Forum.Over.Net

Enostarševske družine

Biti starš v enostarševski družini pomeni biti odgovoren za vse - vzgojo, gospodinjstvo, finance. Na tem forumu boste našli odgovore na vprašanja, ki vas težijo in o katerih si ne upate govoriti.

Prezivnina

Default avatar

0101t

Pozdravljeni.
Sem oce 4letne deklice ki jo imam zelo rad. Z njo si zelim vec stikov vendar z njeno mamo nimama dobrih odnosov. Ona noce da svojega otroka vidim veckrat je napisala da se ji naj odpovem da me hcerka nima rada da me sovrazi kar me seveda zalosti.
Imam vprasanje glede prezivnine ker se z njo ne morem nikakor zmeniti. Dogovorjena sma da prezivnino placujem 18. v mesecu ker pa imam sedaj drugo sluzbo kot pred leti ko sma se za prezivnino preko sodisca zmenila in placa ni vec 15 ampak 21 v mesecu prezivnine nikakor nemorem nakazati pravocasno. Vem da je moja dolznost prezivnino nakazat samo ce ne gre ne gre. Sam imam velike financne probleme in enostavno ne morem da bi nakazal naprimer od prejsne place ker mi nic ne ostane . Prezivnina je placana vsak mesec najvec 4 dni po roku (18.) . Seveda njej to nikakor ne odgovarja kar razumer ker mora placat vrtec itd. Ko je 18. cel dan pise kdaj bo prezivnina zakaj se je ni,da je ura ze 10 dopoldan da se ni nakazano da se zajebavam z njo ceprav ji vedno povem da 18. zal ne morem in da dobi ko bo placa tako kot je do zdaj vsa 3 leta. Zanima me koliko je tisti zadnji rok da moram placat prezivnino . Na socialni so mi rekli da po 8 dneh lahko ona ukrepa proti meni da je do takrat cas. Ona trdi drugace da lahko ze po enem dnevu in zdaj res vec nevem kaj naj naredim. Se opravicujem ce je kaksna napaka v pisanju in hvala za nasvete in odgovore lep dan vam zelim.
M
Default avatar

qwedq

No, pustimo, da bi moral ob plači dati na stran denar za naslednji mesec za preživnino. Prvi mesec bi bilo težko, potem bi laufalo dalje brez težav. Če lahko to zagotoviš, bo najlažje.
Sicer pa:
- predlagaj nov sporazum mami glede datuma in data skupaj vlogo na sodišče
- če mama ni za, sam vloži tožbo za spremembo
Hkrati bi jaz na tvojem mestu absolutno uredila še stike. Če jih imaš premalo, ker tako določa sporazum, potem hkrati v isti vlogi prosi še za spremembo tega.
Če jih imaš premalo, ker mama ne pusti izvajanja stikov, bi jaz na tvojem mestu vprašala odvetnika, ali je bolje da vložiš ovadbo za oviranje stikov ali direktno tožbo za predodelitev skrbništva . Če ne drugega, bo mami to pokazalo, da naj se neha zafrkavat.
In še na koncu, 3 dni zamude ni dovolj časa, da se uredi/vloži predlog za izvršbo, kar bi načeloma lahko mama naredila. Prisno plačuj preživnino 21. v mesecu (nikoli ne zamudi!!), pa se ne bo nič zgodilo.