Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Katero vino je sladko?

Default avatar

VinoVino

Jutri dobim na obisk od fanta teto. Ona v druzini velja za oh in sploh cloveka. Ker pije belo sladko vino, jaz pa se na vina ne spoznam me zanima katera vina so sladka? Vem za rumeni muskat. Se katero? Kaj naj kupim? Hvala za pomoc
Default avatar

Barca

Sladki muškat, sladki refošk ...
Default avatar

talejefajn

Sladki muškat Vinakoper.
Jaz imam tudi rada sladka vina in tale mu je super.
Default avatar

glej etiketo

Obvezno poglej etiketo, kjer mora pisati polsuho, polsladko ali pa sladko. Take so oznake sladkornih stopenj, sladko je najslajše, polsladko malce manj, polsuho pa še manj. Ampak vsa ta vina so slajša.

Ker muškat in traminec , pa še kakšen, so lahko tudi suhi.

In, če pije bela sladka vina, potem ni oh in sploh, ampak bolj kot ne brez okusa, tako da ti ne treba biti v nekem krču in strahu.
Default avatar

poskusi

ledena trgatev, jagodni izbor...
Default avatar

skoraj ne moreš falit

Barca je napisal/a:
Sladki muškat, sladki refošk ...
Rumeni muškat. Imaš tudi na etiketi napisano- sladko vino.
Default avatar

Barca

skoraj ne moreš falit je napisal/a:
Barca je napisal/a:
Sladki muškat, sladki refošk ...
Rumeni muškat. Imaš tudi na etiketi napisano- sladko vino.
Ja, imaš pa še "sladki muškat" (Vina Koper), drugače tudi s Tramincem ne zgrešiš.
Ali pa kak Pikolit ali pa Verduc ...
Default avatar

Kmetavzar

VinoVino je napisal/a:
Jutri dobim na obisk od fanta teto. Ona v druzini velja za oh in sploh cloveka. Ker pije belo sladko vino, jaz pa se na vina ne spoznam me zanima katera vina so sladka? Vem za rumeni muskat. Se katero? Kaj naj kupim? Hvala za pomoc
Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
Default avatar

sladki muškat

Sladki muškat, če se lahko španaš, pa nabavi vse - Sladkega muškata, Rumenega muškata, Traminca, pa naj gospa izberejo.

Če ti rata dobiti jagodni izbor ali ledeno trgatev (to so super vina, pa tudi dosti dražja), pa itak top. Samo imej sladkega muškata vseeno na zalogi;)
Default avatar

seveda ni res

Kmetavzar je napisal/a:
VinoVino je napisal/a:
Jutri dobim na obisk od fanta teto. Ona v druzini velja za oh in sploh cloveka. Ker pije belo sladko vino, jaz pa se na vina ne spoznam me zanima katera vina so sladka? Vem za rumeni muskat. Se katero? Kaj naj kupim? Hvala za pomoc
Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
No tole seveda ni res. Tisti, ki se na vino spozna, bo k vsaki hrani pil drugo vino. Pri sladici vsekakor ne istega kot pri glavni jedi. Pojdi kdaj v kako boljšo restavracijo (JB recimo), pa te bodo malo podučili o tem.
Default avatar

glej etiketo

poskusi je napisal/a:
ledena trgatev, jagodni izbor...
Ja, samo ta so pa ohoho draga.
Default avatar

glej etiketo

seveda ni res je napisal/a:
Kmetavzar je napisal/a:


Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
No tole seveda ni res. Tisti, ki se na vino spozna, bo k vsaki hrani pil drugo vino. Pri sladici vsekakor ne istega kot pri glavni jedi. Pojdi kdaj v kako boljšo restavracijo (JB recimo), pa te bodo malo podučili o tem.
Seveda je res. S sladkorjem v vinu se vse prevečkrat prekrivajo napake, če govorimo o vinih nižjega oz. srednjega cenovnega razreda, ala Traminec s črno nalepko in podobno.

In to, da se k vsaki hrani pije drugo vino velja res samo v vrhunskih restavracijah. Kjer se tudi pijejo vrhunska vina, kar pa večina vin, ki niso suha, žal ni. Kljub temu, da imajo na etiketi morda napis vrhunsko, to žal ne pomeni popolnoma nič.

Čisto druga liga pa so tako imenovani predikati; jagodni izbor, slamnato vino, ledeno vino in podobno - ampak tukaj gredo pa cene v nebo.
Default avatar

Kmetavzar

seveda ni res je napisal/a:
Kmetavzar je napisal/a:


Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
No tole seveda ni res. Tisti, ki se na vino spozna, bo k vsaki hrani pil drugo vino. Pri sladici vsekakor ne istega kot pri glavni jedi. Pojdi kdaj v kako boljšo restavracijo (JB recimo), pa te bodo malo podučili o tem.
A seveda je res.
Se jaz nekaj malega ukvarjam z vinarstvom in zadeve malo obvladam veš. Tako da ne rabiš ti meni bučk prodajat.
Ja, res je, da k določeni jedi paše specifično vino. Ampak k sladkem vinu gredo jedi kot so sladice, potice, sadje itd....
Če ješ npr suhe mesnate jedi, ali pečenko, pršut itd... potem tukaj sladko vino nima kaj iskat.
Sicer ti lahko zraven piješ kar hočeš, ampak to ne pomeni da si neki kulinarik in da znaš uživati v kombinaciji okusov.
Default avatar

hhm

Kmetavzar je napisal/a:
VinoVino je napisal/a:
Jutri dobim na obisk od fanta teto. Ona v druzini velja za oh in sploh cloveka. Ker pije belo sladko vino, jaz pa se na vina ne spoznam me zanima katera vina so sladka? Vem za rumeni muskat. Se katero? Kaj naj kupim? Hvala za pomoc
Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
s trditvijo, da se za "sladkim" vinom skriva napaka vina, si pa brcnil v temo nič manj kot Barca, ki je refošk uvrstila med belo vino...
Default avatar

