Forum.Over.Net

Starševski čvek

Mlad par-poceni pralni stroj

Default avatar

pralnistroj15

Sva mlad par in sva začela urejati stanovanje. Največ problemov imava pri izbiri pralnega stroja. Gledava Beko za 212 € v Merkurju. Ampak ima samo A++. In samo 1000 obratov. Je velika razlika pri porabi elektrike med A++ in A+++? In ali bi moral morda imeti najmanj 1200 obratov? Res nimava veliko denarja, ampak prati pa morava. Ima pa 5 letno garancijo. Hvala za pomoč.
Default avatar

ne kompliciraj

Včasih še A ni bilo, kaj šele A+ ali A++!

1200 je že preveč obratov, sploh za Bekota, ki rad mečka cote:;)

Jaz Bekota ne bi več, ampak če je nujno kupiti in nimata denarja, je vseeno bolje kot prati na roke;) Osebno gledam druge stvari, da se najde tudi kakšen kratek program in da ne špara z vodo, sicer je treba dati še enkrat na izpiranje in se dejansko vode porabi več.

Če imata Mercator Piko, lahko na zeleno tudi vzameta kaj na obroke pri njih.

V vsakem primeru pa preveri ceno tega tvojega modela še na ideo.si in še v drugih trgovinah, ob tem bodi pozorna na garancijo (npr BigBang ima večkrat 5-letno za doplačilo, ko je ostali nimajo).
Default avatar

Barca

Moj pralni stroj ima menda možnost do 1400 obratov, perem pa na 800 ali pa kaj občutljivega še nižje, tako da mene to ne bi motilo, bi pa gledala čim višjo porabo vode in pa možnost kratkih programov.
Default avatar

Ne moti

Zelo redko koristimo več kot 1000 obratov.
Fenomenalno je da za artikel za 200 eur lahko dobiš 5 let garancije. Dobra ponudba če finance igrajo "precejšnjo" vlogo.
Default avatar

g43rh

Midva sva s prejšnjim naredila celo znansot, kupila skoraj top of the top. Crknil je po 3 letih... sem bil tako jezen, da sem šel še isti dan v Mercator Tehniko, vzel najcenejšega kar so imeli. In voila - dela brez problema že 5 let, pere čist ok, nobenih težav.
Moje priporočilo - če ne bosta dala čez jurja za stroj, vzamita tega poceni, ni nobene opazne razlike med 212 in 400 eur.
Default avatar

ni slabo

pralnistroj15 je napisal/a:
Prednost visokih obratov pri pralnem stroju je predvsem v krajšem času sušenja. Če imata možnost sušenja na balkonu ali zunaj, potem ta stroj sploh ni slab. Če bosta sušila v sušilcu, se bo kar precej podaljšal čas sušenja in posledično elektrike. Tudi za sušenje pred radiatorjem, še posebej v manjših prostorih, pa je dobro vedeti, da gre vlaga v zrak in bolj je perilo mokro, več je vlage, kar še ni moteče v izredno suhih objektih, kjer pa je že zaradi načina gradnje večja vlažnost od sten, pa je dodatna vlaga hkrati še dodaten strošek ogrevanja.
Torej, če potrebuješ bolj ožeto perilo, obstaja tudi alternativa. V kolikor imata prostor, lahko k cenovno dostopnemu povprečnemu stroju dokupiš samostojno centrifugo. Kar nekaj jih je pravkar tudi na bolhi. Osebno bi iskala do 1400 obratov ali regulacijsko, ker z višjimi obrati bodo tudi poškodbe na oblačilih večje. Centrifuge imajo praviloma mnogo daljšo življenjsko dobo kot pralni stroji.
Sama sušim v sušilcu praktično vse, tudi večino občutljivih tkanin, sploh pozimi. Imam pralni stroj visokega cenovnega razreda, ki omogoča centrifugiranje pri močnih obratih, vendar preko 1400 ne grem nikoli. Ko bom naslednjič kupovala, bom verjetno razmišljala kot sem sedaj napisala, ker novejši dražji stroji, sploh taki antialergeni, antibakterijski, parni, nanosilver stroji sperejo perilo do te mere, da nimajo več nobenega vonja svežine po pralnih sredstvih. Ker nimamo preobčutljivostnih kožnih reakcij, se mi to ne zdi potrebno, oziroma me moti. Pri težavah s kožo ali pri načrtovanju novorojenčka v naslednjih nekaj letih, pa je investicija v pralni stroj, ki to omogoče, zelo dobrodošla, saj so pralna sredstva dosti agresivna, kar se odraža tudi v precejšnjem porastu dermatitisov v zadnjih desetletjih.
Toliko, za videnje še iz drugega zornega kota.
Default avatar

