Starševski čvek

Javna tribuna: Težave s prostato so moška zadeva. Tako moška, da včasih o njih radi molčijo.

Default avatar
Težave s prostato so moška zadeva. Tako moška, da včasih o njih radi molčijo. Ko moški spregovorijo, pa je lahko že pozno.
Kako lahko težave uspešno odpravljamo z zdravilom Prostasan, koliko časa, sočasno z drugimi zdravili ali ne, ima vpliv na PSA itd. so lahko številna vprašanja tokratne javne tribune v sredo, 29. 11. ob 11 uri.

Gost in vaš sogovornik bo Robert Terčelj, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Pridružite se nam z vprašanji in/ali osebnimi izkušnjami!

Med.Over.Net
Priponke

moski sperma postelja.jpg
(119.95 KiB)

Default avatar
Pozdravljeni,
zanima me kolikokrat na teden je priporočena toalete prostate?
Default avatar
Med.Over.Net je napisal/a:
Spoštovani!
Pišem vam v imenu moža, starega 50 let, pri katerem so se pojavile težave s prostato.
Vse skupaj se je začelo leta 2014. Začel je opažati, da zelo pogosto hodi na vodo, pri tem pa je curek urina zelo tanek. Uroflow je bil pri pregledu patološki, zato je prejel Omnic (1x dnevno). Po 5 mesecih so mu povečali Omnic na 2x dnevno.
Po letu dni so dr. podali diagnozo povečana prostata, zato je poleg Omnica prejel še Avodart 0,5mg. Po Avodartu naj bi se prostata zmanjšala, a se ni (velikost približno 45ccm).
Letos pa so na pregledu poleg povečane prostate ugotovili še adenom prostate. Avodart so mu tako ukinili, uvedli pa so mu Prostide ter seveda poleg še Omnic.
Moram povedati, da zdravnik ni nič razložil kako in kaj, niti mu ni dejal ali je potrebna operacija ali ne. Svetoval mu je 1 letno UZ sečil, če pa bi se stanje slabšalo pa TUR prostate.

Naj povem, da je še vedno prisotno pogosto uriniranje, predvsem zjutraj mora večkrat na vodo, ima pa tudi zelo tanek curek urina. Začelo se je dogajati, da sedaj hodi že tudi ponoči na vodo.

Za Vas imam tako kar nekaj vprašanj in sicer:
1. Kako, da pri prvem pregledu prostata ni bila povečana, potem pa se je pojavilo še to?
2.Kaj pravzaprav je adenom? Ali lahko postane rakavo?
3. Kdaj se priporoča operacija in kaj operacija potegne s sabo?
4. Ali je po terapiji, ki jo prejema sploh pričakovati izboljšanje ali celo slabšanje?
5. Koliko časa bo moral jemati zdravila - vse življenje?
6. Kako bo občutil slabšanje (preden bi se voda "zaprla")?
7. Kaj se priporoča poleg tbl, da bi se prostata zmanjšala? Kakšna prehrana? Kaj pa prepovedani športi?

Kar nekaj vprašanj sem vam zastavila, pa upam, da si boste vzeli čas in mi odgovorili, ker mi ni vseeno. Probali bomo vse, samo da bi šlo na boljše.

Hvala.
Default avatar
Veliko sem že prebral na to temo pa imam vseeno nekaj vprašanj in upam, da mi boste vseeno lahko pomagali, čeprav niste zdravnik.

Pred časom sem dobil histopatološke izvide in imam predlog kirurga za operacijo odstranitve prostate. Star sem 45 let, PSA je 3,45, volumen prostate je 23,6 ml.
Igelna biopsija: Stebrički prostatičnega tkiva dolgi od 11 do 18 mm.
Mikroskopski opis igelne biposije od 10 vzetih vzorcev je 3 x pozitiven.
Prvi karcinom prostate po Gleasonu je 7 (4+3), ki zajema 4/17mm dolžine stebrička tkiva.
Drugi je Gleason 7 (3+4), ki zajema 3/16,
Tretji pa je Gleason 7 (4+3), ki zajema 3/9.
Prognostična skupina 2.
Verjetno je operacija najbolj optimalna odločitev, ali se motim?
Kaj pomeni dolžina stebrička tkiva, ter kaj je to prognostična skupina?
Poleg tega imam bolečine v levem modu, katera je med jemanjem antibiotika izvenela,
vendar se je sedaj zopet pojavila. Ali ima to kakšno zvezo s prostato?
Ali obstaja kakšno alternativno zdravljenje, kot je na primer Hipertermija?
Default avatar
Pozdravljeni. Sem Star 63 let in sem sladkorni bolnik. Že nekaj časa opažam, da imam težave z odvajanjem vode. Zanima me kako se kažejo težave s prostato oz. kakšni so simptomi.
Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni, vem, da je danes tema prostata, ampak enkrat sem vas zamudila, ko smo govorili o mehurju. Če vam bo ostal čas, vas prosim za odgovor za moj mehur.

