Starševski čvek

Ali mi lahko kdo pomaga z nasveti ali mnenji ali jedilniki kako preživeti s 30 evri za 1 mesec za hrano?

Default avatar
Pozdravljeni!

Sem prebrala ze nekaj tematik na portalu kako preživeti z malo denarja pa vendar ni nobeden omenil tako nižjega zneska kot ga imam trenutno sama na voljo, da prezivim en mesec.

To ni nobena šala ali provokacija resnično bi si želela nasvetov ali kakšnih primerov jedilnikov, ce je to sploh mogoče od ljudi, ki ste iznajdljivi ali ste bili kdaj na podobnem kot sem zdaj jaz.

Na voljo imam 30 evrov za en mesec. Pri hrani nisem izbircna. Doma nimam ničesar ne moke ne olja ne soli ne začimb v glavnem ničesar ni v shrambi. Vem, da se sliši brezupno ampak bi vseeno kakšen predlog, da si malo razsirim obzorja kako preživeti ta zimski mesec.

Hvala.
Default avatar
Ne fantaziraj o tem, takoj pojdi na Karitas po pakete hrane, konzerve, kruh dobiš v trgovini 2 dni star za polovično ceno, lepo si nabaši vse, kar ti bodo dali za cel mesec, ne pozabi na testenine in konzerve za mačke , če jih imajo , za božička so bolj darežljivi in se ne sekiraj zaradi teh 30 eur, poskrbi zase, brez zunanje pomoči ti tokrat en bo uspelo!
Default avatar
Kupuj hrano pri kmetih - krompir, repa, zelje, korenje.

Drugače pa testenine iz diskontnih trgovin.
Default avatar
Do kmetov je tudi treba ker predvidevam da si bolj mestna. Se strinjam, vprasaj sluzbe ki se v drzavi ukvarjajo s tem, sigurno se bo nasla resitev in kaj za pod zob. Vmes isci sprasuj za kakrsnokoli delo ali dodatno delo, ker ne vem kaksen status imas. Sploh ce bos na tesno z denarjem daljse obdobje.
Cisto razumem situacijo, spomnim se da tudi Pahor ne more s 3000, pa bos ti...no tole je bolj sarkazem.
Drzi se in vse dobro!
Default avatar
kupila bi glavo svežega zelja, kislo zelje, kislo repo, korenje, krompir, čebulo, česen, paradižnikovo mezgo, fižol potem pa bi kuhala različne kombinacije, večinoma na žlico. Če bi ostal denar, bi vzela še jajca in moko.
Default avatar
V Leclercu je bilo 10kg krompirja po okoli 2,5 evra. Kupi še testenine, zelje, repo. Malo poglej cene, katera zelenjava je zdaj najcenejša. Kupi še nekaj kilogramov moke, da si boš spekla kruh, 1l olja...Pri kmetih je pa različno, eni znajo zaračunati tudi veliko.

Tudi jaz ti svetujem, da greš na karitas, saj ti s 30 evri ne bo zneslo za ves mesec.
Default avatar
lovela je napisal/a:
Od kje si? Sem iz okolice celja. Pusti kaksen kontakt in ti pripeljem moko, jajca, olje...
Default avatar
30 dnevni post z vodo
Default avatar
očisti telo je napisal/a:
Kako se je to pri tebi obneslo?
Default avatar
Si se obrnila na CSD? Greš tja in vprašaš, če ti lahko na kakšen način pomagajo. Na primer z enkratno denarno pomočjo. Že če bi ti dali 100 ali 150 evrov, bi lažje preživela mesec. Poskusi.
P.S. Na Karitas pa le pojdi, naj te ne bo sram in tudi na Rdeči križ. Gotovo ti bodo dali kakšen paket s hrano!

