Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kako ves, kdaj je dovolj prepirov v vezi-in gres

Default avatar

Neodlocena

Zivjo. Kako ves, kdaj je prepirov v vezi prevec, da se ocitno ne bodo nehali, in da je cas za razhod? V vezi sem dobra 4 leta in ze od prvih prepirov dalje nama je bilo jasno, da sva si razlicna pri obnasanju. Recimo ko on rabi cas zase, se umakne v drug prostor ali gre domov (ne ziviva skupaj), brez besed, rece recimo da bo nekaj popravil in gre, komaj me objame in da enega povrsnga lupcka in gre. Jaz potem cez cas pridem do njega in predlagam sprehod, izlet, hribe, on se nekaj izgovarja, da je utrujen itd. Cez cas v prepiru pa izvem da je hotel cas zase, jaz sem pa silila v njegov prostor in nisem upostevala njegovega odmika.

Zakaj mu je tako tezko povedat z besedami, ej rad bi bil malo sam?Meni pa ni nic jasno. In to je postalo vzorec tekom let, jaz pricakujem odkrito komunikacijo, ne pa neko prikrivanje. Ker potem si mislim, da je surlast in se vrtim okrog njega in sem se extra prijazna ali pa obratno, sem mal zoprna. Jaz nisem na knof in ne razumem, da cloveku lahko v momentu pade energija. Zjutraj sva recimo sexala, imela fin zajtrk, cez dve uri pa je vreme pri njem povsem drugacno. In da ne zmore tega ubesedit, njemu je dovolj da neha komunicirat in gre v drug prostor, jaz pa se opazim ne te subtilne spremembe.

Jezi me ker se to ponavlja ze predolgo. Po takem prepiru oba rabiva nekaj dni samote in se ne slisiva, ko se vidiva, sva najprej malo previdna in potem je spet lepo. Nato se zgodb ponovi. Ne ticiva nenehno skupaj, da bi bil to razlog. Oba sva precej zaposlena s sluzbo in dodatnimi dejavnostmi in ko se vidiva, bi res rada da se imava lepo, ne da se nazirava in igrava neke igrice.

Kaksno konstruktivno mnenje, ker ste tu pametne buce :)
Hvala
Default avatar

Grda resnica tista prava

Moje mnenje je da iz te moke ne bo kruha.
Default avatar

Zakaj že

Zaključi zgodbo. Škoda tvojega časa.
Default avatar

komplicirata oba

Pač mu lepo poveš, da želiš, da jasno pove, da potrebuje čas zase, da premisli, da odsanja, da karkoli že in da če ne ve, kaj čuti, naj se nauči to prepoznat, da bo znal lepo povedat.
Default avatar

Tonček

Ko zveš, da ga je vzgajala mamica je čas, da se mu sploh približaš ne.

Nasilni z molkom so plod čustvenega in razumskega posiljevanja.
Default avatar

Neodlocena

komplicirata oba je napisal/a:
Hvala za tole.
On pravi, da se mu gnusi vedno povedat, kako se pocuti. Rekel je da ne bo za vsako malenkost, ko mu kaj ne bo prav, tega razlagal, ceprav mi skusam dopovedat, da je to da si vreva oba malo nasproti. Jaz namrec ne razumem tega da se je on umaknil, ker zeli biti sam. Mislim si da je nekaj zameril in cakam da se ohladi oz.da pride nazaj. In potem to traja tud 24 ur. To se vse pozna tudi v obicajnih dotikih pa v postelji. Ko ne da lupcka ko greva spat, kar je vedno ko je med nama vse ok. Seveda mislim da potem ni vse ok, ce teh dotikov ni.

Neumno se mi zdi zato, ker ne ziviva skupaj in ni kar samoumevno da bom v njegovem stanovanju, medtem ko bo v svojem svetu. Saj si najdem delo, kaj skuham, pospravim, berem, ampak dejansko ga cakam, da se zacne normalno obnasat.

