Starševski čvek

Je moj očim dedek mojega otroka?

Default avatar
Glede na to, da je danes že žnj odstotkov parov ločenih, posledično pa tudi žnj otrok živi v družinah z mačehami in očimi, so tudi družinska razmerja med vsemi temi ljudmi vedno bolj zakomplicirana. Če se ločeni starši na novo poročijo, so stvari še jasne, če z nekom ( ali več) novimi partnerji samo prijateljujejo zna bit pa vse skupaj čisto zmedeno.
V mojem primeru si je ločena mati omislila novega partnerja v mojih poznih najstniških letih. Jaz imam sedaj že svojo družino in otroka. Moja mama hoče, da moj otrok njenega partnerja imenuje dedek, kar se meni zdi smešno, saj moj otrok že ima dva dedka in tudi moj odnos z njenim partnerjem ni ravno odnos očim-sin. Je bolj neke vrste naš prijatelj. Do mojega otroka je prijazen, korekten, toda on že ima svoje vnuke, zato se mi zdi smešno, da bi bil dedek še mojemu otroku. Kakšne so vaše izkušnje s tem? Kako vaši otroci naslavljajo vaše »očime« in »mačehe«? Kako se v tem primeru obnašati tudi napram otrokom, ki jih ima ta moški iz svojega prejšnjega zakona? To nikakor niso moji bratje ali sestre. Če je on dedek moje otroka, kaj so potem njegovi pravi vnuki mojemu otroku, bratranci in sestrične?? Meni se to zdi neumno, saj se niti nismo nikoli družili kot družina ali skupaj živeli. Kako pa vi to rešujete, poznate kakšne podobne situacije?
Default avatar
A ti ga moraš klicat pa očka?
Default avatar
Tu se boš moral s svojo mamo najprej zmeniti.
Tako kot se boš ti odločil, tako bo in to mora upoštevati.

Mi bi ga klicali po imenu.
Default avatar
Recimo da tvoj otrok nima drugih, pravih dedkov, potem bi še razumela, da ga imenuje dedek, tako pa… Poleg tega je to malo čudno tudi napram njegovim otrokom. Verjetno jim ne bi bilo všeč, da tvoj otrok njihovega očeta imenuje dedek, saj je to dedek njihovih otrok. Mene bi to zelo motilo.
Tvoja mama bo p amorala sama pri sebi malo razpucat, zakaj je zdaj babica in nima ob sebi tudi pravega dedka tvojega otroka.
Naj ostane to, kar si napisal, da je - samo prijatelj. V Končni fazi tudi tvoja mama ni poročena z njim.
Default avatar
Imam kup stricev in tet, ampak sem ene sosede klicala stric Joze in teta Silva. Vsi v bloku smo ju tako klicali, pa z nikomer nista bila v sorodu.
Smo nenormalni?

Kako koga klices, je stvar dogovora med dvema in obema mora biti prav.
Kaj pa na to pravi tvoj ocim?
Default avatar
Meni je poznan še en hujši primer. Ko je en tak očim dedek umrl in so ti domnevni pastorki in pastorke na pogrebu naredili celo dramo okoli tega kako so njihovi otroci izgubili dedka.
Pravi vnuki in otroci pa samo prizadeto gledali brez besed ta njihov performans! Bilo je res zelo ponižujoče do njih. Zato nikar ne počni tega, razloži otroku že od malih nog kakšna so prava družinska razmerja, kdo je komu kaj.
Default avatar
Imeti 3 dedke je čudno. Če očima ti ne kličeš ati ipd., tudi za otroka ni dedi, ampak je dedi tvoj oče. Drugače bi bilo, če bi bil tvoj oče mrtev, potem ja... Ob pojasnilu otroku.
Default avatar
dedek ni primerljiv s teto in stricem. Marsikateremu malemu otroku že sredi trgovine rečejo:"Poglej uno teto." ipd. Dedek je po mojem v čustvenem smislu dosti bolj močna beseda, ki dejansko odraža en res poseben odnos. Pogosto izključno biološki. Ne predstavljam si, da bi moj otrok tako imenoval koga drugega razen moje ali moževe starše. Izjema bi bila samo, če bi bil kdo od naju posvojen in bi potem najin otrok tako imenoval nebiološkega dedka, ampak še vedno bi bil to oče enega od naju.
Default avatar
še kaj hujšega je napisal/a:
Da to naredijo meni, bi jim hitro pokazal kje je njihovo mesto, skupaj z njihovo materjo in jih magari nasilno odslovil s pogreba. Nekaj pietete do otrok umrlega pa mora bit! Moj oče je dedek samo mojim otrokom in pika. Drugi nimajo tukaj govno mešat!
Default avatar
ni isto kot teta je napisal/a:
Hehe, sem se spomnila še enega primera.
Moja sestrična je poročena in so dolgo živeli vsi skupaj z moževimi starši in bratom, ki je bil tudi poročen. No, od bratove žene mama je bila kar precej pri njih, čuvala otroke, svoje vnuke in otroke moje sestrične in so jo vsi klicali babi tapata in še danes, ko so se že zdavnaj razselili in so vsi otroci odrasli, jo še vedno kličejo babi tapata.

