Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Smrdljiva tekočina iz dimnika

Default avatar

fcenimot

Pozdravljeni, imam staro litoželezno peč Gorenje TGP150 v 100 let stari hiši (dimnik tudi). Vse mi je delovalo 7 let, letos pa mi je iz dimniške cevi (cev iz peči v steno) začela teči smrdljiva črna tekočina. Drva imam suha bukova stara tri leta (pomeril sem tudi z merilcem vlage, ki pokaže 5% vlage). Dimnik je očiščen. Ko zakurim, začne takoj teči iz cevi. Nimam pojma zakaj....Vratca za zrak imam odprta in ogenj zelo lepo in močno gori, iz dimnika zunaj se tudi lepo kadi... Hvala za kakršen koli nasvet.
Default avatar

LukaTomori

Lepo pozdravljeni,
vsekakor je to kondenz...Do njega prihaja,ko se zrak ob stiku z hladnejšo površino skrči, vlaga pa se izloči v obljiki kapljic, ker za njo v istem volumnu ni več prostora (poenostavljeno). Zanimivo bi bilo vedeti kakšno je stanje, če z kurjenjem vztrajate in tako dimnik ogrejete na delovno temperaturo. Iskreno povedano vam težko karkoli svetujem. Mogoče bi se razmišljanja lotil iz druge strani - je v hiši to zimo kaj drugače, so mogoče nad pečjo kakšni prostori, ki se letos ne ogrevajo, ipd?
Glede na to, da je hiša (in dimnik z njo...) starejša, predvidevam, da je dimniška tuljava klasično zidana in da ne gre za predfabricirane dimniške elemente. Debelostenski dimniki pa potrebujejo precej več časa, da se ogrejejo.
Kondenz je normalen pojav v vseh dimniških tuljavah, tudi moderne tipske dimniške tujave imajo spodaj vgrajeno posodico za zbiranje kondenza.
Z zanimanjem bom prečital, če boste napisali kaj bo o tem dejal vaš dimnikar!
Lepo Vas pozdravljam,
Luka TOMORI u.d.i.a.
Moderator foruma: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

TOMORI ARHITEKTI d.o.o.
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Default avatar

fcenimot

Pozdravljen, do spremembe v sami hiši letos ni prišlo. Ko se peč ogreje pa dejansko preneha kapljati.
Res je hiša stara in z njo tudi dimnik a zanimivo, da se je to začelo dogajati po sedmih letih...