Najini prepiri so tudi kar burni, si znava marsikako pod pasom rec, ceprav bolj on kot jaz. Jaz se kar tresem po celem telesu. Dobim telecje noge in zacne me dusit. Po drugi strani pa me zelo prizadane, ko zacne bit zaljiv in pol mi ocita, da ne sprejemam odgovornosti za svoje zivljenje. Takrat se mi resnicno zdi da testira moje meje. Kot otrok ki te gleda v oci, te izziva in caka, kdaj bos izbruhnil.
Default avatar

Gozdarsem

Neodlocena je napisal/a:
Težko ga boš prikrojila, če mu ni mu ni,
Razumem hribi to cloveku da mnogo, samo on ocitno ni tak, nekompatibilnost je velik problem
Default avatar

Rok-1

Neodlocena je napisal/a:
V citiranem označeno... Dobro vprašanje...

Odgovor je po moje enostaven - takrat, ko se večino časa v tednu počutiš slabše, kot bi se, če bi bil/s sam/a. In tako stanje traja vsaj par mesecev.
Ko radosti ob pogledu nanj - tudi ko mu nič ne zameriš - enostavno ni več. In tudi to traja vsaj par mesecev.

To je na osnovno vprašanje.

Glede same komunikacije je pa tako; če ima motivacijo, se da vsega tega naučiti. Samo potruditi se je treba. Pa tudi laže mu bo šlo iz ust, ko bo vajino medsebojno zaupanje v zvezo in drugega dovolj visoko.
Enostavno mora ponotranjit (in to traja), da mora povedati, kar želi da veš. Ti se boš pa naučila prepoznati marsikaj na njem, brez javne objave - pa se bosta počasi privadila na neke skupne načine, s katerimi bosta lahko oba živela.
Default avatar

Rok-1

Neodlocena je napisal/a:
Tega pa prej nisem videl - in tole je pa otročje in nezrelo. Biti žaljiv v prepirih... pa ni nekaj konstruktivnega, kar bi vodilo v dober razplet in tega nima smisla prenašat.
Če se situacija ne boljša... je za razmislit o mojem prvem nasvetu.
Default avatar

odfšs

Kaznovanje z molkom je najhujša oblika psihičnega nasilja, veliko bolj kot glasni prepiri. Ker sem odraščala s tako osebo - beži, kar te nesejo noge, ker situacija ne bo nikoli boljša, samo še veliko slabša. Bognedaj si s tako osebo omislit otroke, ker bo tak tudi do otrok, ki ob tem zelo trpijo. Če prej ne, se boš morala umaknit takrat, da rešiš otroke iz strupenega okolja.
Gre za pasivno agresivnost, samo on tega nikoli ne bo dojel. No, mogoče se mu bo za kratek čas, ko boš odšla, celo posvetilo, da s tem nekaj ni okej. In to ti dela, pa niti še ne živita skupaj niti se ne vidita tako pogosto, če prav razumem. Kaj bi bilo šele sicer. Kako boš živela z nekom, ki se nekaj dni ne pogovarja, ker "rabi mir"? Ubije te, ti rečem.
Default avatar

komplicirata oba

Neodlocena je napisal/a:

Opa, ustavi konje.
Eni čustva razlagajo vse, eni jih š sami sebi ne. Ne moreš od partnerja zahtevat, da ti podrobno razlaga svoja čustva, če ne želi. Pomembno pa je, da pove, sem jezen, sem žalosten, sem razočara, prizadet ali karkoli in potrebujem čas zase, sam s sabo. To je povsem dovolj. Ko bo premlel, bo prilezel ven.

Tele pod pasom in žaljenje, sori, to ni zrelo. Je prej odraz lastne nesamozavesti in oba sta nesamozavestna.
Default avatar

Neboska

Je custveno nezrel in brez njegove volje in truda se to ne bo spremenilo. Predstavljaj si kako bi sele bilo ce bi zivela skupaj?? Kmalu bi bila zivcna razvalina. Cimprej zakljuci to zgodbo.
Default avatar

Butl TM

Vidva sta že psiho.sado.mazo.
Če ne gresta narazen bosta oba poškodivana v glavah do novega leta 2018
Zgleda da se vsaj ti še lahko izvlečeš
Default avatar

SlovenskaMojca

nesposobnost komuniciranja. ce se s tem sprijaznes in ga sprejmes, ok, ce te to tako moti da se potem kregata, dvomim da bo z njim neka vesela prihodnost. ne razumem zakaj se ne potrudi in ti pove kaj hoce. jaz bi bila vrejento malo uzaljena.
veliko fajnih moskih obstaja... premisli kaj zelis in pricakujes od zveze, s kaksnim clovekom se vidis. ima pa vsak napake , popolnosti zal ni.
Default avatar

količina let

Avtorica,koliko sta vidva stara?
Ima kdo od vaju že otroka,če ne,kako to,da že toliko let živita vsak na svojem?
Default avatar