Vso srečo ti želim in da se tvoje stanje čim prej izboljša.
Default avatar
čiiistaaa jeba ampak se, da, teoretečno, pa tud praktično, če živiš kot asket, kot so ti eni svetovali tukej,.... koliko, časa pa zdržiš na tem minimumu, da ne umreš od tuge, je pa drugo vprašanje, itak pa brez rdečega križa in karitasa ne more it to na dolgi rok, edin, če gre za stavo in zarad trme pač človek vztraja v tej sceni..
Default avatar
Predvidevam, da za paket na Karitasu potrebuješ kar nekaj papirologije in da jo ne dobiš čez noč. Hm jaz bi kot so rekle punce kupila makarone, krompir, kecap, jajca, zelje ter pogledala za artikli tik pred rokom ko so znižani. Tudi kruh v hofru je znižan ter prosila domače alu prijatelje za dodatnih 30 eur.
Default avatar
Kar smiliš se mi. Sicer sama nisem ne vem kako na boljšem, ampak jaz imam vsaj krompir doma in zelje, pa tri buče. Pa, najpomembnejše - v skrinji pet paketkov mesa. zelo racionalno in v minimalnih količinah. Jaz si sicer po 15.1. obetam en denar, tako da bom vsaj špajzo malček založila. Od kje si?
Default avatar
Teta fani je napisal/a:
Ti to resno? Kečap?
Sicer sem mnenja, da je tema provokacija, ampak vseeno. Kalorij za en mesec dobiš za 30 evrov dovolj. Krompir, ričet in zelje so skoraj zastonj, kupiš še kilo masti, da bo šlo laže po grlu. Naši predniki so včasih preživeli tako.
Default avatar
lovela je napisal/a:
Avtorica, če si pripravljena delati, imam delo, v zameno dobiš hrano. Si pripravljena delati?
Default avatar
imam delo je napisal/a:
Seveda pa lahko dobiš v zameno za delo tudi denar.
Default avatar
Kečap zmaga je napisal/a:

So preživeli, pozabljaš pa, da so bili večkrat lačni kot siti.
Default avatar
Kečap zmaga je napisal/a:

Kečap ni bil mišljen ko zajebancija ampak je najcanejša polivka za makarone. 1 kečap stane cca 1 euro pa ga imaš sigurno za 10 polivk. Ni najbolj okusno, vendar če dodaș kako začimbo je sprejemljiv. Ali da si narediš testo za pico pa gor mal kečapa česrn alu čebulo.
Default avatar
Težko verjeti temu, res, pa ne, ker imaš tako malo denarja na razpolago (na veliko žalost nič posebno nenavadnega v teh časih, ter v takšni državi...), ampak, da si prepričana, da boš imela točno ta znesek za točno en mesec? Danes je 12.12, torej do 12.1. zagotovo veš, da ne boš dobila niti centa več, niti si ga morda izposodila, niti ti ne bo nihče drug kako pomagal itd?

Pa vzemimo, da drži. In če izvzamemo zunanjo pomoč. Bo izredno težko, ampak bo moralo iti. Najprej obišči najcenejšo možno trgovino, ki jo imaš na razpolago, kakšen Eurospin? Lahko greš prej pregledat cene po trgovinah. Tam za recimo max. 13 eur (več namenoma ne vzameš s sabo!) nabaviš vsa možna osnovna živila in sestavine, ki jih dobiš za ta denar.
Ker imaš tako omejen limit, moraš žal gledati striktno na ceno, ne pa (samo tokrat) na zdravje in kvaliteto. Ne vemo, kako se drugače prehranjuješ, ali imaš slučajno kako posebno dieto, znaš sploh kuhati, imaš zmrzovalnik...? Vendar en mesec boš že nekako preživela, ker moraš.

Kupi izdelke, ki so za večkrat, se nakuhajo.. Vse stvari kupi res najcenejše možne, torej najcenejšo vrečko riža, najcenejše testenine... Embalaža zna biti zavajajoča, zato primerjaj cene na kg.

Predlagam kaj podobnega:
sol, navadno olje, kis,
(kavo, mleko, sladkor - če kaj od tega „nujno“ potrebuješ, mogoče moko – vsaj za kake palačinke kdaj, ki te bodo nasitile),
paradižnikov koncentrat, jušne kocke (za „zasilno“ juhico, ali da obogatiš okus omakam),
paket jajc, ovsene kosmiče, vrečko pšeničnega zdroba, 1 kg riža, 2 paketa testenin,
vsaj 1 kg čebule (ki bo nosilec okusa glavnini jedi), glavo zelja, korenje,
par konzerv (paradižnik, fižol, grah, koruza...), 1 kg jabolk ali drugega poceni sadja,
ene 0,3 kg mletega mesa (ali kaj drugega mesnega, bolj za dodatek, okus)

