Forum.Over.Net

Starševski čvek

so električni avtomobili res prihodnost ???

Default avatar

jkah

Spet se bomo šli vojne za elemente, pod 'ekološko ozaveščenost' pa se zavedajmo, da je zmanjšanje izpusta škodljivih snovi v (večinoma) mestih na račun povečanja tam, kjer se bo ustvarjala energija. Ob tem je bilo že jasno prikazano, da ne slovenske ne svetovne kapacitete ne morejo zadostiti potrebam.Če se bo - recimo - 30000 avtomobilov naenkrat - ponoči - polnilo, bo o t pomenil kolaps sistema. Saj niti nismo pripravljeni. In ne dajajte Norveške kot nekakšen simbol boja proti onasnažeavnju. Boli njih veste kaj, ko pa na stotine kilometrov od 'čistega' Osla črpajo nafto in na račun nje furajo ekopolitiko.
Default avatar

se ti ne zdi

So prihodnost. Se ti ne zdi koristno onesnaževanja prestaviti iz največje koncentracije ljudi na periferijo? In da se preneha s financiranjem arabcev preko nafte?
Default avatar

poIarni sij nepr

Zaenkrat nikakor, že iz vidika iz kje se bo za ves ta pleh jemal elektrika, razen če mislijo, da bodo avtomobile imeli le priviligirani. Po drugi starni pa se stalno sklicujejo na onesnaženje a zaradi proizvodnje in razgradnje akumulatorjev bi bilo onesznaženje veliko večje kot je dane. Tako ad sprejemanje praznih zakonov, kako bodo leta 2030 morali bit vsia vtomobili na elektriko je bedasto in otročje, ker se neumni pač delajo pametne.
Default avatar

mehanik1

se ti ne zdi je napisal/a:
ne vem, če se tistim na periferiji zdi to koristno in smiselno. a zdaj, ko ste v mestu vse zjebali, bi pa radi še drugim zjebali dobre pogoje za lajf? kar sami si meščani uredite zadeve, zgradite termoelektrarno v centru, da boste filali svoje eko elektro avte. pa še to bo veliko ceneje in bolj eko, kot elektrarna v vukojebuini. Namreč za filanje vaših eko avtov bodo do polnilnic potrebni debeli kabli, ker bo elektrarna blizu, bo ceneje. Za vozit premog je do mesta vsa infrastruktura, ne pa da bi bilo treba v vukojebino še železnico, cestno napeljevat...
je treba enkrat reč bobu bob....vsak naj svoj drek žre.
Default avatar

fjdispo

Ne vem, če je prihodnost elektrika, vsekakor pa je prihodnost vse kaj drugega kot fosilna goriva.
Default avatar

poIarni sij nepr

fjdispo je napisal/a:
Veš kaj je prihodnost, podret, zmanjšat populacijo in začet praktično znova. Tega se nekateri od teh, ki sprejemajo populistične popolnoma prazne zakone za prihodnost zavedajo, tisti ki pa znajo seveda predlagat in podpirat tudi zakone pod kakim naklonom še sme krava srat na pobočju, se pa seveda ne, kot večina ovc tu ne, kot je un zgoraj, ki piše o selitvi obremenitve na periferijo.
Default avatar

ifodps

poIarni sij nepr je napisal/a:
Obremenitev je že na periferiji, to je ironija. :) V mestih je samo masa, zato tudi onesnaženje. Saj se vsa elektrika proizvede na periferiji.
Default avatar

japajede

Niso. dokler ne bomo znali elektrike pridobivati in shranjevati bolj ekološko. Si sploh predstavljate, kakšna ekološka katastrofa so te odslužene baterije, ki jih v avtomobilih ni malo?
Biodizel iz ekoloških odpadkov in motor z boljšim izkoristkom je eko prihodnost.
Default avatar

odpadki

japajede je napisal/a:
na to noben ne pomisli.... so že vsi pozabili na Kemis. Tam so bili poskladiščeni taki odpadki ...aja, pa sej to je periferija..
Default avatar

Barca

Trenutno so električni avtomobili daleč proč od ekološkega pomena, žal.

