Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

Hranjenje v spanju in GH

Default avatar

Mommy

Pozdravljeni,

prosila bi za nasvet strokovnjaka ali pa nekoga, ki je že bil v isti situaciji.
Naš malček (5 in pol mesecev okoli 7kg) je sicer že od rojstva neješč. V začetnih mesecih smo imeli kar nekaj težav s hranjenjem, dokler nisem nedolgo nazaj ugotovila, da se v spanju nahrani brez težav in poje kar zadostno količino mleka (150-210ml). Če ga poskusim hraniti v budnem stanju zavrača mleko (poskusili smo več vrst). Flaške ne zavrača, ker vodo naprimer zelo rad pije po flaški. Pije adaptirano mleko Aptamil, ker poliva.
Z našim malčkom se zaradi takšnega prehranjevanja zelo teško kam odpravimo, ker lovimo njegov spanec, da bi ga lahko nahranili. Ko kam grema npr. ne zaspi, ker ga preveč zanima novo okolje in se nam je zaradi tega rado zgodilo, da smo kak obrok izpustili...zato pač gremo ko se mu uspe dobro najesti... Težava je tudi v tem, da smo malo odročni (živimo tik ob glavni cesti in nam še vedno niso uredili par metrov pločnika, da bi se lahko mamice, katerih nas je več normalno sprehodile z otrokom) in da se moramo tudi za majhen sprehodek vsesti v avto, v katerem vedno zaspi in spet...sem zamudila priložnost za hranjenje.

Pri 4+ mesecih smo začeli z uvajanjem goste prehrane. GH bo olajšala življenje tako njemu (ker mleko zavrača in ker je polivanček), kakor pa tudi nam, zaradi vsega že naštetega.
To izgleda tako, da mu dam GH (poje enkrat 0g in do 130g). Ko zaspi mu dam še AM. GH mu zatem spet ponudim 3 ure po hranjenju z AM.
Otrok seveda ne zaspi takoj po obroku z GH in ga z AM dohranim, ko zaspi (to je kakšno uro po hranjenju z GH).
Vprašanja so sledeča.
* Ali je možno, da moj otrok ni lačen, zaradi dohranjevanja z AM v spanju in zato poje manj GH?
*Ali bi morala dnevne obroke dohranjevanja z AM v spanju ukiniti?
* Koliko gramov GH bi moral pojesti minimalno čez dan na obrok, da mu ne bi bilo potrebno dodajati mleko v spanju? (seveda, ga pred spanjem nimam namena prikrajšati za mlečni obrok)
in pa še...ker pije AM (kar bi naj bilo kravje mleko)... * Ali mu glede na to, v GH že lahko vklučim jogurt, pasirano skuto, mleko in maslo?

Hodimo tudi v razvojno ambulanto, kjer pravijo da je deček zelo napreden in se normalno razvija... redi se manj že od rojstva, vendar zdravniki pravijo, da nimam razloga za skrbi, da je še vse sprejemljivo.

Hvala vnaprej.

Lepo vas pozdravljam,
rahlo obupana mami
Default avatar

Tanč

5,5 mesečni dojenček ima običajno en obrok GH, ostalo pa je mleko (AM). Kolčina popitega mleka je v tej starosti ob 1 obroku GH okoli 700 ml (nekateri več, drugi manj).
Mlečne izdelke svetujemo proti prvemu letu starosti.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46