Forum.Over.Net

Starševski čvek

Poraba elektricnih radiatorjev, prosim za pomoc pri izracunu

Default avatar

Elektricarkaaap

Pozdravljeni. Imam 2 elektricna radiatorja, konvekcijska. Z njima bi si rada ogrevala hiso. Mi zna kdo podati stevilke, koliko elektrike porabi 2000w radiator na uro? Ker placujem elektriko pavsalno, me je strah hudega poracuna. Zanima me predvsem koliko porabi na uro, da lahko si zracunam maksimalno porabo na mesec. Sama sem izracunala da porabi 2000w radiator 0.24€ na uro, kar bi ob 10ih urah na dan naneslo ca.120€ mesecno, kar se gre skozi. Ogrevala bi samo zjutraj in proti veceru, ca.10 ur dnevno, pa samo en radiator hkrati bi laufal(6 ur en radiator, 4 ure drugi).
Prosim da mi kdo pove ce so moji izracini pravilni- zanima me znesek z omreznino in vsem skupaj, vsaj priblizen, da vem ali bo to 100€ ali 500€.

Hvala vam!!!
Default avatar

whitecow

radiaotr porabi toliko štroma kot je njegova moč oz moč s katero dela. Torej če bo delal 1 uro z močjo 1kW (1000 w) ti bo skuril 1kWh. Pazi raidator se vklaplja in izklaplja, zato rečt da dela1 uro z močjo 1 kw je groba, naddimenziorirana ocena. Amapk za € dat na stran okej

omrežnina in ostalo je mislim da vezano na priklopno moč, tako da ti tu ne moremo pomagati, ker nisi navedla kak priključek maš, prav tako se cene kWh razlikujejo od dilerja do dilerja (GEN-i, Elektro Primorska itd)
__________________________________________________
Default avatar

Polna luna

Elektricarkaaap je napisal/a:
En 2000 W radiator porabi v eni uri 2000 W, torej 2kWh.

Ceno za 1kWh izveš pri svojem elektrooperaterju. Na osnovno ceno elektrike namreč ne pozabi prišteti še vseh dodatkov, prispevkov in dajatev.
Default avatar

full moon

Polna luna je napisal/a:
Taka poraba je, če dela na polno. Kaj pa če je radiator nastavljen na polovično moč? In ko se prostor segreje , tudi več ne kuri, ker se izklopi.
Pogle števec in si zapiši porabo za en dan in pol še naslednji dan in primerjaj, oziroma spremljaj sproti. To bo še najbolj točno.
Default avatar

Barca

whitecow je napisal/a:
Cene same elektrike se res razlikujejo med ponudniki, omrežnina pa je določena z državno uredbo in je povsod enaka https://www.sodo.si/pogosta-vprasanja/o ... -omreznina, spreminja se le glede na porabo elektrike.
Default avatar

Moj primer

Svetujem ti, da preden boš začela uporabljati ta dva radiatorja, popišeš stanje svojega števca do trenutne porabe. To stanje potem javiš svojemu električnemu operaterju ki ga imaš. Po navadi se stanja števcev sprejemajo tam okrog prvega v mesecu za pretekli mesec. GENI naprimer pobira zadnji dan v meseca za dotičñi mesec in prvi in drugi dan naslednjega meseca za pretekli mesec.
Ko boš to naredila, popišeš naslednje stanje spet konec meseca, ko boš uporabila radiatorje. Tako boš najbolj na tekočem, kako se bo obneslo. In druga dobra stvar tega početja je, da boš ob rednem poračunu imela stanje 0 in te ne bo udarilo po žepu, seveda, če boš to delala redno vsak mesec.
Je pa poraba odvisna tudi od zunanjih temperatur (ali je zunaj 0°C ali minus 15) Ker tudi če boš imela vse vklopljeno na minimum, se bo v primeru minus vklapljalo večkrat na dan, kot v primeru večjih zunanjih temperatur.
V vsem tem imam jaz že nekajletne izkušnje s takim ogrevanjem, pred cca 4 leti smo namreč začeli ogrevati s klimo, seveda na elektriko. Pred tem pa smo uporabljali različna podobna grelna telesa in štedilnik na drva. Tudi midva z možem sva popisovala števec vsak mesec in ob poračunu potem ni bilo presenečenj.
Zdaj pa imamo na srečo elektronsko odčitavanje in plačujemo vsak mesec po porabi.
Položnica za oktober (za november je še ni), sva za vso porabo elektrike z ogrevanjem vred, ki pa ni bilo tako intenzivno kot novembra, plačala 82,00 e.
Ogrevamo eno etažo, okrog 60 m2 in poleg klime imam vsaj 3 večje porabnike kot pomivalni,pralni in sušilni stroj, občasno likalnik, večji računalnik pa seveda vse ostale malenkosti, kot pač vsi. Imamo pa tudi trofazno napeljavo, ki je sicer v prispevkih dražja kot enofazna.
Upam da sem ti kar obširno razložila vse skupaj ne vem pa, koliko kw so moje klime. Če se ne motim ima ena 1000 kw.
Upam da nisem brcnila mimo.
Default avatar