Sama proizvodnja baterij, kasnejša razgradnja baterij, celotna proizvodnja avtov je bistveno bolj okoljsko obremenjujoča kot pa avti na bencin in nafto, da o proizvodnji elektrike ne govorimo, saj ni vsa elektrika iz obnovljivih, okolju neobremenjujočih virov.
Poleg tega je avtonomija električnih avtov premala, že na dopust iz LJ v Split npr.ne moreš pripeljati brez vmesnih polnjenj.
Default avatar

Kmetavzar

Takole vam bo Kmetavzar povedal;
Avtomobili na elektriko niso bodočnost. Avti na elektriko so samo prehodna faza . Prihodnost in bodočnost pogona avtomobilov je vodik. Avti bodo šli na vodikove gorivne celice.
Japonci so vodilni na tem področju.
Default avatar

Tumast TM

prihodnost je v pedaljenju ☺
fosilnih goriv bo zmanjkalo, gozdov ne smemo vseh skuriti ... proizvodnja dizla iz repice bi ogrozila prehrambeni sistem (potrebne so ogromne površine kvalitetne zemlje) , pa še vedno nastaja toplota v motorjih
Default avatar

MonaCoin

električno omrežje bi bilo preobremenjeno samo z uporabo hitrih polnilnic, polnjenje čez noč ne predstavlja nobene posebne porabe energije. pralni in sušilni stroji so mnogo večja obremenitev za omrežja, kot polnjenje avtomobila.
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar

Kmetavzar

MonaCoin je napisal/a:
Električni avti se ne bodo polnili samo čez noč. Dela se na tem, da boš na "pumpi" že nafilano baterijo enostavno samo zamenjal s prazno. Menjava baterije ne bo trajala dolgo. Minutko, dve.
Default avatar

MonaCoin

Kmetavzar je napisal/a:
dela se na marsičem, ampak kot je videti tudi tukaj, so vsi (pre)obremenjeni s tem poljnjenjem, ki dejansko ne predstavlja prav nobenega problema.

bo pa polnjenje na domačem šalterju vedno najcenejša varjanta. ok, zdej so električni avtomobili priviligirani z brezplačnim polnjenjem in gratis parkingom v centrih mest ... tega kasneje žal ne bo več.
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar

Kmetavzar

MonaCoin je napisal/a:
Hitro filanje baterije ni neki problem v kapaciteti električnega omrežja. Hitro filanje baterij je problem v vzdržljivosti baterij. Ker hitro filanje škodljivo učinkuje na baterijo, zato se baterija s hitrim filanjem zaradi pregrevanja prehitro uniči.
Default avatar

Badass

V fosilnih gorivih ni prihodnosti in pika. Elektrika, ki ni pridobljena iz fosilnih goriv je čista in take je že sedaj v Sloveniji dve tretjini. Dinozavri sprijaznite se, izumrli boste.
Default avatar

MonaCoin

Kmetavzar je napisal/a:
hitro filanje baterij postane težava za omrežje v momentu, ko se na tak način fila preveč avtomobilov. kdaj bo to? ne še tako kmalu, če sploh. Ker kot praviš ... dela se na drugačnih rešitvah.
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar

ne vem k

Vprašanje kaj bo. Potrebno spremljati tudi Japonsko. Fosilna goriva, tem je odklenkalo zagotovo.
Default avatar

Popay

jedrske elektrarne se mislm, da več ne gradijo in iz kje bi toliko energije za potrebe človeštva lahko še dobili energijo, ki jo rabijo vse premikajoče zadeve, ki rabijo gorivo. Način življeenja v civiliziranem svetu se bi moral krepko spremnit, če se bi to realiziralo, će se ne bi vozili več na fosilna gorivo, oz., po tej logiki bi bili avtomobili sam za izbrance, ker bo energija enostavno predraga.
Možno je pa vse, če samo pogledamo kakšne razvoj se je zgodil v telekomunikaciji v zadnjih 20 letih, internet, mobiteli.... , sonce, veter, butanje valov na obalo morja..., samo to ni konstantno..