Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Vstavljen IUD in nekaj vprasanj

Default avatar

Radovedna tačka

Pozdravljeni,

vceraj sem imela prvic vstavljen nehormonski IUD. Vstavljen je bil na tretji dan menstruacije, ki je urejena in vedno blaga ter kratka (dva dneva krvavitve za tampon in en dan za dnevni vlozek). Vstavitev je bila zgolj malcek boleca, rahlo sem krvavela tik po njej, ze zvecer nic vec, prav tako danes ne vec. Sklepam torej, da sem vstavitev dobro prestala ter da je ta zadeva sedaj urejena za par let. Sedaj pa imam nekaj vprasanj, na katere sem vceraj dobila povrsne odgovore ali pa sploh ne.

1. Kdaj lahko imam sedaj spolne odnose in ali sem zascitena ze od vceraj? Ali rabim se kaksno pregradno metodo, ali ne?

2. Imam zelo aktivno zivljenje. Kaksno je moznost, da mi IUD izpade, se premakne? Ogromno skacem, plavam, tecem. Ali je kaksna moznost, da se premakne med smejanjem, kihanjem, kakanjem? Kako lahko vem, da je zadeva se vedno na svojem mestu?

3. Spolno zivljenje - partner ima velik penis in me skrbi, da bi poskodoval vstavek, ali pa bi se ranil on. Prav tako me zanima, ali je kaksna moznost, da bi mi vstavek poskodoval ali premaknil s prsti ali kaksno spolno igracko?

4. Vem, da je moznost zanositve minimalna, a me vseeno zanima, ali ima vstavek kakrsenkoli vpliv na otroka, ce do zanositve vseeno pride? Je smiselno, da doma vsak mesec delam teste nosecnosti ali ne?

5. Ali lahko sedaj pricakujem mocnejse menstruacije? Kako je z uporabo menstrualne skodelice, tamponov in soft tamponov? Slednji so kot gobice brez vrvice, ki se uporabljajo za savno, plavanje, nekatere jih uporabljajo tudi za odnose med menstruacijo.

6. Kdaj lahko grem po vstavitvi v savno in kdaj se lahko kopam v domaci banji in kdaj v javnem bazenu?

Zelo vesela bi bila, ce mi odgovorite na zgornja vprasanja. Zelim vam uspesno delovanje foruma se naprej ter vas lepo pozdravljam.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Zaščita sicer že deluje, a toplo predlagam, da se nekaj dni odpoveste penetraciji. Ekspulzija je možna, a redka, se zgodi večinoma v prvih 2-3 tednih. IUD ima na koncu dve nitki, ki štrlita iz materničnega vratu in ju lahko zatipate. Tu in tam se sicer pomakneta navzgor in izgineta, pa potem spet pokukata ven. Periodično, recimo vsak mesec po menstruaciji, preverite nitki. IUD je v maternici, ne v nožnici, zato nobena "stvar", vstavljena v nožnico, ne more priti do njega. Če pride do nosečnosti, se IUD večinoma odstrani, je pa večja verjetnost ektopične nosečnosti. Test naredite, če menstruacija zamuja. Tam do polovice žensk z IUD ima močnejše menstruacije, se pa tudi te po nekaj mesecih vseeno malce zmanjšajo, kako bo pri vas boste pa videli. Nekaj dni po vstavitvi toplo predlagam, da v nožnico ničesar ne vstavljate (penisa, igračk, tamponov, gobic, skodelic itd.), ne spirajte nožnice. Enako za kopanje. Odnosov med menstruacijo na splošno ne priporočam. Ne pozabite na kontrolo, verjetno jo imate čez kak mesec ali dva.

Matjaž
Default avatar

Radovedna tačka

Pozdravljeni,

hvala za odgovore. Konkretno me zanima, ali lahko imam spolne odnose ter kopanje v bazenih ze ta vikend, saj planiram toplice. Vstavitev iud je bila v ponedeljek popoldan.
Prav tako me zanima, ali je smiselno, da si nitke tipam ze sedaj, ko sem ravno po menstruaciji in tudi po vstavitvi?
Default avatar

jwslo

Če nimate težav, ne krvavite, ni smrdečega izcedka, potem lahko. Pač nitke periodično potipajte... Morda še to: nekateri moški čutijo nitke, če to zelo moti, jih lahko ginekolog nekoliko skrajša.

Matjaž
Default avatar

Radovedna tačka

Hvala za odgovore. Danes sem se zbudila z groznim glavobolom, ki se kar traja. Nikoli prej nisem imela glavobolov, bolecina je precejsnja. Ali lahko to povezem z IUD? Vzela sem Lekadol, pa se vedno ni izboljsanja. Vceraj, prvi dan po vstavitvi nisem imela nobenih problemov z glavobolom.
Default avatar

jwslo

Čeprav v življenju nič ni nemogoče, bi glavobol in IUD težko povezal. Lekadolov lahko vzamete po potrebi tudi več, do 4 g/dan.

Matjaž