zakaj pirin kruh
Pšenica je ena najbolj degeneriranih poljščin. Z genskim inženiringom so jo prignali do skrajnosti. Klasje je nizko in gosto, vsebuje več glutena … Današnja pšenica in pšenica izpred 50, 100 let, nimata kaj dosti veze.
Pira na drugi strani je manj spremenjena, bolj odporna na škodljivce, kar pomeni, da potrebuje manj fitofarmacevtskih sredstev. Pa gluten, ki ga vsebuje je malce drugačen kot pri pšenici, lažje prebavljiv in precej manj ga vsebuje.
Ni pa zdaj neke bistvene razlike.
Hvala za odgovora, vendar me odgovora ne prepričata o večji kakovosti kruha iz pirine moke…
Glede na to, da večkrat sama pečem kruh, občasno tudi iz domače pšenične moke (bele ali črne), moram reči, da tak kruh po okusu ni nič slabši od doma pečenega pirinega kruha (tudi domača moka).
Glede predelave pšenice pa – ali razlaga temelji na čem konkretnem ali gre za bolj širjenje nepreverjenih razlag in “modno muho”?
Kdo je rekel, da pira nima glutena? Vsebuje ga ravno tako, kot pšenica. Pira je v bistvu zelo stara zvrst pšenice. To je pač tako, ko ljudje kupijo vse, ker je kao moderno in fit in zdravo, pa sploh ne vedo, kaj jejo.
Se pa strinjam, da je pira zdrava, oziroma dobrodošla dopolnitev navadnemu kruhu.
[/quote]
Dejstvo je, da kruh iz pirine moke neprimerno manj napenja in to je dejstvo. Kaj vse dlakocepci najdete v tej moki in kako to poimenujete, me niti ne zanima. Bistven je le rezultat in ta je za mojo prebavo zelo pomemben.
Dejstvo je, da kruh iz pirine moke neprimerno manj napenja in to je dejstvo. Kaj vse dlakocepci najdete v tej moki in kako to poimenujete, me niti ne zanima. Bistven je le rezultat in ta je za mojo prebavo zelo pomemben.
[/quote]
Celo nekateri celiakaši smejo piro, pšenice pa ne. (Primer – moja sestrična)