Starševski čvek

Je kateri bivši odvisnik na tem forumu?

Default avatar
Vem, da to ni forum o odvisnosti, vendar bivši odvisniki morda ne prebirajo več forumov o drogah, ker so danes normalni ljudje in je možno, da prebirajo ta forum. In njih bi rada vprašala, ali njihove bližnje, sledeče: moja hči je že dvajset let odvisnica, večkrat se poskušala izvleči iz tega a brezuspešno. Jaz še vedno upam, vendar zadnje čase prebiram različne informacije, ki niso nič kaj vzpodbudne. Da je za odvisnike s tako dolgim staležem, tudi če se ozdravijo recidiv prej pravilo kot izjema. Ima kdo kaj bolj vzpodbudnega? So zdravljeni odvisniki, ki so danes normalni ljudje in kako jim to uspeva? Za vsako vzpodbudno besedo bom hvaležna.
Default avatar
Želiš spodbudne besede?
Tolažbo?

Spodbudne besede so lahko tiste, da ti nekdo pove, da če bo hči spremenila okolje in strukturo osebnosti ter se zavestno odločila, da se odpove drogam potem bo uspela obdržat abstinenco dlje časa.

Pojem "ozdravljeni odvisnik" je zavajajoč, ker odvisnik ni nikoli resnično ozdravljen iz preprostega razloga, ker odvisnost ti trajno poškoduje možgane. Lahko imaš zgolj krajša ali daljša/trajna obdobja abstinence. Vendar to je velik napor za nekoga, ki se ni sposoben odločit med tem kar je prav in tem kar je njemu fino. Odvisnik vedno izbere zgolj tisto kar je njemu fino (bit zadet), "ozdravljeni odvisnik" je pa sposoben sprejet drugačno odločitev.
Obstajajo ustanove (komuna) kjer se trudijo človeku pomagat do te mere, da spremeni svoj način razmišljanja, vendar je to dolgotrajen proces za katerega se more odločit odvisnik sam.
Default avatar
Jih poznam kar precej, nekaj jih živi normalno, nekaj jih je že umrlo in nekaj jih je še naprej odvisnih. Tako da, vse je odvisno od posameznika...
Default avatar
Smem vprašati od česa je odvisna?
Default avatar
Heroin
Default avatar
No jst sem bil 8 let na heroinu, dve keti na tramalu in oksikodonu. Hm, tako bom rekel. Heroin zame ni bil propad. Takrat sem bil najbolj uspesen v sluzbi. Vedno sem uporabljal malo, vecinoma zvecer, vcasih malo zjutraj. S casoma zelo veliko zvecer. Kot pravim, obstajajo ljudje, ki l ahko s tem zivijo, oziroma na metadonu. Jaz sem s heroinom nehal, ker mi je bilo dovolj igel in pazit, da he vse sterilno in cisto in heroin itak nikol ni cist.
Tako da sem presel na oksikodon in tramal. Na zacetku res mega doze. Potem pa sem zacel manjsati, ker sem vedel, da picasi vec zdravil ne bom dobil. Nizal sem za 15% aktualne doze tedensko. Trajalo je dolgo. Moj lajf zdaj je popolnoma cist ze leto dni. Ce te kaj zanima, vprasaj!
Default avatar
Luks je napisal/a:
jaz ti tega ne verjamem,pol si pa supermen,da si to premagal.Nikoli nisem poskusila heroina,samo tablete xanax imam že 10 let,pa ne morem brez njih,zato ,daj meči pesek v oči sebi
Default avatar
Posvetimo ta dan heroinu, ne obsojajmo, ne čudimo. Heroin preprosto je, tako kot je življenje.
Default avatar
Ozdravljen je napisal/a:
Enkrat janki vedno janki, to je dejstvo!! Ti povem iz prve roke, da bo neko odvisnost potrebovala..
Default avatar
Luks je napisal/a:
Tako lepo mi je prebrat take zgodbe. Mojega nečaka že 7 let ni več.

