Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

Bolečine v križu in v trebuhu - pomoč

Default avatar

Lara000

Spoštovani.

Imam bolečine v spodnjem delu trebuha že pol leta. Bolečina je topa in konstantna, občutek tiščanja težkega živčnega trebuha, špikajoče, pekoče, na trenutke krčevita in podobna menstrualnim bolečinam. Pojavlja se tudi mrazenje po celem telesu, enkrat noge, drugič roke, hrbet, vrat… Leva roka je postala oslabljena, brez take moči kot desna. Bolečina se še poveča par dni pred menstruacijo in med menstruacijo. Imam težave tudi s spanjem (nespečnost) zaradi bolečin. Partnerja imam stalnega že 15 let. Bolečine so bile tako hude, da tudi sedeti nisem mogla, ker mi je vse pritiskalo dol in me rezalo, na srečo se je to umirilo v taki meri, da sem sedaj sposobna spet hoditi v službo kljub bolečini.
Začelo se je tako, da me je en mesec močno peklo po spolovilu, nobeno zdravilo ni pomagalo, bris vseskozi negativen tako na glivično kot bakterijsko vnetje. Nato pa se je pojavila bolečina še v trebuhu, bolečina v področju nožnice, mehurja in jajčnikov. Bolečino občasno občutim tudi v križu in v trtici. Ko je bolečina na področje mehurja je tiščanje tako močno da, neprestano čutim, da moram na vodo. Najprej je bil sum na vnetje mehurja, dobila Primotren, ki pa ni nič pomagal. Ginekolog je sumil na virus herpes in/ali visceralni zoster, vendar testiranje ni pokazalo aktivne okužbe, mehurčkov ali razjed na koži vulve ni bilo, le močno pordela koža. Jemala sem Valtrex brez učinka. Dobila sem mazilo Diprosone, ki je stanje umirilo, a še vedno ne odpravilo.
Poleg vsega tega imam bolečine v križu že več kot 10 let in ravno predno so se začele vse te bolečine me je 2 meseca neprekinjeno bolelo v križu. Od dneva, ko so se začele težave v predelu spolovila in trebuha, bolečin v križu skorajda ni, ne vem ali je to naključje ali to kaj pove. Čakam na MR hrbtenice. Izvid Rtg hrbtenice: težiščnica hrbtenice pomaknjena naprej, začetna oteoartroza malih sklepov L/S1 obojestransko, retrolisteza L5 na S1 do 5mm – gradus I.
Opravila sem že vrsto preiskav CT trebuha, 3x UZ trebuha, MR trebuha, cistoskopijo, kolonoskopijo in laparoskopijo, s katero ni bilo odkrito ničesar. Voda in kri vedno bp. MR trebuha je pokazal, da naj bi imela razširjene žile v trebuhu (pelvične varice, pelvični kongestivni sindrom). Zato je bila izvedena tudi embolizacija levih ovaričnih ven v trebuhu, ampak stanje se ni izboljšalo. Bolečine so še vedno prisotne in enake. Protibolečinska zdravila (nalgesin, ketonal, brufen, analgin, doreta) niso učinkovita in jih enostavno ne jemljem več.

Ali bi lahko te bolečine v trebuhu izvirale iz hrbtenice in bi manualna terapija lahko pomagala?

Preprosto ne vem več kaj naj naredim, kdo bi mi lahko pomagal, da bi končno odkrila zakaj take bolečine in kako te bolečine obvladati.

Že vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
[/list][/list]
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Bolečine v spodnjem delu trebuha so redko posledica okvar hrbtenice. Včasih lahko bolečine res izžarevajo v ta predel, a dinamika bolečine je precej drugačna kot jo opisujete vi. Bolečina, ki izvira iz hrbtenice, je navadno odvisna od položaja, kar pomeni, da so določeni položaji, ki poslabšajo bolečino in določeni položaji, ki povečajo bolečino. Vi pa opisujete, da je bolečina stalno prisotna. Zato menim, da bolečina ni mišičnega izvora oziroma ne izžareva iz hrbtenice.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66