se strinjam

Ne moti je napisal/a:
Dobro gospodarjenje je dobiti cim vec za cim manj denarja in tole (upostevajoc garancijo) je res good deal!
[mention]avtor:[/mention] zelim vama,da gradita zivljenje na tem kar imata danes (ljubezen,spostljiv odnos,teamski duh) . Vsak zacetek je lep,naj traja! Srecno!
Default avatar

whitecow

pralnistroj15 je napisal/a:
za prvo silo ganz genug. Tisto A+++, A++ itd je ponavadi vezano z vodo in pa motorjem (navadne, oz inverter). če je A++ porabi malo več vode, pa motor je navaden, ščetkast. Razlike pri porabi na letni ravni so zanemarljive pri malih kilažah, tja do 6,7 kg. Nad to mejo pa je več ali manj vse inverter. Drugače pa so te meritve narejene pri nekih standardnih programih (recimo bombaž 60 C). in če boš pral mdrugače bo tudi poraba drugačna. Jaz bi gledal na tvojem mestu še da ma zamik vklopa (če pereš na 95 ga laufaš ko je poceni tok, oz ga lahko cel čas laufaš ko je poceni štrom). med 1000 in 1200 je nekaj razlike, ampak če maš opcijo programa centrifuge ga pač zalaufaš na centrifugo paje. MI mamo 1400 obratov centrifuge pa po končanem pranju s tako centrifugo le to še enkrat zaženemo (z istimi obrati), oz če se rabijo programi z nižjo centrifugo, se potem leta še enkrat zažene in to s 1400 obrati. Razlog je sušilec oz tudi sam čas sušenja perila (ga sušimo "na zraku")
__________________________________________________
Default avatar

whitecow

pralnistroj15 je napisal/a:
jaz bi še ta 2 pogledal

https://www.merkur.si/aparati/bela-tehn ... 61483-w-de

https://www.merkur.si/aparati/bela-tehn ... -61232-mb3

indesit je okej ker j einverter in ker porabi kar fino vode, garancijo pa se verjento da dokupiti do 5 let to preveri. pa oni bekič je cca nekaj 10 €dražji od tvojega pa je večji, pa predvidevam da ma kako funkcijo več.

V glavnem jaz bi gledal je stroj čim večji, prav tako poraba vode. Preglej nabor programov (previdno s predpranji in programom bombaž 95 C. To je grozno fajn met), pa da ma 5 let garancije, pa čreprav proti dokupi. V merkrurju lahk vprašaš kdaj bodo kake akcije in ga greš takrat nabavt

Ps tisti tvoj beko ma širino nekaj čez 40 cm....če boš gor dajal sušilc preveri kako je to zadevo, ker sušilci so ponavadi 60x60, da ne bo kakih neprijetnih presenečenj
__________________________________________________
Default avatar

pralnistroj15

Ne, globina je ravni pravšnja, ker imava manjšo podstrešno kopalnico, tako da večji ne pridejo v upoštev. Na začetku bom sušila na stojalu, po novem letu pa bova kupila še sušilca. Glede obratov- saj ima stroj še program za ožemanje, tako da bo to dodatno oželo perilo, da bo hitreje suho.
Default avatar

amebba

Z Bekotom sem super zadovoljna . Že sedm let mi dela kot urca, pa perem vsak dan.
Default avatar

Agatha

Jaz imam tudi Beko in sem zadovoljna z njim.