Ponavljam, kako kdo koga kliče, je stvar medsebojnega dogovora, ki mora biti obema stranma prav.
Default avatar
Tast in tašča sta ločena in oba imata že vrsto let novega partnerja, s katerima živita. Ko sva z možem dobila otroka, sva se dogovorila, da ju bosta klicala po imenih, saj že imata dve babici in dva dedka. "Pol tast"je to tudi pričakoval, saj je rekel, da je on že dedek svojim ( pa čeprav vem, da ju ima rad, kot svoja), "pol tašča", pa je pričakovala, da jo bosta klicala babi, vendar se to ni zgodilo. So se pa pri mojem svaku drugače odločili in jo kličejo babi.
To je res stvar dogovora v družini. Je pa fino, da se gleda tudi na ostale vpletene. Tašča mi je omenila, da je bila kar malce žalostna, ko je izvedela, da novo partnerico otroci kličejo babi. Vprašanje, kako bi se počutila tvoja mama, če bi očetovo novo partnerico otroci klicali babica.
Default avatar
stric in teta je napisal/a:
Katerima stranema pa mora biti to prav? Temu očimu in pastorku? Kaj pa ostalim otrokom tega očima, katerih otroci dejansko SO vnuki temu človeku? A njih pa ne bo nihče nič vprašal? Oni naj kar mirno gledajo in požrejo vse, kar jim ena zblojena družina servira?
Default avatar
jaz sem poznal samo enega dedka.
in to je bil Mraz.
pa se je razblinil kot da ga nikoli ni bilo...
Default avatar
Moja starša sta ločena in imata oba druge partnerje in ti partnerji imajo otroke iz prejšnjih zakonov itd. Se poznamo in se razumemo kolikor je pač nujno. Ne bi pa prenesla tega, da bi tuji otroci mojega očeta imenovali dedek. Na bruhanje mi gre ob tej misli! To bi jim tudi jasno in glasno povedala. Na srečo pa niso toliko zmešani, da bi se šli take igrice s svojimi otroki in ti mojega očeta kličejo po imenu.
Default avatar
stvar dogovora je napisal/a:
Stvar dogovora med dvema, ki se kličeta oziroma v tem primeru med očimom in pastorkom.
Kako se onadva med seboj dogovorita, nima koga za brigat, ne očimove otroke, ne ženo-mamo, ne nikogar!


Pri nas v družini se kličemo vse mogoče, babica je imela en naziv, ki ga je uvedla najstarejša sestrična, ki ni izgovorila "babi", ampak nekaj po svoje in smo potem babico vsi vnuki tako klicali. Ko so jo vprašali, če bi raje, da jo kličemo babi, je rekla, da ji je vseeno, kako jo kličemo, lahko tudi lonec, samo da je ne razbijemo (op. včasih so bili piskri tudi glineni).
Default avatar
ne bi šla preko tega je napisal/a:
Te čisto razumem, ob ločitvi staršev si bila prizadeta in to je ostalo nekje v tebi, zato si še vedno lastiš očeta in misliš, da ne more biti dedek nikomur drugemu kot tvojim otrokom.

Kaj pa, če bi ti živela zelo daleč in bividevala očeta 1x letno, od tvoje mačehe vnuki pa bi bilivsak dan v varstvu pri njima in bi imel tvoj oče enostavno z vnuki svoje žene boljši odnos kot s svojimi? Logično je, da bi jih bolje poznal in bil bolje povezan z njimi, saj bi jih videval vsak dan, svoje pa 1x letno...
Default avatar
Dedek je tudi naziv za starejšega moškega, zato je čisto sprejemljiv izraz tudi za starejše nesorodnike.

'1. dédek -dka m (ẹ̑) ljubk. 1. stari oče, ded: dedek se igra z otroki; dedek in babica 2. star moški, starec: živel je dedek, ki ni imel več ne žene ne otrok / dedek Mraz simbolični starček, ki ob novem letu prinaša darila'

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name ... dedek&hs=1
Default avatar
Ljudje predobro in predolgo živimo, pol so pa takšne zmešnjave, ker čustveno zaostajamo za stvarnostjo
Default avatar
družinska razmerja je napisal/a:
Ste pa eni tud komplicirani. Moj necak ima dedka, ki je z njegovo pravo babico locen. In zdaj zivi z drugo partnerko, ki ima do necaka prav tako ljubec odnos kot do vnuka njenega partnerja. Klice jo po njenem imenu. On je dedi in ime zraven, njo pa klice samo po imenu.
S tem se ni nihce nikoli nic obremenjeval v smislu druzinskih odnosov in nihce nic kompliciral.
Eni pa ce hocete delat probleme in zakomplicirat in studirat in sicirat vsako stvar, jo pa tudi boste ocitno.
Default avatar
Jaz imam dva tasta in dve tašči in posledično moj otrok tri babice in tri dedke.. vsi se super razumemo. Moti me le da moj mož nima očeta.