Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

Nejasnost glede bivanja v najemu

Default avatar
Pred nekaj meseci sem se odselil od doma, sem v najemu. Že lep čas se dogaja, da stanodajalka kot kaže vsak dan vstopa v hišo, kjer bivam. Jaz bivam v starejši hiši, ona pa v sosednji ki je oddaljena okoli 30 metrov. Npr. sem iskal gobice za pomivanje posode, ki sem jih jaz kupil. Ni jih bilo nikjer, potem pa mi je potegnilo da jih ona uporablja za čiščenje kopalnice... pa pustimo gobice ob strani. Sprašujem se če je normalno, da stanodajalka medtem ko sem v službi, vstopa v hišo in gospodari v njej? V uporabi imam sicer eno sobo ter skupne prostore (kopalnica, wc, kuhinja). Je to povsem normalno, ali pa gre za osebo ki ne spoštuje zasebnosti? Že ko sem se z znancem pogovarjal je rekel, da on nikoli ne bi pristal na to ravno zaradi tega, ker ne bi imel zasebnosti. Ima tudi navado odpirati okna, pa ko se je ohladilo sem ji jaz zapiral. Čez čas je od vrat sobe, kjer je okna odpirala vzela ključe, tako da le-teh nisem mogel zapreti. Ko sem pozvonil pri njej in jo prosil, če lahko okna zapre mi je zabrusila: "Saj so vrata sobe zaprta. Ti ne piha." Prvič zares bivam drugje in teh stvari še ne poznam. Torej je čisto normalno, da stanodajalka zahaja v hišo kadar se ji zljubi? Ali pa nemara rek "taščo je treba imeti tako daleč, da ne more priti v copatih na obisk" velja tudi za stanodajalce?
Default avatar
Pravis, da bivas v hisi, na koncu pa napises, da imas samo svojo sobo, ostale bivalne prostore pa si delis. Torej je zares tvoja samo soba. V katero ona ne kdo drug v tvoji odsotnosti ali brez tvoje privolitve nima kaj vstopati!

Koliko vas zivi v hisi oz.koliko cimrov imas? Najbrz ima vsak svojo sobo, ostalo pa si delite? Kaj konkretno pocne tvoja najemodajalka?

Ze to mi je cudno, da oddaja hiso, zivi v drugi, potem pa nenehno hodi v prostore, ki jih oddaja. Drugo je, ce lastnik vecino casa tam zivi. Kaj pa pravijo na to tvoji cimri?

Ko sem bila jaz studentka, sem vedno zivela v stanovanjih, kjer je bil zraven tudi lastnik. Imela sem svojo sobo, delila sem si tako kot ti kopalnico in kuhinjo pa dnevno sobo. Bile so cimre, ko sta bili po dve v isto sobi ali pa je vsaka imela svojo sobo. Lastnica je imela tudi psa in ni nikoli tezila. Vcasih smo se malo guzvali v kuhinji, ce se nas je spravilo vec istocasno kuhat, ampak ni bilo tezav niti s hladilnikom ali skrinjo-vsak je imel eno policko. Edina omejitev, ki so se je vsi lastniki drzali, je bilo da po 22.ti nisi zagnal pralnga/pomivalnega stroja. No, en lastnik je hotel se to, da se po 22.ti ne tusiramo. Tale je bosa, prides z zuranja in kaj, se smrdec in zasvican ulezes v sobo. Smo imeli ful sreco, da onega lastnika ni bilo doma pogosto.

Ko sem pa hodila na oglede, sem naletela na svasta ljudi. Od tega, da student ne rabi drugega kot mize, postelje in ene omare do neogrevanja prostorov, plesnivih sten, prepoved moskih obiskov ipd. Take sem seveda izpustila iz ozjega izbora.

Si razmisljal da bi se preselil?
Default avatar
Cim prej se odseli. Tale stanodajalka je zgleda en control freak. Drugace pa se mora prej najaviti, da pride in to ni vsak dan.
Default avatar
Meni se zdi, da imajo v zaporih več miru in zasebnosti, kot pa ti, ko te berem. Sicer v zaporu še nisem bil. :)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar
V skladu s stanovanjskim zakonom ima pravico napovedana priti 2x letno na obisk. Preberi si pogodbo, ki jo imata sklenjeno in stanovanjski zakon.
Default avatar
Pikacrta, kadar me ni doma sobo zaklenem, tako da ne more vstopiti. Zadnja dva tedna imam enega cimra, pred tem sem bival sam. Najemodajalka včasih kaj pospravi oz. prestavi stvari, v glavnem pa odpira okna. Tudi danes sem v spodnji sobi našel okna odprta na kip, čeprav je zunaj mrzlo.

Nucky, ona je kot kaže vsak dan na nepovabljenem obisku.

Nja, ni nobene pisne pogodbe.
Default avatar
Ce ni pogodbe, si na crno.

Na tvojem mestu bi si poiskala drugo sobo. Pa se prej pozanimala glede pravil in tega.

Glede obiskov ti nic ne tezi?
Default avatar
Sonchek22 je napisal/a:
Kaj pa pravzaprav ti počneš v sobi, ki je nimaš v najemu? Kot je razumeti zgoraj imaš v najemu samo sobo s souporabo nekaterih prostorov.
Default avatar
Sonchek22 je napisal/a:
Kot je že ena napisala lahko pride 2× na leto, seveda najavljena. Drugace pa zraven diskoteke Cirkus v Ljubljani imas stavbo kjer oddajajo sobe, vecinoma studentom. Bivsa zivi tam, je kar ugodno pa se upravnik ti bo dal mir. Je pa vse sorte tam od Slovencev do tujcev. Cena okoli 220€ vse skupaj. Vprasaj, ce imajo kaj frej sam te moje bivse se izogibaj hehe :)
Default avatar
Pikacrta, na obisk pride le punca. Glede tega ni problema.

Yo_, v druge prostore ne vstopam razen kadar se mi zdi, da je v hiši zelo mrzlo. Takrat v spodnji sobi preverim okna in v takih primerih jih običajno najdem odprta.

Nucky, ni Ljubljana.
Default avatar
Sonchek22 je napisal/a:
V prostore, ki niso predmet tvojega najemnega razmerja, nimaš kaj vstopat. Prav tako te nima kaj brigat, kaj tam počne najemodajalka in zakaj. Glede na tvoje pisanje si ti tisti, ki kršiš najemno razmerje, ne ona.
Default avatar
Naj me kar zebe ali kaj? Sem ji rekel, naj okna zapre ker je mrzlo, pa mi je zabrusila da saj me ne zebe, saj so vrata zaprta.

Maloprej je bila tukaj in rekla, da bo šla pogledat kakšna je moja soba. Sploh sme to?

Z njenim možem sva zlagala drva za kurjavo in kot je kazalo, mu ni bil problem mi šenkati nekaj drv več. Medtem je ona prišla z metrom in izmerila, če je res kubik. Gre nemara za zategnjeno žensko, ki gleda na vsak cent?
Default avatar
NE! Nima kaj hodit v tvojo sobo! Pa v kako luknjo si to sel?

Mislim da se nima smisla cenkat z njo glede kurjave in podobnega, na tvojem mestu bi si cimprej poiskala drugo sobo. Razen ce se mislis vsak dan sprasevat, ali je sla cez mejo in ce je to dovoljeno.

Koliko placujes gretje? Pavsal ali po porabi? Imate merilec ali se oceni “na oko”? Razumem da nimas izkusenj z najemom, samo vsakega dre*a ti ni treba sprejet.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek