Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Preskoki srca

Default avatar

Hophop

Spostovani!

Sem Vam ze pisala, vendar nisem sigurna, ce sem sporocilo pravilno oddala. Ce bo podvojeno, kar tega drugega izbrisite.
Torej. Stara sem 36 let. Ne kadim in ne pijem. Telesna teza v mejah normale, ceprav nisem telesno aktivna. Skoraj teden dni opazam, da veckrat dnevno obcutim "preskok"srca. Obcutek je neprijeten, niti ga neznam opisati. Je v razlicnih polozajih in je kot nekaksen kratek sekundni pritisk na prsni del oz srce. V glavnem cuden obcutek, ki ga zal niti neznam razlozit, da bi vedeli o cem gre. Pred leti sem imela tahakardijo v nosecnosti, srcni utrip se mi hitro povisa, saj nisem vajena telovadbe oz rekreacije. Mama ima tezave z srcem ( imela je abalacijo srca,) prav tako sta tudi njen oce, torej moj dedi in praded bil srcna bolnika. Kaj bi pomenilo to? Potiho upam, da mine pa da ni hujsega. Hvala za odg, lp
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da sem že odgovoril na to ali podobno vprašanje. Vaš opis težave, ki vas sedaj vznemirja, je tako jasen, da zanesljivo kaže na prisotnost prezgodnjih utripov, ki se ponavljajo neodvisno od položaja telesa, ali ure dneva pač pa bolj od trenutnega duševnega razpoloženja, od polnosti želodca, od vremenskih prilik, od faze mesečnega ciklusa, itd.
Priporočam zdrav način žvljenja, izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, omejeno uživanje kave in predvsem gibanje, na pr. polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden. Ni zadržkov za jemanje blagega pomirjevala ( lahko tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si