Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

Cepljenje za zamudnike in zdravstvene težave

Default avatar

anaya

Pozdravljeni,

sem mamica 2 in pol leti starega fantka, ki še ni bil popolno cepljen. Do sedaj je bil cepljen 3x (bazično cepljenje s petvalentnim cepivom diteper- infanrix IPV hib 5) pri starosti 10 mes, 11 mes in 1 leto. Zaradi nenehnih zdravstvenih težav smo nadaljnje cepljenje prelagali. Sin je imel poleg drugih zdravstvenih težav tudi alergijo na mleko, katera je izzvenela. Ima pa diagnosticirano alergijo na pršico hišnega prahu, alergijski rinitis, druge neopredeljene nenormalnosti pri dihanju, hipertrofija tonzil in žrelnice, sum na otroško astmo (prepisano iz izvida).

Od januarja naprej imamo težave z bronhiolitisi/bronhitisi. V zadnjih 10 mesecih je imel 7x močno poslabšanje dihanja (pospešeno in težko dihanje z ugrezanjem trebuščka), torej skoraj vsak mesec smo bili na urgenci in potem ventolin. Septembra je bil zaradi tega tudi hospitaliziran, saj je imel tudi premalo kisika v krvi. Dobili smo zaščito zrnca Singulair, vendar je bil v začetku oktobra še enkrat na ventolinu.

Kar pa sedaj mene zanima je sledeče. Sin še ni bil cepljen OMR in ni še dobil obnovitveno cepljenje di-te-per. Ali naj ga naslednji teden peljem na cepljenje ali pa še počakam glede na njegove zdravstvene težave (skrbijo me predvsem te epizode težkega dihanje, pa tudi ko ni bolan se mu večkrat sliši kako diha). Skrbi me, da ne bi prišlo do kakšne reakcije po cepljenju. Čez 2 tedna ima ORL, konec meseca pa je tudi naročen pri pulmologu, ali naj raje počakam do takrat.

Druga stvar ki me zanima, pa je ta ali naj bo prvo cepljen OMR ali obnovitveno di-te-per (skupaj ne bi dala cepiti).

Pa še to, glede na to da cepljenje poruši imunski sistem, kako dolgo traja da si telo opomore, glede na to da je moj sin zelo imunsko neodporen in mu skoraj vsak prehlad preide na pljuča.

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem ker ste si vzeli čas in podali svoje mnenje.

Ana
Default avatar

Tanč

Pomembno je, da otrok v času cepljenja nima akutne bolezni, torej ne akutne okužbe ne akutnega poslabšanja neke kronične bolezni. Sočasno cepljenje nima več neželenih pojavov kot ločeni odmerki, se pa običajno pediatri ravnamo po prošnji staršev, Ker je boljše 2x cepljen otrok z ločenimi odmerki kot pa sploh necepljen otrok.
V tem trenutnku bi bilo bolje najprej cepiti OMR, nato pa še revakcinirati DiTePerIPV-HiB.
Cepivo vzpoduja imunski sistem k tvorbi zaščitnih priotiteles. Ko vnesemo cepivo, vzpodbudimo vrsto zaščitnih in obrambnih dejanj imunskega sistema.
"Rušenje" je neka trditev, ki nima znanstvenih osnov, je pa prikladna za vzbujanje neosnovanih strahov. Tudi to, da vsak prehlad preide na pljuča, kot pravite, ni znak porušenega ali oslabelega imunskega sistema. Nekateri virusi so pač takšni, da pri malih otrocih povzročijo vnetje spodnjih dihal (bronhiolitis), po katerem pa so dihala preobčutljiva še več mesecev.
Znak, da ima otrok motnjo delovanja imunskega sistema, so neobičajni zapleti banalnih bolezni (gnojna vnetja srednjega ušesa, gnojno meningitis, gnojni abscesi kože, ipd), za določene podvrste pa izjemno pogosto obolevanje za prehladnimi in črevesnimi okubami.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

anaya

Hvala vam za tako hiter odgovor. Torej otrok v času cepljenja ne sme imeti akutne bolezni. Če sem prav razumela to pomeni, da je pri sinu zaradi akutnega bronhitisa (na odpustnici iz bolnišnice v septembru piše diagnoza akutni bronhitis (recidivantni) bolje preložiti cepljenje naslednji teden in počakati do konca meseca, ko imamo pregled pri pulmologu in bo le ta podal dokončno mnenje o njegovem zdravstvenem stanju?

Hvala še enkrat, ker si vzamete čas za nas.

Lp,
Default avatar

Tanč

Bronhiolitis je bil akutna bolezen v septembru. Otroka s ponavljajočimi bronhiolitisi cepimo takoj, ko nima več znakov akutne bolezni, saj ga želimo zaščititi čimprej.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46