Med.Over.Net

Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje

Odgovarjajo: Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Depresija, anksioznost, stanja notranje begavosti, zaskrbljenosti, nervozno obnašanje, pretirane reakcije na dane situacije, tesnoba, pobitost, čustvena otopelost, negativno razmišljanje, občutek manjvrednosti, blodnje, občutek notranje praznine, samomorilnost, motnje spanja, zmanjšanje spolnega poželenja, utrujenost, bipolarna motnja, manija, distimija … Niste sami.

Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt

Miha_Strukelj

Aniksioznost ter simptomi

Default avatar

jankoin

Pozdravljeni .!

Obračam se navas ker sem resnično slab v psihicnem kot fizičnem stanju.

Namreč imam sledeče težave . V mesecu juniju sem imel klopa in sem se takoj ustrašil da bom dobil borelijozo proti meningitisu sem cepljen. In po 14 dneh sem kar čes noč dobil naslednje težave. Dobil sem mravlince v nogah me je tudi zaregovalo kot nekaki rahli krči. Imel sem tudi oblivanje vročine ter slabo počutje . Takoj sem se zglasiv pri osebni zdravnici. Te težave so trajale kak mesec in blazno me je skrbelo da gre za borelijozo. Zato me je zdravnica poslala na test ki je bil negativen tako so tudi moje težave v parih dneh postopomoa izginile.
Potem sem bil mesec dni popolnoma brez težav . In so se mi spet kar čes noč pojavile . Spet sem se zglasil pri osebni zdravnici ki mi je opravila vse krvne preiskave tudi ponovni pregled za borelijozo. In vai izvidi so bili vredu . Potem sem brskal po internetu in iskal moje znake in naletel na Multipla Sklerozo. Poprijela me je totalna panika. In te simptomi se mi vlečejo že od meseca avgusta . Najslabše je ko sedim ter zjutraj ko se zbudim. Imam pekoč obcutek potelesu predusem v stegnih obcasno tudi v rokah. Zadnje 14 dni se pocutim kot da bi bil malo emoticen ter kot da bi se mi kdaj ob hitrem pogledu malo zavrtelo. Obliva me tudi vročica . Sem pa v zelo hudih skrbeh da bi lahko bila multipla skleroza in tudi velikrat jokam .

Je mozno da bi bi lahko bila aniksioznost in bi imel take probleme .,??

hvala za odgovor Lp Miha
Default avatar

justicius

Pozdravljeni,

Opisani simptomi bi lahko ustrezali povečanemu stresu, tesnobi...
Ključno je, da zelo dobro premislite kaj se je dogajalo približno pol leta do enega leta, lahko tudi daljše obdobje pred tem stanjem-simptomi, v Vašem življenju.
Ali Vas je kaj "mučilo" pred tem?
Simptomi, ki jih omenjate so lahko pokazatelj, da Vas nekaj muči, da niste na pravi poti, poti, ki si je želite itd... Telo Vam lahko preko teh simptomov sporoča, da so potrebne spremembe v Vašem življenju.
Opažam, da se posvečate tem fizičnim simptomom, kar je sicer normalno, vendar pa bi bilo potrebno odpraviti vzrok za te simptome, ki pa je najverjetneje psihološki, podzavesten in kot tak opozorilo.
Če je tako, potem morate razrešiti zadevo na psihološki ravni, samo tako se bodo trajno umaknili tudi drugi simptomi.
Reševanje zadeve z "legalnim drogiranjem"uporabo pomirjeval, antidepresivov bi le zavlačevalo zadevo...
Lahko Vam predlagam tudi instant rešitev za omenjene psihofizične simptome.
Ko občutite to kar Vas moti te simptome se odpravite pod leden tuš (ne mrzel ampak leden!), polivajte se z ledeno vodo tudi po glavi ne samo po telesu, traja naj saj 5 minut. Ko končate stopite iz tuša in pričnete "skenirati" počutje... presenečeni boste kako je možno da se ne počutite več tako kot ste se pred tušem... Tako Izboljšano počutje bo trajalo različno, od 30-minut do 3, 6h.

Seveda pa to ni trajna rešitev, trajna rešitev je omenjena že zgoraj.Vse dobro!
Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

glede na to kar ste opisali, obstaja večja verjetnost, da gre za psihosomatske težave. Gre za notranje konflikte ali travme, ki so nerazrešene na psihični ravni in se začnejo kazati na telesni ravni. Glede na vaše (pretirane) skrbi gre lahko tudi za anksioznost. Ste o svojih težavah tudi zdaj spregovorili z osebno zdravnico? Vas je poslala na kakšne dodatne preiskave?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt
---------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani

http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar

mihal123

Pozdravljeni .!

Zdravnica je opravile res vse mozne krvne teste ki pa so brez posebnosti oziroma vse v mejah normale. Biv sem tudi pri nevrologu na prvem pregledu ki pa ni opazil nic posebnega oziroma je znjegove strani vse vredu . Povedal sem mu tudi za svoje skrbi za multipla sklerozo in mi je odgovoril da on misli da negrenza multipla sklerozo saj se pojavlja ponavadi drugace ampak da mi brez Magnete resonace nemore 100% potrditi da negrenza MS. Mislis sem da se bom malo pomiril apak se vedno nisem pomirjen glede tega. Tako da cakam se na pregled za Magnetno resonanco. Apak kar sem imel pregledov do sedaj mi niso ugltovili nobenih odstopanj. Mene pa še vedno zelo skrbi da je zmenoj nekaj hudo narobe.
Obiskujem samoplačniško tudi Bioenergetika ki ga zelo hvalijo in poznam tudi nekaj oseb ki je njim pomagal. On mi je podal mnenje da je to samo v moji glavi oziroma da imam nek nemir oziroma da so te vzroki psihicni saj kar on čuti.
Ko imam uro pri njemu se potem pocutim maljo boljše in sem bolj pomirjen ampak po dveh dneh me sped obide kakor nek strah in se tudi zacnejo nazaj slabšati simptomi. Kdaj me obide tudi zalost in stem tudi jok. Imam obcutek da se vrtim v nekem začaranem krogu in stalno imam skrbi kaj ce bom res zbolel, kaj ce postanem invalid kaj bom potem . Te strahovi me stalno oblivajo predusem zaradi fizičnih simptomov.

