Starševski čvek

Se bo povečala brezposelnost zaradi zaprtja trgovin v nedeljah in praznikih

Default avatar
Kako se je nenadoma obrnilo mišljenje.
Trgovci,ki bi se radi znebili "preveč zaposlenih" bodo končno prišli na svoj račun.
Posledice bodo nosili tisti,ki še bodo ostali zaposleni,saj bodo morali delati še več.

Skratka gre za čim manjši strošek delodajalca,ne pa za skrb kako družine niso ob nedeljah in praznikih lepo skupaj.
Default avatar
Trgovci ne bi zapirali, ker imajo v nedeljo največ prometa, vse kar rečejo nasprtono je navaden PR in blef. Ker če želijo, lahko zaprejo že danes, jih nihče ne sili imet odprto.
Default avatar
Trgovci nimajo kaj odpuščati, ker je v trgovinah PRE-MA-LO zaposlenih. Mercator, Tuš, Spar, ... VSAK TEDEN iščejo nove sodelavce. Mercator ima VEDNO na voljo 300 delovnih mest. NIHČE noče delat za tak drobiž in se tam jaj.cat. Urnik je od PON-SOB, tako piše v pogodbi. Nedelje so dodatni delovni dnevi.

Kdo da bo delal več? A bodo trgovine odprte do 24:00h, namesto ob nedeljah in praznikih?
Default avatar
kako si ti to razlagaš je napisal/a:
Lahko odpustijo, potem bodo pač spremenili urnik na PON-PET, sobota bodo pa dodatne ure. Vedno bodo mozgali zaposlene do konca, nepotrebne pa kenslali.
Default avatar
Če res pride do tega, naj odgovarjajo odgovorni.Zanimivo, kako revež,oziroma mali človek, odgovarja za vsako malenkost, guzonje pa nikoli ne glede, na velike neumnosti, in trajne posledice za narodov blagor.Nekdo, ki ni sposoben predvideti, tri naslednje korake, ni sposoben biti politik, direktor, župan, ali kaj podobnega.
Default avatar
defef je napisal/a:
En prodajalec bo delal za dva in tri,tako bo. Zakaj bi delodajalec plačeval prispevke dvem ali še celo trem prodajalcem.
Delavci pravijo,da je premalo zaposlenih, delodajalci pa pravijo,da je preveč zaposlenih.
Ugani kdo bo koga.
Default avatar
Laž na laž. Zaradi odprtih trgovin ob nedeljah in sobotah popoldan, ni zaposlen niti en človek več. Urnike jim prilagodijo tako, da tisti, ki delajo čez vikend, delajo med tednom samo po nekaj ur, delovni čas urejajo tudi z deljenim delovnim časom.... Dodatki na nedeljsko in deljeno delo pa so smešni, ker so obračunani od osnove, ki ustreza minimalni plači.
Po domače povedano - ljudje, ki imajo delovne vikende, delajo v reali 7 dni na teden, med tednom po nekaj ur, čez vikende deljen delovni čas.
Če hodiš po trgovskih centrih, lahko vidiš, da med 13. un 16., 17. uro ni prodajalcev. To je zato, ker jih "šparajo" za vikende.
Default avatar
defef je napisal/a:
Od pon-sob. je eden v blagajni, od čet-ned. pa dva v blagajni. In pol bojo odpustili enega, ker lahko drugi od pon-pet vse sfolga na blagajni? To bojo pa gužve. Popusti taki, popusti onaki. Ljudje še vedno derejo v trgovine, 5x na dan tudi. Pa tik-tak rabi prodajalca, če hoče kdo kupit alkohol ali cigarete ali ne zna plačat ali odčitat solate. Kaj bo en blagajnik za blagajno in tik-tak hkrati? Premalo je delavcev že sedaj.
Default avatar
Aja, pa še to: tisti, ki je na tik-tak na blagajni, hkrati vozi vozičke v trgovino, fila police, pa nudi pomoč strankam. Tako, da če je zunaj in vozi vozičke, ne more bit hkrati na tik-tak blagajni in če je v skladišču, ker išče robo za filanje, ne more bit hkrati na tik-tak blagajni. Tako. Da pojasnim pomanjkanje zaposlenih. Ni kaj odpuščat, ker je premalo ljudi!!
Default avatar
niti slučajno ne je napisal/a:
A prav razumem,za vikend je full prometa,zato so čez teden od 13h do 17h skor vsi prosti. Ja potem naj bo pa raje čez teden zaprto,odprto pa samo sobote in nedelje.
Default avatar
od13h do 17h je napisal/a:
po logiki teh ki to bluzijo je očitno dovolj da so trgovine odprte samo en dan v tednu za 5 uric...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