To bi nekako morala vse dobiti v cenejši trgovini za ta denar. Računaj sproti, če nanese preveč, izločiš nenujen artikel, zmanjšaš količinsko, ali zamenjaš za kako drugo, primerljivo, ugodnejšo varianto. V primeru, da ti celo kak cent ostane, ga prišparaš, ali dokupiš, kar se ti zdi še nujno potrebno in je res ugodno – začimbo, krompir, jogurt, marmelado, čaj...? (Če ti znese, nabavi še instant kakav, ki ga lahko vmešaš v zdrob, kosmiče, jogurt..., si narediš kdaj kakav – mleko mešaš z vodo, toliko da te pogreje in da zadostiš malo želji po sladkem)

Potem pa naslednjih 14 dni sploh ne hodiš v trgovino, ker si že porabila denar za to obdobje (razen, če ti je kaj ostalo). Imeti bi morala še 2 eur rezerve in če gre res „za življenje“, lahko zapraviš samo še to.
Čez nič prej kot dva tedna (če znese, plus še dan, dva..) ponoviš vajo, s tem da ti bo verjetno še kaka sestavina ostala od prej, zato kupiš kaj novega, da ne bo tako enolično (npr. polento namesto zdroba, ješprenj namesto riža, banane namesto jabolk...). Znajdi se, kupi kdaj znižan artikel pred rokom (recimo kruh v Hoferju je znižan naslednji dan, če ne moreš brez), kupi samo po 1 komad zelenjave, sadja – za pestrost, preglej letake, akcije, kje bo najceneje to, kar rabiš (morda imaš srečo in nabašeš nekje na 5 kg krompirja za 1.5 eur ali kaj podobnega).

Lahko pa denar razdeliš tudi na 4 dele in vsak teden nakupiš za cca. 7.5 eur (v tem primeru raje stopnjuj navzdol – 1. teden 9 + 8 + 7 + 6, sicer vsaj za prvi teden res ne boš mogla kupiti niti dovolj osnovnih, kaj šele raznolikih živil), ampak mislim, da je to vseeno precej težje izvedljivo.
Nikakor pa ne zapravi vsega takoj, ker potem boš samo razmišljala, kako boš brez ficka več tednov, nečesa ti bo zmanjkalo in bo „štala“...

Potem pa le veselo na delo in iz teh skromnih sestavin dobesedno čaraj in pričaraj najboljše možne obroke, kakor veš in znaš.
Za zajtrk imaš recimo kosmiče z jabolkom, zdrob, jajca/omleto z zelenjavo..
Kosilo: razne enolončnice, čorbe; testenine, riž, krompir na vse možne načine, z različnimi omakami, polivkami, zelenjavo
Večerja: kuhana jajca, zeljnata, fižolova, krompirjeva solata...

Za malico ali prigrizek kdaj vmes vzemi kos sadja, malo kosmičev z žličko marmelade, kak ostanek kosila, topel napitek, juhico...

Pijača – pij samo vodo iz pipe, ali kvečjemu še čaj. Če piješ kavo, jo boš tudi zdaj, popazi le na količino mleka, če ne gre brez. Če uporabljaš mleko še drugje pri kuhi, recimo za zdrob, ga mešaj z vodo pol pol.

Mislim, da boš zmogla, bo pa potrebno ogromno improvizacije in iznajdljivosti. Preden greš v nabavo, res dobro premisli, kaj bi lahko kuhala, kje najbolj privarčevala, kaj se da vse skombinirati, najdi kake recepte „iz nič“ itd. Zdrži.
Default avatar
Žal mi je, da so med nami ljudje, ki imajo tako nizke dohodke. 30 eurov je zelo, zelo malo. Jaz ti svetujem, da greš takoj na Karitas (verjetno potrebuješ kakšno potrdilo o dohodkih, ki jih imaš oz. nimaš). Tam dobiš moko, sladkor, testenine, riž, konzerve, olje, skratka tiste osnovne stvari. Pri kakšnem kmetu dobiš krompir (če bi bila v bližini, ti ga bi dala zastonj, ker ga letos imamo veliko). Skratka, poišči si pomoč, lahko tudi na Rdečem križu.
Nekateri pa se preseravajo, imajo toliko denarja, da ne vedo več, kaj bi počeli.
Življenje ni fer in ni pošteno.