PUMA

Uf, kaznovanje z molkom je hudo psihicno nasilje ki pusca dolgotrajne posledice na človeku. Samo pejt hitro, dokler se lahko. Ljudje podvrženi takemu nasilju pogosto zbolijo za depresijo in imajo samomorilska nagnjenja. Glede prepirov pa, kriva si sama ker mu to dovolis.
Default avatar

PUMA

Iz prebranega bi rekel da imas tudi ti precej zgresene vzorce v glavi.
Default avatar

Neodlocena

PUMA, kaksne (zgresene) vzorce imas v mislih?

Pa ja, saj nihce ni popoln, ni samo on kriv, da se kregava. Meni pac v celem dnevu ne potegne, da bi on rad mir in da je zato molcec in da zavija z ocmi ko mu kaj recem, da je zajedljiv ko ga kaj vprasam. V meni tli jeza in potem se skregava, ker ga direkt vprasam, zakaj je ves namuljen ze cel dan in kaj se to gre. Nisem vec prijazna, on potem v jezi pove da je hotel imet mir, jaz pa za njim lazim. To mi je pa tako nizko, ker tud podrazno nocem nikomur viset za vratom, sem z njim ker mi tako pase, ne ker bi morala. Samo povej za vraga, ne rabi v podrobnosti. Tud jaz recem lej pms mam pa sem smotana, ni mi do tega in tega in me pusti pri miru. Res je da sem jaz navajena izrazanja custev, on pa ne, pri nas doma se je kregalo na polno z veliko ocitki in kricanja, pri njemu so bili bolj vpitje in kak samar (predvsem od oceta), ampak nic takega.

Rok-1, a poznas ljudi ki se kregajo tako, da se ne zalijo oz.da v enem momentu ne preidejo meje? Jaz ne poznam nikogar. A ni ravno point prepirov, da se prizadanes, podzavestno mislim? Medtem ko se branis ocitkov, ki ti jih partner namece, izreces kaj, kar ti je pozneje zal, izrezecs kako mnenje bolj grobo. Nikakor ne podpiram tega in se trudim tudi ko se vsa tresem ne metat nizkih, ampak kaksno grobo pa tud izrecem. Nisem brezmadezna.

Recimo v prepiru mu recem da je pasivno-agresiven, ker ne pove naravnost, ampak se samo odmaknjeno vede, pa mi rece, da je kdaj on tud prizadet on in da ne zmore povedat z besedami in da naj ne vidim samo sebe. Ampak to so pong pong situacije, jaz mu lahko vrnem da pa on samo sebe vidi itd. Ampak to nikamor ne pelje in tega ne pocnem. Prepir se konca, ko eden ali drugi greva iz stanovanja.

Za onega ki sprasuje, zakaj ne ziviva skup. Stara sva jaz 35, on 46, njemu svoboda veliko pomeni. Imel je nekaj dolgih vez z zenskamim in z vsako je zivel skup zato, ker so se one hotele preseliti skup, on je pa sprejel, da je bil mir v hisi. Zdajle se pa noce podrejat, kar mu dam cisto prav. Vsak naj zivi kot mi pase. Vcasih zacuti da bi se rad preselil skupaj, sploh ko sva nekaj casa intenzivno skupaj in nama je lepo, ampak nikoli ni prislo do resnega pogovora o tem. Ima tudi prijatelje v tujini, ki so ze desetletje v resni vezi in ne zivijo skupaj ali pa zivijo skupaj, a ima vsak svojo sobo in samo obcasno spijo v isti spalnici. In je menda kvaliteta odnoda velilo boljsa. Jaz tega ne razumem, ampak silit drugega ne mores. Morda tudi zato ne ziviva skup, ker meni pa ni do locenih spalnic.
Default avatar

o krivdi

PUMA je napisal/a:
"Kriva si."

Ko boš izpustil ta termin, se bodo tvoji teksti brali drugače.
Default avatar

Gozdarsem

Neodlocena je napisal/a:
Razcistit je treba takoj, drugače se nabira in mori dušo