovanju, je tam lahko opravljen rubež.

In izvršitelj lahko zarubi vse, kar v stanovanju najde, na pravem lastniku premičnin pa je, da potem vloži ustrezna pravna sredstva in dobi svoje imetje nazaj.
Default avatar
ne vtikaj nosu je napisal/a:
In takoj, ko gre ven, greš lepo na občino in ga odjavijo.
Default avatar
v najemni pogodbi je napisal/a:
To rubežnika ne zanima. On zarubi vse, kar ima dolžnik v posesti.
Potem se pa lastnik s tem zahebava in dokazuje, da je njegovo.
V Sloveniji je pač tako.
Default avatar
v najemni pogodbi je napisal/a:
V pogodbi imej tudi fotografije stanovanja kjer je točno razvidna oprema. Če torej rubežnik odnese opremo za katero imaš črno na belem, da je tvoja in ne od najemnika, je rubežnik v prekršku.
Default avatar
Imam kolega, ki nima v lasti nepremičnine in je vedno podnajemnik. Drugje kot v najetem stanovanju ne more prijaviti stalnega naslova. Kaj ti tukaj smrdi, lepo prosim?

Nekateri ste očitno od rojstva do smrti na istem naslovu, samo štuk zamenjate, da vam je stalni naslov kot neka sveta krava.
Default avatar
Zato se pa sproti preverja, če najemnik poravnava stroške.