Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek zakaj pirin kruh

zakaj pirin kruh

Zakaj bi bil pirin kruh bolj zdrav od “običajnega” pšeničnega?
Mi lahko kdo pojasni?

Za zdrav vidik ne vem, sam je pa vseeno boljš pir in kruh kot samo kruh

Pšenica je ena najbolj degeneriranih poljščin. Z genskim inženiringom so jo prignali do skrajnosti. Klasje je nizko in gosto, vsebuje več glutena … Današnja pšenica in pšenica izpred 50, 100 let, nimata kaj dosti veze.

Pira na drugi strani je manj spremenjena, bolj odporna na škodljivce, kar pomeni, da potrebuje manj fitofarmacevtskih sredstev. Pa gluten, ki ga vsebuje je malce drugačen kot pri pšenici, lažje prebavljiv in precej manj ga vsebuje.

Ni pa zdaj neke bistvene razlike.

Hvala za odgovora, vendar me odgovora ne prepričata o večji kakovosti kruha iz pirine moke…
Glede na to, da večkrat sama pečem kruh, občasno tudi iz domače pšenične moke (bele ali črne), moram reči, da tak kruh po okusu ni nič slabši od doma pečenega pirinega kruha (tudi domača moka).
Glede predelave pšenice pa – ali razlaga temelji na čem konkretnem ali gre za bolj širjenje nepreverjenih razlag in “modno muho”?

Najbrž misliš na “spremembo pšenice”…
Moja razlaga – ki je podobna zgornji – temelji na razlagi v TV oddaji, ki sem jo poslušal in hkrati tudi na razlagi kolegice, ki je študirala prehrambeno tehnologijo in mi je povedala isto.

Ja, bo kar držalo.
V bistvu so piro skoraj izrinili iz njiv, ker je bilo važno samo količinsko čim več pridelati. Zadnje čase pa, ko ni več važna le količina hrane, se pa pira vrača.

Kruh iz pirine moke ne napenja in posledično je manj prdenja. Nekateri smo pač malo bolj občutljivi na gluten.

V okusu pa ni razlike.

______________________

Kdo je rekel, da pira nima glutena? Vsebuje ga ravno tako, kot pšenica. Pira je v bistvu zelo stara zvrst pšenice. To je pač tako, ko ljudje kupijo vse, ker je kao moderno in fit in zdravo, pa sploh ne vedo, kaj jejo.
Se pa strinjam, da je pira zdrava, oziroma dobrodošla dopolnitev navadnemu kruhu.

Kdo je rekel, da pira nima glutena? Vsebuje ga ravno tako, kot pšenica. Pira je v bistvu zelo stara zvrst pšenice. To je pač tako, ko ljudje kupijo vse, ker je kao moderno in fit in zdravo, pa sploh ne vedo, kaj jejo.
Se pa strinjam, da je pira zdrava, oziroma dobrodošla dopolnitev navadnemu kruhu.
[/quote]
Dejstvo je, da kruh iz pirine moke neprimerno manj napenja in to je dejstvo. Kaj vse dlakocepci najdete v tej moki in kako to poimenujete, me niti ne zanima. Bistven je le rezultat in ta je za mojo prebavo zelo pomemben.

______________________


Dejstvo je, da kruh iz pirine moke neprimerno manj napenja in to je dejstvo. Kaj vse dlakocepci najdete v tej moki in kako to poimenujete, me niti ne zanima. Bistven je le rezultat in ta je za mojo prebavo zelo pomemben.
[/quote]

Celo nekateri celiakaši smejo piro, pšenice pa ne. (Primer – moja sestrična)

Celo nekateri celiakaši smejo piro, pšenice pa ne. (Primer – moja sestrična)
[/quote]

Potem ni prava celiakija, pravi bolniki s celiakijo se morajo tega strogo držat in pire ne smejo uživat, oziroma na splošno glutena.

Drugače pa je ponavadi pirin kruh iz pekarne mešanica pire in vsaj še PŠENICE, tako da to je pesek v oči.
Za pravi kruh iz pire ga morate ponavadi speči sami doma.
Tako da zahtevajte in berite deklaracije.


P.s. : Testo za kruh se dela/mesi iz moke.
Kaj vse vam/nam prodajajo ne boste/bomo nikoli izvedeli!
Že nekaj let dodajajo tudi tritikalo, ki je križanec med pšenico in ržjo in ima nore hektarske donose, čeprav je bila vzgojena kot krmno žito za živali!

Celo nekateri celiakaši smejo piro, pšenice pa ne. (Primer – moja sestrična)

Če je sestrična res celiakaš tudi pire NE SME, če se pa pretvarja da je celiakaš potem pa piro seveda lahko je. Kakšne butaste imate eni!!!

[/quote]


[/quote]

Ne vem, če se tole lahko delaš. Celiakaš je od rojstva. Imamo pa domačo piro, mlin in pečemo kruh, ki ga sme. Butasti ali ne butasti.

Žena je rekla naj grem v trgovino in kupim pirin kruh.

Ko sem prišel domov me je nakurla, ker sem prinesel PIR in KRUH.
Še dons ne vem zakva?

New Report

Close