Z osebno zdravnico nisem o psihicnih simptomih nic govoril saj nocem da mi v kartoteki pise kaj glede psihjatrov itd. Saj imam namrec v prostem casu hobi ki me zelo veseli in bi mi lahko glede zdravniskih pregledov kaj vplivalo nanj.

Sem pa zelo obupan ker mi tudi zdravniki saj kar sem sedaj opravil pregledov neznajo povedati kaj mi je oz nenajdemo vzrokav. In imam obcutek da sem kot v nekaksnem začranem krogu in nemorem ven znjega.

Ali je res možno da lahko psihicni znaki uplivajo na bolecine oziroma napetos v misicah , ter oblivanje toplote in utrujenost .,? Imam obcutek kakor da se sesuvam .

Lp miha
Default avatar

Julija5

Zdravo Miha.
Tudi jaz imam podobne izkušnje s tesnobo in večnim strahom pred boleznijo. Začelo se je nekega popoldneva s paničnim napadom (razbijanje srca, potenje, nenormalen strah,...), še sama ne vem, kaj je bil sprožilec. Sedaj imam AD Paroxat in težav več nimam, se pa zavedam, da so antidepresivi le začasna rešitev, izhod iz največje krize, sedaj naprej pa obiskujem še psihoterapijo, kjer raziskujem preteklost in skušam ugotoviti kaj je šlo narobe. No, nič še nisem ugotovila. :(
Psiha dejansko lahko povzroči telesne bolečine, to je nekaj neverjetnega, kaj si lahko s svojimi strahovi naredimo na telesni ravni.
Preberi (to je copy iz neta)...

Kakšni so znaki anksioznosti?

Znaki anksioznosti so številni. Psihična napetost, razdražljivost in motena koncentracija so najpogostejši psihični znaki. Poleg teh pa še posebej izstopajo telesni znaki: razbijanje srca, težko dihanje, vrtoglavica, bolečine v trebuhu, glavobol, slabost in še števili drugi. Ti znaki lahko posnemajo različne telesne bolezni, zaradi česar je bolnik še dodatno prestrašen – bolečina v prsih pogosto spominja na bolezen srca, nemir in tresenje na bolezen ščitnice.

Lp
Default avatar

Miha_Strukelj

Miha, pozdravljeni,

naša psiha ima lahko zelo velik vpliv na telo - napetost v mišicah, oblivanje toplote, utrujenost in še marsikaj drugega. Vse to je lahko psihičnega vzroka. Predlagam vam, da poizkusite s psihoterapijo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt
---------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani

http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar

mihal123

Pozdravljeni .!

Jaz sem totalnoma obseden z boleznijo Multipla Skleroza , čeprav do sedaj kar sem bil na pregledih niso ugotovili ničesar naslednji teden imam sicer še Magnetno resonanco glave , upam da bo vse vredu in da se bom potem pomiril . Ker kar zadnje case prezivljam je nekaj ne popisnega. Neko tesnobo imam bolecine v misicah mravlincenje in se bi lahko nasteval. Obiskal sem tudi psihjatrinjo samo nekako nemorem odklopiti oziroma se zamotiti da nebi toliko razmišljal o bolezni. Imam misli kaj bo ce nebom mogel več delati kako bom poravnal kredite itd. Res me blazno skrbi za vse skupaj . Sem kakor v nekem začaranem krogu ki nemorem iti iz jega. In samo premišlujem ali je to psiha ali res bolezen . Tako da res nevem kaj naj ali je pametno jemati antidepresive .,? Psihjatrinja mi jih je priporocala ce nebo boljše ampak se bojim tudi tistega.

Lp
Default avatar

mihal123

Julija ,

ali ste tutdi vi imeli neka cudna zbadanja po nogah neko napenjanje , ter obcasno toplemnoge in mravlincenje , obcasno tudi v levi roki . Je tudi vas oblivala obcasna toplota in se obcasno pocutili utesnjenega .,?

Namrec sam sem si postavi diagnozo MS ceprav zdravniki do sedaj niso ugotovili nicesar. In sem cisto iz sebe

Lp miha
Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

verjamem, da ste prestrašeni in strah (anksioznost) lahko ustvarja še več simptomov. Okupirani ste s stalnim razmišljanjem in to potem res ustvarja začarani krog anksioznih misli in posledično tudi tesnobo (telesno in psihično). Kako prekiniti ta začarani krog? Vam pomagajo opravljene preiskave, ki kažejo na to, da ste zdravi? Kako se umirjate pri sebi? Bi vam morda v akutnih situacijah pomagala meditacija ali čuječnost (poglejte na spletu za več informacij)?

Vsi ti simptomi (tudi strah pred boleznijo, telesni simptomi) so lahko odraz notranjih psihičnih konfliktov, katerih ni nujno, da se zavedamo. Psiha ima zelo velik vpliv na telesno in psihično počutje. Še vedno vam priporočam, da poizkusite s psihoterapijo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt
---------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani

http://www.psihoterapija-strukelj.si