Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Miomi na maternici

Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni.
Stara sem 40 let in imam dva otroka.
Ze kar nekaj casa imam na maternici dva velika mioma.Ki pa skozi rasteta.Vsak je velik priblizno 5 cm.Moja gin.mi je svetovala odstranitev maternice.Jajcniki so zdravi,brise sem imela skozi ok..maternicni vrat ostane.Ker pac ne bom imela vec otrok bi bilo smiselno se odlocit za ta poseg.
Je pa nekaj...tega me je zelo zelo strah.Same operacije in pa tudi okrevanja.
Naj vam povem da se zadnje case zelo slabo pocutim imam obcutek da je tam notri velika gmota.Skozi me nekaj tisci,pogosto hodim na vodo,boli me v sp.delu trebuha in zadaj pri trtici.Trenutno sem v bolniski,ker nisem vec zmogla napora v sluzbi.Imam tezje fizicno delo.
Danes sem imela pregled in UZ.Me je pa sokiralo,ko mi je gin.dala na izbiro vrsto operacije Ali laproskopsko ali pa da mi trebuh prerezejo in vzamejo vn celo maternico.Plus jajcevode preventivno mi je se rekla.In zdaj nevem za kaj se naj odlocim..za tri pike in znotraj razrez na koscke ali pa za prerez trebuha?Zivim v velikem strahu saj imam se male otroke.Psihicno sem trenutno polnoma na dnu.Saj me je vsega zelo strah.Prosim za katero vrsto operacije se naj odlocim?
Pa se to...Esmije nocem jest ker ima slabe stranske ucinke.In jo tudi ne bom.
Pa se o neki transfuzijii je razlagala..prosim za vase mnenje.Hvala vam iz srca in vse dobro vam zelim.lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

jaz bi se odločil za laparoskopsko supracervikalno histerektomijo s tubektomijo, kar vam prinaša minimalno invazuivni pristop z minimalnimi posledicami , občutek in na sploh za vas stanje, podobno tistemu preden ste imeli težave z miomi ter odstranjeno večino tveganja za kasnejši nastanek raka na jajčnikih, ki je pravzaprav izvira v jajcevodih. Ostane vam tudi normalno hormonsko okolje, ki ga zagotavljajo jajčniki.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Hvala vam za hiter odgovor.
Bi pa se nekaj vprasala...esmije ne zelim jemati,zaradi stranskih ucinkov.Kaj vi menite o tem?
In pa,zaradi cesa so ti miomi tako hitro zrastejo?Pred letom in pol sem dala ven mireno.Takrat so bili veliki cca.2cm..ponovne mirene nisem zelela.In v tem odobju so mi zrasli na to velikost,ki jo imam sedaj.
Hvala in lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
mislim, da si postavljate napačna vprašanja. Zakaj zrastejo miomi ne vemo in če bi vedeli, bi bržkone hitro izvedeli tudi, kako to preprečiti, pa kot veste, tega ne znamo. Mogoče je Mirena pred njeno odstranitvijo uspešno zavirala rast miomov, saj je nenazadnje v Mireni nekaj progestagena, Esmya pa je tudi nekaj podobnega, le drugačne kemijske formule. Zdaj, ko sta mioma zrasla Mirena verjetno ne bo več prijela. Ne glede na to, nekaj očitno morate storiti, če vam mioma povzročata težave. Ponujena operacija pri 40 letih je po mojem ustrezna rešitev, druga, ki ni nujno trajna rešitev, pa bi bila uporaba Esmye.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni.
Imela bi se eno vprasanje.Ce se odlocim za laparoskopsko operacijo,je res nevarno,da se lahko zgodi,da se vse ne posrka ven?Zakaj potem preventivno maternicni vrat pozgejo al kako se pravilno rece?
A je katera od teh dveh operacij bolj nevarno za kaksnega raka ma maternicnem vratu?
Hvala vam za odgovore.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
prav vsak pristop prinaša svoje povsem specifične zaplete in tveganja, kot ti rekel, da pri potovanju z ladjo lahko utoniš, pri potovanju z letalom pa padeš lahko z neba na tla. Pri laparoskopski odstranitvi večjih organov, kot je miomatozna maternica, je za odstranitev tega organa iz trebušne votline bodisi v trebušno steno narediti dovolj veliko odprtino ali pa organ v notranjosti trebušne votline "zmleti" s posebnim laparoskopskim "mlinčkom" (morselatorjem) in kašo hkrati posrkati iz trebuha. Pri tem lahko pride, ampak zelo redko, do tega, da kak košček pade v trebušno votlino in še redkeje, da "zaseje" rast tkiva miomov na površini črevesa ali drugih trebušnih organov. Takšnih zapletov je bilo v celem svetu le nekaj, zato je bil nekaj časa morselator "zamrznjen" kot orodje pri laparoskopskih operacijah, ampak mislim, da so njegovo delovanje bistveno izboljšali in je spet v uporabi. Zakaj bi preventivno maternični vrat požgali, pa ne bi vedel. Mogoče od znotraj, torej kanal, da se odstrani sluznica materničnega vratu, ki je lahko še vir razvoja raka kasneje. Ampak o podrobnostih postopka raje vprašajte kirurga, ki vas bo operiral, ker sam podobnih postopkov ne izvajam že zelo dolgo časa in se je v tem času že veliko spremenilo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni.
Spet bi imela nekaj za vprasat.V torek sem bila operirana.Odvzeli so mi maternico in jajcevode.Pocutim se kar vredu.
Zanima me,kako dolgo bo trajala priblizno ta napihnjenost?V trebuhu imam tak obcutek napihnjenosti..ceprav sem danes ze sla na veliko potrebo.
In pa se nekaj...je to res da sedaj ko imam samo jajcnike,da prides prej v meno?Ali bojo jajcniki normalno delali naprej?
Hvala vam za vaso prijaznost in vam v letu 2018 zelim vse dobro.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
načeloma po odstranitvi maternice in jajcevodov jajčniki delujejo naprej in zaradi tega 95% ženske ne gre v menopavzo nič prej, okrog 5% žensk pa ima smolo in je pomemben delež preskrbe jajčnika s krvjo odločilno vezan na maternico in ob odstranitvi jajčnik ostane brez ustrezne prekrvitve. To potem lahko privede res do menopavze, ampak kot rečeno to zadene le 5% operiranih žensk.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Stanko Pušenjak