Stara sem 30 let in zadnjih 5 let imam večkrat letno vnetje mehurja, takrat dobim Primotren in je po par dneh stanje v redu. Vendar me, ko nimam vnetja, večinoma se to dogaja vsak dan, grem normalno na wc ampak me potem začne zbadati v sečnici in imam neki čudni občutek, kot da bi ostalo malo urina čisto na koncu... vendar ker sem tega že vajena, počakam da vse skupaj mine, je pa včasih kar neprijetno.... Sedaj pa imam možnost zaposlitve, kjer bom bila 5 ur stalno na nogah in me to kar malo spravlja v stres, ker zna bit res neprijetno.
Ko imam vnetja mi opravijo preiskavo urina v laboratoriju v ZD, drugih preiskav pa klub temu da se to ponavlja že toliko let pa nisem imela. Me pa zanima kaj bi mi predlagali, na koga naj se obrnem?
Jemljem pa Eutirox 50mg vsak dan že 15let, vendar so zadnja leta izvidi od ščitnice vredu.
Dejansko razen teh težav z uriniranjem sem zelo zdrava, res redkokdaj zbolim, moram pa rečt da so te težave psihično zelo moteče, ker od kar se je to začelo, imam občutek kot da je vsak dan prilagojen temo kaj bo ko pridem z wc-ja.... Imam 90 kg.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani

Star sem 38 let. Julija leta 2014 sem obiskal urologa zaradi bolečine v levem modu. Z ultrazvokom so ugotovili, da se v levem modu nahaja manjša cista. Zaradi mojih navedb, da imam tudi težave pri mokrenju (občutek neizpraznjenega mehurja, dolgo mokrenje s prestanki, težaven pričetek ....) je bil opravljen rektalni pregled pri katerem je bila prostata boleča, drugo BP in tako je bila postavljena diagnoza - prostatitis. Pri tem naj povem, da UZ prostate ni bil opravljen. Zdravnik mi je predpisal antibiotik Ciprinol 500 mg in 6 mesecev OmniOcas. Težave so se umirile, čez pol leta pri kontroli pregledan PSA (1,1). Zdravnik mi je zaradi izboljšanja prekinil terapijo.
Julija 2015 sem začutil bolečino na desni strani med popkom in dimljami. Zaradi čakanja na UZ z napotnico sem se odločil, da opravim UZ trebuha samoplačniško. Pri tem so bili vsi organi BP, prostata velika 21 in viden manjši prostatolit. Osebni zdravnik mi je predpisal antibiotik - Ciprinol. Ker bolečina tudi čez 3 tedne ni ponehala, mi je zdravnik po posvetu z urologom predpisal Zinatt. Med tem sem šel na pregled k urologu, ki je zopet opravil samo rektalni pregled (prostata ni povečana, gladka, trda, elastična, palpatorno zelo boleča) in postavil diagnozo kronični prostatitis. Vode in krvi ni dal pregledati, 14 dni po končani terapiji moram oddati ejakulat. Težave z mokrenjem so podobne kot zgoraj opisane.
Ali je po vašem mnenju diagnoza prava, ali je bolečina lahko prisotna zaradi prostatolita, bi po vašem mnenju bolečina po 6 tednih antibiotika že morala miniti, kakšne preiskave naj še opravim in kje.
Default avatar
Pozdravljeni,

veliko se govori o preventivi zdravja, zato me zanima ali mogoče priporočate moškim jemanje vašega zdravila preventivno? Od katerega leta?

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Tudi moj mož ima nekaj težav in me zanima kakšni so znaki za težave s prostato.
Hvala za vaš nasvet.
Default avatar
O prostati se govori veliko.
Sam nimam težav a se bojim, da se težave pojavijo tudi pri meni. Zanima me:
- Kaj lahko naredim preventivno.
- Kdo je podvržem težavam.
- Kakšni so simptomi in kako jih blažimo.
- Ali je ozdravljivo.

Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni,
mene pa zanima kaj pomeni pogosto uriniranje. Je to da gres vsako uro, 2, 3 na wc? Tudi ponoci?
Default avatar
Tudi mene zanima glede uriniranja. Sicer ne hodim pogosto vendar ogromno količinsko. Tekočine čez dan spijem približno kot je priporočeno,torej nič pretirano preveč.