Ne bo se povečalo število brezposelnih, ker že sedaj primanjkuje kadra v trgovinah, ves čas oglasi za zaposlitev v trgovinah :-) ko pogledaš na blagajni tiste zdolgočasene face, ki kot roboti kasirajo klik, klik, klik... Ti je vse jasno, da so le kot izkoriščene ovce za tisto bogo majhno plačo. Sploh je začudenja vredno, da za tak denar sploh še koga dobijo, da gara kot nor v eno blesavi trgovini a očitno se izkoriščevalske ovce še da dobiti :-)
Default avatar
Sužnji in hlapci kapitalizma...
Default avatar
dvorezni meč je napisal/a:
Da bodo tisti prodajalci, ki so dosedaj delali nadure in dodatno zaslužili, prikrajšani za to.
Default avatar
niti slučajno ne je napisal/a:
Res je, da zaradi odprtih trgovin ob vikendih ni zaposlen niti eden več. Kako si pa urnike razporejajo, je pa verjetno različno od trgovine do trgovine. Verjeno ti govoriš za dotično trgovino? Ker pri enem trgovcu je tako, da delaš od pon-ned, potem si en dan v tednu prost, pa v nedeljo prost, pa potem spet pon-ned, pa en dan v tednu in nedeljo prost... Torej cca. 4 dni na mesec si prost. Ni res, da tu delaš med tednom "po nekaj ur". Morda v tvojem primeru.
Default avatar
Problem je drugje je napisal/a:
Pogodba je 40 ur na teden (nikoli ne delaš 40 ur, ampak več), od pon-sob. Torej je sobota kot del vikenda že vključena. Tista nedelja pa tut če je ne bi bilo. Kakšne nadure? Saj prideš prej v službo in kasneje odideš, a misliš, da to kdo plača? Za tistih 15€ nadur me prav briga... A ti zdaj misliš, da imajo prodajalci pa celo bogastvo in so presrečni, ker delajo ob nedeljah? Ma ti rečem, da bo vsak prodajalec rekel, da je raje doma ob nedeljah kot v službi in da bi raje delal vedno od pon-sob ali še raje od pon-pet.
Obstajajo proizvodnje, ki delajo sicer nočne, a je delavnik od pon-pet, vikendi pa fraj - in dobijo ravno tako minimalno plačo kot prodajalci.
Default avatar
niti slučajno ne je napisal/a:
Bi bilo bolj smiselno poskrbeti za prodajalce in njihovo osnovno plačo. A je bolje imeti več prodajalcev, ki delajo za polovičen delovni čas ali manj prodajalcev, ki delajo za polni delovni čas? Tudi, da se osnovna plača regulira z delom med vikendi. Nadure dejansko sploh niso nadure in dodatno plačilo,vse se potem zapakira v osnovno plačo prodajalca. Je pa vprašanje ali bi trgovine na drugačno politiko sploh pristale, sploh tuje podružnice pri nas? Lahko bi se začele zapirati. Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih bi vseeno slabo vplivalo tudi na prodajalce, skratka na vse.
Default avatar
Namesto zaprtja trgovin je napisal/a:
Ne eno ne drugo. Mercator zaposluje redno za nedoločen čas, polni delovni čas, pa nikjer ne vidim, da bi se drenjali za delovna mesta. Če bi jemali za polovičen delovni čas, pa menim, da bi bilo kandidatov še manj, ker potem je plačanih prispevkov samo za 20 ur/teden. Taka oseba bi morala delat še enkrat dlje kot tista, ki ji v pogodbi piše 40 ur/teden (ki ima plačane prispevke za 40 ur/teden)...

Hja, urediti bi morali plače ... ampak potem bi morali urediti vsem ... delavcem v proizvodni, gradbenikom, cestnim delavcem ... vsem, ki dobijo minimalca oz. dodatek do minimalne plače.
Default avatar
kako si ti to razlagaš je napisal/a:
Spar, Hofer, Lidl,...sej nimamo samo Mercatorja, tudi tega v bistvu nimamo več.
Default avatar
ne bom hodila na še en referendum, za kaj že!!??
Trgovcem naj povečajo plače, še posebej nedeljske in praznične nadure, zaposlijo naj še dodatne prodajalce, ne pa da te terajo do onemoglosti.

Proti zaprtim trgovinam ob nedeljah pa glasujejo samo tisti, ki svoje riti ne znajo peljat nikamor drugam, kot v nakupovalna središča.