Med.Over.Net

Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje

Preganjavice in neresnične situacije

Default avatar

what_now

Spoštovani,

že nekaj časa se soočam s težavami, ki jih sprožijo določeni "triggerji". Opisal bom eno izmed situacij:

Sem mladostnik v zgodnjih dvajsetih. Kot večina mojih vrstnikov se občasno udeležim kakšne zabave in pregloboko pogledam v kozarec. V noči po pijančevanju se pojavi skrb, da sem pod vplivom alkohola naredil nekaj zares hudega. Tekom naslednjega dne se skrb stopnjuje in v glavi se razvijajo določeni možni scenariji, ki se jih nikakor ne morem znebiti. Če kakšno skrb odpravim (naprimer mi nekdo, ki je bil poleg, pojasni, da se kaj takega ni zgodilo) ostale postanejo močnejše in bolj poudarjene. Včasih gre za zares nerealne stvari, a se na žalost ne morem otresti dvoma, da niso resnične. Občutki, ki mi jih povzročajo se zdijo tako realni, da ne morem vedeti ali so resnični ali ne (ne morem se prepričati, da ne gre za "flashbacke" resničnosti, ampak umetno ustvarjene misli). Situacije, ki mi krožijo po mislih vsebujejo tudi posledice dejanj za katere se bojim, da sem jih storil in vodijo v strah, da mi bo kdo kaj storil. Zaradi tega se izogibam ljudi in se izoliram. Skrb vpliva tudi na izgubo apetita in slabost v jutranjih urah, večkrat pa me oblije tudi trenutna vročica. Ko sem v stiski se pojavi tudi konstantno potenje, ki ima drugačen vonj od tistega pri naporih. Obdobja so različno dolga in lahko trajajo od enega tedna vse do dobrega meseca. Včasih me skrbijo tudi za nazaj in se po mesec dolgem dobrem obdobju, spomnim slabega obdobja in skrbi od takrat, kar me pahne v krajše slabše obdobje.

Ste se že kdaj srečali s čim takim? Bi moral obiskati strokovnjaka? Včasih se počutim tako slabo, da v slabem obdobju ne vidim izhoda in ne vem več kaj naj naredim.

Vnaprej hvala in lep pozdrav,
Default avatar

Now you live

Mislim da gre za neko vrsto anksioznosti. Torej tesnobe oz. Pretirane zaskrbljenosti. Misli, ki jih omenjas so vsiljive misli, ki jih imamo vsi. Kadar ti ovirajo normalno zivljenje pa je potrebno poiskati pomoc. Tesnoba je pri mladih odraslih zelo pogosta in je obicajno povezana s podzavestnimi strahovi, ki se ticejo odrascanja in locitve od starsev. Verjamem, da v tem ne vidis povezave vendar ti bo dober strokovnjak povedal enako. Zivljenje s tesnobo je lahko zelo nelagodno. Sama sem imela tezave s panicno motnjo zato zelo dobro vem kaj prezivljas. Svetujem ti, da si poskusis najti dobrega psihoterapevta (NE PSIHIATRA), ki ti bo skozi pogovor pomagal razresiti tezave. Z dobrim terapevtom bos v nekaj tednih cisto okej, terapija pa traja se nekaj casa po tem, ko se pocutis v redu.:)
Psihoterapija je naceloma placljiva in stane 30-60€/uro, seznam terapevtov najdes na Nebojse.si , imajo tudi forum kjer lahko poklepetas s kom, ki ima podobne tezave. Ce si terapije financno ne mores privosciti se vedno lahko obrnes na Zvezo prijateljev mladine ali Univerzo Sigmunda Freuda v Ljubljani, kjer nudijo kvalitetne terapije ze od 5€/uro.
Vsekakor ne odlasaj saj se s casom stvari se poslabsajo, razresevanje pa postaja vse tezje.
Zelim ti, da se cimprej postavis na noge in zacnes uzivati polno mladostnisko zivljenje. :)
Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

Na podlagi napisanega bi težko ocenil ali gre za resne težave. Lahko pa je merilo, da poiščete strokovno pomoč, vaše počutje. Če se občasno počutite tako slabo in ne vidite izhoda, bi bilo smiselno, da obiščete psihoterapevta ali psihiatra. Ti simptomi so lahko odraz tudi kakšne akutne situacije. Se v tem obdobju dogaja kaj takega v vašem življenju? Od kdaj se vam pojavljajo te težave? Omenjate, da se težave pojavijo po zabavah. Kakšni so še ti triggerji? Kdaj so izboljšanja?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si