Zakaj ne? Saj maternica ni ključni organ za doživljanje orgazma, lahko pa preko premikov dodatno vzburja in ta del pač odpade.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni..jutri mi vzamejo sive iz teh zarez.
Se mi je pa pri popku naredla zatrdlina velika za lesnik.Dva dni me ze v tistem delu boli.Sploh ko vstanem.Obcutek je se poleg bolecine srbec in bolec.Imam namen to zdravniku povedat vendar me zanima vase mnenje..hvala vam iz srca.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Hm?...težko na pamet ocenjujem spremembe v popku. Lahko, da gre za ognojek, lahko za hematom, lahko kilo, že od prej kak podkožni benigni tumor (lipom, fibrom?)... skratka, ne vem. Ob odstranjevanju šivov vprašajte zdravnika, kaj misli, da to je.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni...samo nekaj bi se vprasala.
Ze tri dni imam taksne znake,kot da se mi pripravlja na menstruacijo.Bolecine v sp.delu trebuha,bolecine v krizu,bolece prsi
...nekaj se mi dogaja tam.
Kako je v tem primeru z menstruacijo?A popolnoma izgine?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
ne vem na kaj zdaj navezujete svoje vprašanje. Kaj imate v mislih s "tem primerom"? Če maternico odstranijo, odstranijo tudi vse tkivo maternične sluznice in torej ni več tkiva, ki bi menstruiralo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni.Od moje operacije je en mesec.
V sredo mi potece bolniska.
V ponedeljek imam pa prvi pregled po operaciji.
Je mozno?da mi bo dal zdravnik se na komisijo za podaljsanje bolniske?Od cesa je to odvisno?
V sluzbi delam v skladiscu in dnevno prelozimo od 300 do 400kg robe.
Trikrat na teden pa se vec.In me skrbi kako bo ko bom zacela delat.Naj povem da bolniske nikoli nisem izkoriscala.Rada bi da mi se podaljsajo ker ko bom prisla nazaj na delo noben ne bo za mene skrbel,ali lahko ali ne morem.Ker bom mogla!
Tu ze delam 20 let in me nimajo kam na lazje prestavit.To moja gin.tako ve..ali je za to vrstno operacijo dolocena doba bolniske?
Hvala vam..lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
žal niste zapisali, za kakšno operacijo je šlo. Sicer pa običajno vsaka rana za popolno celjenje pri odrasli osebi potrebuje 6 tednov. Če ni šlo le za laparoskopijo oziroma laparoskopsko operacijo, vam bodo stalež verjetno lahko podaljšali vsaj na 6 tednov, morda celo na 2 meseca, po laparoskopski operaciji pa daljši stalež od 4 do 5 tednov običajno res ni potreben.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Pozdravljeni.
Po odstranitvi maternice in jajcevodov pet tednov po operaciji sem imela prvi pregled pri svojem ginekologu.
Pregled je potekal zelo povrsno,naredila mi ni ultrazvoka,kar sem pricakovala.
Je potreba po UZ ali ni po taki operaciji?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
UZ je na splošno diagnostični pripomoček za dopolnitev običajnega ginekološkega pregleda, če od njega pričakujemo dodatne, nujne informacije in ni obvezna preiskava pri vsakem ginekološkem pregledu. Po odstranitvi maternice in jajcevodov nas prvenstveno zanima, kako so se zacelile rane (na koži in v nožnici) ter če ima pacientka kakšne težave, npr. z odvajanjem urina ali blata, kakšne dodatne bolečine, druge motnje prebave ipd. kar bi lahko nakazovalo kakšne zaplete pri celjenju notranjih predelov po operaciji. Od rodil so ostali le jajčniki. Na teh ob prvem obisku pri ginekologu po takšni operaciji ne pričakujemo posebnih sprememb, so pa del nadzora ob rednih obiskih kasneje, npr. čez leto, dve ipd.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Zelo me je strah

Ker me pa jajcniki veliko bolijo sploh po daljsi hoji ali kaksnem malo vecjem naporu,ze zaradi tega se mi je zdelo smiselno,da gin.opravi uz.
Lahko samo z neko lucjo oceni,kako so se v noznici zacelile rane?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Res je. V spekulih in pod lučko se vidi slepi konec nožnice, kjer je bil prej maternični vrat in to je dovolj. O potrebi po preiskavah, vključno UZ, odloča zdravnik po lastni presoji, ne po željah pacienta. Če bi se meni pritožili nad bolečinami, bi seveda tudi pogledal z lučjo in potipal in če bi to ne zadostovalo za konkretno mnenje, bi verjetno uporabil tudi UZ, ampak o tem midva ne moreva razpravljati, ker nisem bil zraven pri pregledu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224