whitecow

Elektricarkaaap je napisal/a:

avtorica, mogoče še najboljši nasvet. pejt prvo (če ni predaleč) do tvojega el operaterja (elektro primorska, gorenjska itd) in vpraši ali imajo na posodo merilce porabljene el energije. IN če da če si jih lahko sposodiš. Drugače pejt v merkur, obi pa si nabavi 2 komada in jih uporabiš na radiatorjih. Tako boš mela točno porabo z avsakega, potem pa kot ti je rekal barca lahko izračunaš še davke in vidiš kje si
__________________________________________________
Default avatar

radiatorji el

Električni radiatorji niti niso sposobni delovati na polnih 2 kW konstantno, ampak se morajo ugašati vmes, da jih ne razžene od pritiska. Ker je not tekočina in nima ventilatorja, se pač ščiti proti pregrevanju. To se dogaja že, če so nastavljeni na ful, če so omejeni še s termostatom, pa še manj porabijo. Tudi na maksimum nastavljeni v mrzli sobi delajo 10 min na ful, potem se pa za 10 min ugasnejo in potem spet za 10 min prižgejo itd.

Za razliko od npr. kaloriferja, ki zaradi ventilatorja sproti odvaja vso toploto, tako da se v njem ne kopiči in se ta zaščita niti ne vklopi.
Default avatar

hhm

Moj primer je napisal/a:
Če se ne motim ima ena 1000 kw.
Upam da nisem brcnila mimo.


se.
si.

razen če ogrevaš z njo cel nebotičnik...
Default avatar

konkretno

Konkretna izkušnja: prejšnjo zimo sem 14 dni grel majhno dvonadstropno hišico (spodnji + zgornji prostor vsak po 20 kv.metrov) na 17- 18 stopinj z dvema 2000 w električnima radiatorjema.

Poraba na mesečnem nivoju bi bila120 evrov na mesec. Torej za dva radiatorja 240 evrov na mesec... Za toploto 17-18 stopinj.

Če pa bi segreval na 20 ali 21 stopinj, bi bila poraba torej čez 300 evrov na mesec.

Paneli (ima jih kolega) pa so sploh potratna jajca in te, če si izven snopa, ki ga panel oddaja, ZEBE...
Default avatar

dsda

dejanska poraba je odvisna od izgub stanovanja skozi stene, okna, vrata, strop.
Default avatar

Thorrr

10 odgovorov, pa nobenega konkretnega podatka, samo neko flancanje...
Povprečna cena 1kWh je 0.055 € za VT in 0.035E za MT, povprečno 0.048 €...če imaš 2kW radiator, to pomeni 10 cenov na uro, 2.4 € na dan in 70 € na mesec, če radiator gori nonstop...
Default avatar

hhm

Thorrr je napisal/a:
samo flancanje.
avtorica je čisto prav izračunala...
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Iz prakse: starejse stanovanje, ne ravno dobro izolirano (a tudi ne ravno zanic), ca. 60 m2. 4 * 2 kW + 750 W - konvekcijski radiatorji s termostatom (nastavljenim na 22 stopinj). Letna SKUPNA (torej ne samo radiatorji) poraba elektrike je bila tam okoli 1.600 do 1.800 evrov.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

Ellen

hhm je napisal/a:
Če kdo flanca, si to ti. Thorrr je lepo napisal izračun, kar je tudi avtorica teme želela, da se prepriča, če je njen izračun pravilen.
Default avatar

hhm

Ellen je napisal/a:

preberi kaj je avtorica želela in ne flancaj preveč...
Default avatar

Ellen

hhm je napisal/a:
jA, hhm...:)))
Default avatar

Thorrr

hhm je napisal/a:
Ona je želela vedet kolk € porabi 2000w radiator v eni uri..odgovor je 0.096 € v povprečju, če dela 24ur nonstop , minus izklapljanje termostata...njen izračun 0.24€ je torej napačen...
Default avatar

hhm

Thorrr je napisal/a:

ona pravi da bi bil prižgan en radiator šest ur, eden pa štiri, torej je tudi tvoj račun napačen.
Default avatar

ena beyba

Pa dajte že nek izračun kako se izračuna poraba recimo za eno uro pri 1000w. Mene tudi zanima.
Pač en primer.