Je tudi to lahko znak za povečano prostato?
Default avatar
Je pri prostati podobno kot pri ženskah - vnetje mehurja? To tudi peče in boli?
Default avatar
domače zdravilo pri prostati so žižule, nekaj jih poješ na dan (pozimi namočene v žganju)

pri težavah z mehurjem pa brusnica, čaj, posušena kot rozine, v jogurtu itd.

me zanima, kaj menite strokovnjaki?
Default avatar
radovedna sestra je napisal/a:
Pozdravljeni,

iskreno ne vem, kaj točno sprašujete. O toaleti prostate še nisem slišal. Njena osnovna funkcija je nastajanje ejakulacijske tekočine, gre torej za moško spolno žlezo. Kaj ste mislili s "toaleto prostate"?

lep pozdrav!
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
RobertTercelj je napisal/a:
mogoče izpraznitev, onaniranje, ejakulacija?
Default avatar
Skrbi me, ker je moj mož na zadnjih dveh pregledih imel povišane eritrocite v urinu. Ali mislite, da bi s tableti to lahko pozdravil?
Default avatar
A se lahko prostate povsem znebiš ali je to doživljenjska težava?
Zanima me tudi ali se lahko skozi čas zadeva poslabša?
Default avatar
Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostu strokovnjaku Robertu Terčelju, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja ali izkušnje povezane z zdravilom Prostasan in "moško" zadevo, težavo s prostato. Robert Terčelj, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Vabljeni, da sodelujete!

Uredništvo
Med.Over.Net
Default avatar
možinprostata je napisal/a:

Pozdravljeni,

vprašanj je res veliko in na njih lahko najbolje odgovori res le urolog. Moj današnji namen je predvsem odgovarjati na vprašanja o fitoterapiji z zdravilom Prostasan, pravilni uporabi, kdaj ga lahko uporabimo in kdaj ne. Si pa z veseljem vzamem čas in vaša vprašanja posredujem urologu. Prosim, pošljite mi vaš e-naslov na [email protected]

Sedaj pa še moji, prosim res neobvezni odgovori ob vaših vprašanjih. V vsakem primeru se o tem še pogovorite z zdravnikom:

1. Kako, da pri prvem pregledu prostata ni bila povečana, potem pa se je pojavilo še to?
Prostata skozi čas raste, torej se povečuje. Po nekaterih podatkih v povprečju 1.6% na leto, pri nekaterih tudi hitreje. Tudi natančnost preiskav, npr. ultrazvočnih lahko niha - opravi jih lahko različna oseba, z različnimi aparaturami. Lahko, da je pri prejšnji preiskavi velikost še bila pod določeno mejo, na naslednji pa že nad njo.

2.Kaj pravzaprav je adenom? Ali lahko postane rakavo?
Adenom pomeni da je več prostatičnega tkiva, prostata je povečana. Lahko pride do rakavih sprememb, kar zdravnik spremlja na rednih pregledih.

3. Kdaj se priporoča operacija in kaj operacija potegne s sabo?
Če govoriva o benignem povečanju prostate, je operacija načeloma potrebna, ko se stanje poslabša in terapija z zdravili ne daje več zadovoljivih učinkov. Pogosta je t.i. "mala operacija", TURP, kjer se posebno zanko odstrani odvečno prostatično tkivo. Več o tem lahko preberete na https://www.avogel.si/zdravje-o-prostat ... ravljenja/

4. Ali je po terapiji, ki jo prejema sploh pričakovati izboljšanje ali celo slabšanje?
To težko ocenim. Če privzameva, da se bo prostata še povečevala, bo verjetno pri znatno motečih simptomih oz. resnih težavah z uriniranjem (zadrževanje urina), potreben poseg. O tem bo odločill urolog in z njim se dobro pogovorite. Zabeležite vse težave in bodite pripravljeni na pogovor - veliko časa nimajo, pacientov je veliko.

5. Koliko časa bo moral jemati zdravila - vse življenje?
Vsekakor gre tu za daljše terapije.

6. Kako bo občutil slabšanje (preden bi se voda "zaprla")?
S stopnjevanjem težav - vse pogostejše uriniranje, večje naprezanje, vse šibkejši curek. Na to je res potrebno biti pozoren in ob spremembah takoj obiskati zdravnika.

7. Kaj se priporoča poleg tbl, da bi se prostata zmanjšala? Kakšna prehrana? Kaj pa prepovedani športi?
V prehrani naj bo veliko zelenjave in ostalih hranil, bogatih s cinkom in maščobnimi kislinami.
Več o tem lahko preberete na https://www.avogel.si/zdravje-o-prostat ... -prostate/
Prav prepovedanih športov ni, so pa vsi, ki pretirano in predolgo pritiskajo na presredek lahko problematični, npr. kolesarjenje z neustreznim sedežem ipd.

Upam, da sem vam malce pomagal razmišljati. Vsekakor boste veliko informacij našli na naši spletni strani o zdravi prostati https://www.avogel.si/zdravje-o-prostat ... -prostata/

Pred naslednjimi koraki torej dober posvet z zdravnikom in nekaj lastne pameti.

vse dobro vam želim!
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si