Kmetavzar

hhm je napisal/a:
Kmetavzar je napisal/a:


Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
s trditvijo, da se za "sladkim" vinom skriva napaka vina, si pa brcnil v temo nič manj kot Barca, ki je refošk uvrstila med belo vino...
Glej, ne razumeš...
Nisem rekel, da se za VSEMI sladkimi vini NUJNO skriva napaka. To ni nujno. Je pa sladkor odlično mašilo in "rešitev" za prikrivanje napak.
Še zlasti pri rumenem muškatu. Znano je, da je rumeni muškat grozdje, ki je zelo podvrženo gnilobi in da ga imajo zelo rade ose, čebele, sršeni, muhe itd.....A misliš da so vsi vinogradniki dosledni in vsako nagnito ali obžrto jagodo odstranijo in potem šele zmeljejo in fermentirajo? Figo. In od mrčesa poškodovane jagode so mnogokrat začele že v vinogradu cikat. In potem to NEKATRI (nekateri, ne vsi) vinarji rešujejo tako, da iz tega slabega grozdja naredijo sladka vina, ker sladkor pač prikriva hlapne kisline in ostale neželjene priokuse.
Pravi ljubitelji in poznavalci vin obožujejo suha vina. Sladka pač takrat ob sladicah, da malo cmokajo zraven. Je pa res da naj vsak pije kar mu paše.
Default avatar

Barca

hhm je napisal/a:
Kmetavzar je napisal/a:


Kot ti je že nekdo odgovoril.
Sladka so VSA vina, ki niso SUHA. Potem je pa samo še stvar okusa, kaj ti bolj lepo diši itd...
Vsako vino je lahko sladko, če se mu prekine fermentacija, tudi cviček. Finta sladkih vin je v tem, da ne povrejo do konca in jim zato ostane nepovret sladkor.
U bistvu, sladka vina pijejo tisti, ki se na vino ne spoznajo kaj veliko. Sladkor v vinu u bistvu prikriva napake vin. Za sladkim vinom se lahko skriva marsikaj. Kot npr pri sokovih. Če je sok sladek, u bistvu sploh ne veš kaj piješ, ker pač čutiš skladkost.
s trditvijo, da se za "sladkim" vinom skriva napaka vina, si pa brcnil v temo nič manj kot Barca, ki je refošk uvrstila med belo vino...
Ja, sem sfalila, ker sem razmišljala samo o sladkih vinih in sem zato predlagala eno belo in eno rdeče vino ...
Default avatar

en vinogradnik

Kmetavzar je napisal/a:
hhm je napisal/a:


s trditvijo, da se za "sladkim" vinom skriva napaka vina, si pa brcnil v temo nič manj kot Barca, ki je refošk uvrstila med belo vino...
Glej, ne razumeš...
Nisem rekel, da se za VSEMI sladkimi vini NUJNO skriva napaka. To ni nujno. Je pa sladkor odlično mašilo in "rešitev" za prikrivanje napak.
Še zlasti pri rumenem muškatu. Znano je, da je rumeni muškat grozdje, ki je zelo podvrženo gnilobi in da ga imajo zelo rade ose, čebele, sršeni, muhe itd.....A misliš da so vsi vinogradniki dosledni in vsako nagnito ali obžrto jagodo odstranijo in potem šele zmeljejo in fermentirajo? Figo. In od mrčesa poškodovane jagode so mnogokrat začele že v vinogradu cikat. In potem to NEKATRI (nekateri, ne vsi) vinarji rešujejo tako, da iz tega slabega grozdja naredijo sladka vina, ker sladkor pač prikriva hlapne kisline in ostale neželjene priokuse.
Pravi ljubitelji in poznavalci vin obožujejo suha vina. Sladka pač takrat ob sladicah, da malo cmokajo zraven. Je pa res da naj vsak pije kar mu paše.
Ko začne grozdje - vino enkrat CIKAT, mu ni več pomoči za vino, ampak samo še zakis. Ne piši neumnosti.
Default avatar

VinoVino

glej etiketo je napisal/a:
Obvezno poglej etiketo, kjer mora pisati polsuho, polsladko ali pa sladko. Take so oznake sladkornih stopenj, sladko je najslajše, polsladko malce manj, polsuho pa še manj. Ampak vsa ta vina so slajša.

Ker muškat in traminec , pa še kakšen, so lahko tudi suhi.

In, če pije bela sladka vina, potem ni oh in sploh, ampak bolj kot ne brez okusa, tako da ti ne treba biti v nekem krču in strahu.
Nisem imela v mislih, da je teta oh in sploh zaradi tega, ker pije belo sladko vino. Meni je ona kar nekaj. Ampak vsi v njeni druzini jo tako opevajo, kot, da je ne vem kaj. Ces, ce kdo kaj ve ali zna, je to ta teta.