Med.Over.Net

Kardiologija

Nizek srčni utrip

Default avatar

Tjani

Pozdravljeni,
pred približno letom dni, mi je osebna zdravnica ob rutinskem obisku po naključju ugotovila, da imam nizek srčni utrip (46). Poslala me je na EKG, ki je bil brez posebnosti, razen nekoliko nizek pulz (50). Zdravnica me je seznanila, da ni običajno imeti tako nizek pulz, saj nisem ne aktivna, ne rekreativna športnica, tudi druge vadbe redno ne izvajam. Stara sem 36 let, visoka 160 in imam 52 kg in sem drugače povsem zdrava. Opozorila me je, da moram redno spremljati pulz, zato sem kupila športno uro, kjer mi sproti meri pulz.

Kmalu zatem sem zanosila, med nosečnostjo je bil pulz nekoliko višji. Med porodom, med popadki mi je pulz padal okrog 40, tako da je bila najprej kar malce panična babica, saj je CT naprava piskala in opozarjala na nižek utrip, vendar sva se pogovorili, da imam nekoliko nižjo pulz in je vse minilo ok.

Sedaj sem 2 meseca po porodu in opažam, da mi v mirovanju pulz vedno nižje pada. Običajno proti jutri enkrat pade ekstremno nizko (pod 40), vmes v mirovanju / spanju, je okrog 45, ko sem aktivna ponoči (dojenje), pa ne preseže 90, ko recimo na hitro vstanem. Povprečen pulz čez celo noč, je recimo od 46 do 48. Ni vsak dan enako. Razumem, da sem neprespana, utrujena, saj še nismo našli ustreznega ritma, vendar me malce že skrbi, saj mi sedaj pulz pade že precej po 40 . Predvsem opazim, da proti jutru, da za nekaj minut pade izredno nizko (35 in manj). Danes je bil najnižji do sedaj, samo 32.

Malce me je začelo skrbeti, ker pulz tako pada in ne želim delati panike pri osebni zdravnici, saj je bil EKG ne bi po nepotrebnem jo obiskovala, pri čemer vem, da sem utrujena in neprespana in je pulz posledica le-tega. Vendar pa me zanima limit, do kam se to lahko še spušča in ali je res to lahko tako naravno, genetsko, da sem pač tako "žilava", kot so me poimenovali. Opravila sem samo EKG, ki ga je pregledala osebna zdravnika, pri specialistu kardiologu nisem bila.

Kaj vi menite o tako nizkem pulzu?
Hvala za vaš čas in odgovor.

Tatjana
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste navedli, da imate že dolgo (?) počasno bitje srca in, da nimate posebnih težav (omotice?) niti pri srčni frekvenci pod 40 utripov na minuto. Napisali ste, da v EKG , razen počasnega bitja srca, ni bilo nič abnormalnega. Vsekakor svetujem, da vam zdravnica izda napotnico za pregled pri kardiologu, oziroma, da obiščete "urgenco" ob nepričakovanem zapletu (slabo počutje, huda omotica, itd.). Drago mi bo če se boste še oglasili. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tjani

Spoštovani prim. Cibic,
hvala za vaš hiter odziv.
Bom potem res obiskala osebno zdravnico in se pogovorila z njo, čeprav nočem povzročati neke panike zaradi tega.

Ker ste omenili omotico, naj omenim, da me ta večkrat spremlja, sicer bolj blaga, le ko vstanem, saj imam nizek tlak ter sem večkrat slabokrvna in vem da je to zaradi tega.
Lepo vas pozdravljam,

Tatjana
Default avatar

Boris Cibic

Omotica, vrtoglavica in slične motnje se pojavijo zaradi številnih vzrokov, najbolj pogostoma pri pomanjkanju kisika (sveže krvi) v možganih: prepočasno bitje srca, zelo nizek krvni tlak, nezadostno število eritrocitov (slabokrvnost, velika krvavitev) prehitro vstajanje. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si