Lahko rečem le čestitke in trudi se, da tako naprej tudi ostane.
Default avatar
Hči mora v prvi vrsti sama imet željo po prenehanju uporabe. Potem je dobro, da se zamenja okolje, kjer se oddalji od svoje sedanje družbe. Skoraj nujno je, da ima ob sebi vedno nekoga za oporo v težkih časih, ker je heroinska kriza ena najhujših stvari, kar se jih lahko zamisliš, zato tudi redki nehajo. Treba je pazit na (ne)dostop do raznih tablet in zdravil, ki imajo podoben učinek, saj ravno tako lahko postane odvisna od njih. Lahko poizkusite tudi s kako komuno (delovno, lahko versko osnovano, odvisno od njenih želja), vendar niso ravno poceni baje. Lahko se tudi poslužite metadonskega odvajanja, vendar se je treba posvetovat z zdravniki in je ravno tako treba biti pazljiv, zaradi zlorabe le-tega... Najprej se pa odkrito pogovirite z njo o možnostih zdravljenja in ji pomagajte v njeno dobro. Od človeka do človeka je različno, kako če sploh pusti to za sabo, v času opuščanja je treba biti res potrpežljiv in močen, da daš to skozi...upam na najboljše!
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar
En film o odvisniku, kitaristu, ki ga maček posvoji, po resničnih dogodkih posnet in po avtobiografski knjigi, bi si morali pogledati.
Žal se ne spomnim niti naslova filma niti knjige.
Danescje avtor, bivši narkoman, znan in premožen, razvidno iz samega filma na koncu, ko se tudi sam predstavi.
Mogoče bo kdo vedel.
Poanta je v močni motivaciji, ki takega odvisnika pripelje do odločitve in same uresničitve.
Mladi imajo neskončno moč, le uporabiti jo morajo.
Default avatar
ne verjamem je napisal/a:
Jaz pa tebi ne verjamem, da ne moreš brez teh brezveznih tablet. Sem dobila pred cca 15 leti tablete lexaurin zaradi težav s srcem, prav tako vsi trdijo, da postaneš odvisen, kar seveda ni res. Ali pa sem jaz fenomen. Vzamem samo po potrebi, kadar čutim, da mi hoče srce nagajat. Mogoče jemljem dva tedna vsak dan, mogoče leto dni ne vzamem nobene. Kot sem rekla, po potrebi. In nobene odvisnosti ni. Vse je v tvoji glavi.
Default avatar
Aja, zakaj brezvezne. Ker itak ni nobenega haska od njih. Jaz ne čutim nobenega učinka. Vzamem samo zato, da imam občutek, da sem nekaj vzela.
Default avatar
Zanimivo je, da recimo rakavi bolniki, ki dobivajo morfij za lajsanje bolecin, ne postanejo odvisni.
Default avatar
Zanimivo je napisal/a:
Kako bodo odvisni v onostranstvu?
Default avatar
kako bodo odvisni je napisal/a:

Saj prej dobijo kalij, sorry, črni humor, čeprav je resnica.
Default avatar
Jaz - sam začela že zelo zgodaj v OŠ, 1. letnik srednje že heroin. Zadnjih 5 let H+metadon. Potem sem imela dovolj, preprosto sem 4 mesece nižala metadon in potem nehala. Ves čas sem športala kot nora, čeprav sem na čase mislila, da bom umrla. Nikomur povedala nikoli, niti staršem ne, kaj šele sošolcem. Mislim, da so sicer vsi sumničili, čeprav dokazov niso iskali. Vedno sem imela več kot dovolj denarja, super ocene, vedno čista, urejena. Včasih sem v študentskem domu res mislila, da me bo pobralo. Potem sem se še bolj zaposlila, študij, hobiji, študentsko delo, šport. Ful mi je pomagalo, da sem ob napadih tesnobe šla v cerkev, ker ne znam moliti sem samo sedela in prosila, poslušala. Družbe še nisem zamenjala, pogosto sem gledala ko je kdo nabavil in se tresnil, pa sem simpl rekla, da sem že vzela. Tako vsak misli le nase. Ko sem bila že kakšne 4-5 mesecev telesno popolnoma čista, sem preprosto nehala hoditi na stara mesta, saj sem vedela, da je konec.
Poiskala brezvezno službo v trgovini, potem dokončala dodatni študij, ustvarila družino, hišo, psa...Nikoli me ni potegnilo, čeprav imam "primerna" zdravila na dosegu roke. Čista več kot 15 let. Spomnim se le ko preberem kak članek, temo ali opazim koga na cesti. Se mi ne lušta, pogledam in grem mimo.
Vmes sem 2x zaradi poškodbe dobila opiatna zdravila+pomirjevalo za sproščanje mišic (apaurin). Preprosto jemal 2 dni, ko so močne bolečine popustila za 3 presedlala na lekadol in potem več nič.
Enako je bilo s kajenjem, preprosto sem kupila škatlo, skadila 3, cigarete jo za vsak slučaj še dva meseca nosila v torbica, a prižgala več nisem. V moji družbi, družini so sami kadilci. Ne kadim 8 let.
Isto s sladkorjem, mlekom, ko mi nekaj več ne ustreza, preprosto neham. Stvari, zmečem nekam nazaj in grem naprej kot, da se ni nič zgodilo. Tudi če mi npr. služba ne bi ustrezala, pač malo potrpim, vmes poiščem drugo in je to to (menjala 3 zaposlitve). Isto z odnsi, če mi človek ni ok ali me prizadene, grem naprej, samo vljudno še pozdravim, rečem kaj o vremenu.
Alkohola nisem nikoli marala. Tako, da tu ni problemov.
Upam, da bo cel lajf tako. In ja vem, mam poseben karakter, verjetno ni veliko takih.
Default avatar
Ufa, 20 let odvisna, težko bo. Očitno nima interesa, da bi se očistila, sicer bi to že storila. Poleg tega mora biti stara že tam nekje 35 let ali več (če se tu motim in je mlajša, je zapadla hudo mlada in drugega niti ne pozna). Tudi če se zdaj očisti, bo skoraj 40 let stara trenutno čista narkomanka. Kaj bo taki osebi še uspelo v življenju narediti iz sebe? Kruto, a hudičevo realno. Mi je hudo za vas. Srečno.
Default avatar
jaz pa tebi ne je napisal/a:
Nis(m)o vsi enako nagnjeni ali podvrženi k odvisnostim.