Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Boleč 'izpuščaj' v žrelu

Default avatar

rajko93

Pozdravljeni.

Že dober teden se mi ob poziranju hrane in pijace na zacetku grla pojavlja ostra, pekoca bolecina. Sprva sem mislil, da me grlo boli ker se mi zacenja prehlad, vendar sem scasoma ugotovil da je to cisto drugacna bolecina. Ker se stanje po enem tednu ni izboljsalo sem si posvetil v usta in opazil 'bulico' bele barve na desni strani zacetka poziralnika. Uspelo mi je narediti tudi dobro fotografijo, ki jo prilagam.
Bolecina je v zadnjih dneh postala mocnejsa in se pojavi tudi ko ne pijem ali jem. Grlo se mi zaradi tega tudi hitro izsusi, kar se bolj pece.

Na dlesnih se mi sicer pogosto (cca enkrat mesecno) pojavijo 'mouth sores' (ne vem pravilnega slovenskega imena, doma jim recemo 'afte'), vendar se mi na taksnem mestu se niso pojavile in tudi izgledajo drugace (kot vdolbina), ceprav je bolecina podobna.
Bo zadeva izginila sama od sebe ali svetujete obisk zdravnika?

Za odgovore se vam ze vnaprej zahvaljujem.

PS: imate morda kaksen nasvet tudi glede pogostih 'aft'? Kaj je razlog za nastanek in kaj se da ukrenit, da bi se pojavnost zmanjsala? Za ustno higieno lahko recem da dobro skrbim, redno, veckrat dnevno scetkam tako zobe kot tudi jezik.

F93AF3F9-2AF3-4C5E-8DCE-0FD9F5449AE1.jpeg
(183.9 KiB)

Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

bela pika, ki čedalje bolj boli, je lahko začetna bakterijska angina. Če se stanej slabša, obiščite svojega zdravnika. Virusno vnetje se namreč po 7 dneh izboljša.
Podobno izgleda tudi detritusni čep iz odmrlih, odluščenih celic mandlja, kar pa ni nevarno.

Afte so posledica virusnih okužb in mikropoškod z ostrimi delci hrane. Skrbite za dobro higieno rok, pijte veliko tekočine in se ukvarjajte s športom.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog